Silakka kunniaan: marinoidut silakat kolmella tavalla

Silakalla on turhaan arkinen maine. Maukas ja mehevä silakka nousee täysin uudelle tasolle, kun se saa ylleen kotoisista aineksista tehdyt maustekastikkeet. Nappaa vinkit kolmeen juhlavaan marinadiin ja valmista marinoidut silakat uudella tavalla.

Itämeren hopeakylki, silakka, kuuluu sillikaloihin. Se on Suomen tärkein saaliskala, mutta jää harmittavan usein muiden kalojen varjoon ruokapöydässämme. Suurin osa silakkasaalista käytetään rehuksi. Silakan ravintoarvo on kuitenkin erinomainen. Se sisältää runsaasti muun muassa proteiinia, kalsiumia, kaliumia, D-ja E-vitamiinia.

Silakka kuuluu keskirasvaisiin kaloihin. Sen rasvapitoisuus vaihtelee ravintotilanteesta ja vuodenajasta riippuen 2–8 prosentin välillä. Rasvaisuus tuo silakkaan mehevyyttä. Silakka onkin parhaimmillaan syksyllä, jolloin sen rasvapitoisuus kohoaa jopa kahdeksaan prosenttiin kesäkauden parin prosentin sijaan. Silloin silakka nousee arvoonsa ja monilla paikkakunnilla vietetäänkin silakkamarkkinoita. 

Silakasta on moneksi

Silakka on edullinen ja monikäyttöinen kalatiskin löytö. Silakkaa on saatavilla tuoreena, fileenä, hiillostettuna, savustettuna ja säilöttynä. Se maistuu paistettuna ja pihveinä itse tehdyn perunamuusin kanssa. Juhlapöytien herkkua siitä syntyy erilaisilla marinadeilla.

Silakkaa kolmella tavalla: marinoidut silakat omenalla, piparjuurella ja sinapilla

Silakkaa kannattaa marinoida ja graavata oman maun mukaan. Marinoitu, maustekastikkeessa tarjottava silakka ”kypsytetään” ensin etikan hapolla. 

Silakat mausteliemessä: Näin takaat onnistumisen

Liota silakkafileitä suolatussa etikkaliemessä mieluiten yön yli. Valuta fileet sen jälkeen siivilässä ja lisää marinadiin sellaisenaan tai nahat poistettuina. Etikassa liotetuista silakoista nahka irtoaa helposti. Kätevimmin se käy pienellä työveitsellä. Nahka vedetään silakkafileen leveästä päästä pyrstöön päin. Marinadin voi maustaa muun muassa yrteillä, sipuleilla, pippureilla, sinapinsiemenillä, fenkolilla tai korianterilla. Mausteliemi voi olla kirkas ja viinietikkainen, sitruunaisen raikas tai pehmeän kermainen kastike.

Teksti ja kuvat Leena Kalliokoski