Suomalainen kala – vinkit valmistamiseen

Miltä kuulostavat sorva, pasuri, lahna, turpa tai särki? Jos nimet eivät tunnu tutuilta, se ei ole ihme. Roskakaloiksi nimetyt suomalaiset kalat ovat kadonneet kotimaisesta ruokapöydästä lähes kokonaan, mutta nyt on aika nostaa ne takaisin lautaselle.

Särjet ja muut särkikaloihin kuuluvat pikkukalat ovat nykyään lähinnä kalastajan ei-toivottu saalis, joita roskakaloiksikin usein kutsutaan. Esimerkiksi särkeä syödään sen alhaisen arvostuksen takia aivan liian vähän. Kuitenkin nämä entisaikojen herkulliset kotimaiset kalat ovat huomattavasti terveellisempi valinta kuin esimerkiksi kasvatetut lohikalat. Lähikalat kasvavat luonnonmukaisesti ja ovat nimensä mukaisesti lähistöltä pyydettyä kalaa.

Kotimainen särkikala tai hauki taipuu vaikka mihin, kuten esimerkiksi sushiin tai tartariin. Unohda siis ennakkoluulot ja kokeile kalaa uusilla twisteillä.

Näin hyödynnät suomalaisen kalan – särki parrasvaloihin

Särki saattaa säikäyttää runsailla ruodoillaan. Mutta ei hätää, lihamylly tai tehosekoitin pelastaa ruotojen nyppimiseltä. Pieniä ruotoja ei siis kannata poistaa, vaan ajaa särki kahteen kertaan myllyn läpi. Massasta saa maukkaita kalapullia tai kalapihvejä. Jos onni on käynyt ja ahti antanut lisäksi vähärasvaista haukea, näitä voi sekoittaa huoletta keskenään.

Isommat särkikalat voi fileoida ja graavata esimerkiksi limellä. Särkitartarissa on mahtava maku, kun ripsotat korianteria sekaan ja nautit sen vaikka perunan kaverina tai leivän päällä. Tällä herkulla on ehdoton paikkansa pikkusuolaisena tai alkupalana. Särjen suolaus tehdään ihan kuten minkä tahansa muunkin kalan. Jos kala on peräisin sisävesistä ja tarjoat sen kypsentämättömänä, pakastathan sen ensin vuorokauden ajan.

Särkikaloja voi myös savustaa tai paistaa voissa pannulla. Fileitä voi leivittää korppu-tai vehnäjauhoissa ennen paistamista, niin kalaan saa rapean kuoren. Rohkea poikkeaa tutummasta reseptistä, ja ropsauttaa jauhojen sekaan chilijauhetta.

Lähikalat pitävät aasialaisista mausteista

Aasialaiset mausteet sopivat mainiosti kotimaisille kaloille. Mausta ne reippaasti soijalla, tuoreella inkiväärillä ja korianterilla. Hienonna sekaan minttua ja raasta limen kuorta sekä purista reilusti limen mehua kalalle. Jo näillä saa ihan ulottuvuuden lähikalojen maustamiseen.

Kokeile myös vaikkapa japanilaisten rakastamaa soijapohjaista Ponzu-kastiketta riisipaperirullien kanssa. Tai mausta pannulla paistettu särki valkosipulilla, inkiväärillä ja seesaminsiemenillä.

Myös hauesta loihdit maukasta ja ekologista ruokaa

Rantarosvo eli hauki on lähikaloista suosituin. Hauki on kevyt herkku, ja sen arvostus ruokakalana on onneksi kasvanut paitsi kotimaassa, myös Saksassa ja Ranskassa.

Jos makumuistoissa jyllää kaislikon pedosta paistettu puumaisen tylsä kala, kokeile haukea erilaisilla valmistustavoilla. Hauen maku riippuu nimittäin paljon siitä, kuinka sen kokkaat.

Marinoi kuutioiksi pilkottu hauki soijakastikkeessa, jossa on ripaus sokeria ja mausteita, ja paista hauki vasta marinoinnin jälkeen. Nuudelit istuvat tämän tyyppiseen annokseen loistavasti.

Haukitahna piparjuurella ja limellä on aivan aatelinen alkupala tai juhlapöydän herkku. Piparjuuri ja hauki on perinteinen yhdistelmä, mutta voit vaihtaa piparjuuren myös wasabiin.

Haukea voi myös savustaa, paistaa uunissa täytettynä sekä käyttää keittokalana. Paloina keitetty hauki maistuu perunoiden sekä keitinliemestä, voista ja kermasta valmistetun kastikkeen kanssa. Hauen ruotojakaan ei tarvitse pelätä. Ne on kypsennyksen jälkeen helppo nyppiä pois.

Ja sitten onget olalle ja kalaan. Saalista saattaa saada myös kaupasta. Innokkaan onkijan on hyvä muistaa, että kala on parasta ruokaan vasta seuraavana päivänä pyytämisestä.

Teksti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen




Kalareseptejä