Uuden sadon kevyet beaujolais nouveau -punaviinit

Uuden sadon odotetut beaujolais nouveaut ovat yksi Beaujolais’n alueen taidonnäytteistä. Alue on monimuotoinen ja viinikulttuurin ytimessä.

Ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beuajolais’ta saadaan joka vuosi, muutama kuukausi sadonkorjuun jälkeen, marraskuun kolmantena torstaina Gamay-rypäleistä valmistetut beaujolais nouveau -punaviinit.

Uuden sadon kevyet beaujolais-punaviinit tuovat syysiltoihin mutkattoman nautiskeluviinin sekä toimivat vuosittain odotettuna jännitysnäytelmänä: jokaisen vuoden sato kertoo oman tarinansa kuluneesta vuodesta.

Raikas makumaailma

Nuorena nautittavat uuden sadon beaujolais’t ovat makumaailmaltaan raikkaan punamarjaisia, vähätanniinisia sekä kevyen mausteisia. Näin ollen ne kantavat hyvin esimerkiksi välimerellisen illallisen: kevyet juustot, salaatit, pasta, grillattu kananrinta sekä mausteiset makkarat ovat klassikkoja beaujolais’n kyljessä. Kevyen tanniinisuutensa ansiosta myös kalaruokien kanssa nautittuna nuoret beaujolais’t pääsevät oikeuksiinsa.

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa nuori viini säilyttää noin kuuden kuukauden ajan.

Monimuotoinen Beaujolais

Beuajolais sijaitsee hedelmällisellä ja monimuotoisella maalla Burgundin kuuluisampien serkkujensa eteläpuolella. Beuajolais’ta ympäröi idästä Saône-joki, nauttii ranskalaisen keittiön mekan Lyonin kulttuurista etelässä sekä saa suojaa Ranskan keskiylängöltä lännessä.

Beujolais’n alueen monipuolisuus näkyy myös sen alueen viinien laajana kirjona. Maaperä määrittelee vahvasti viinien makumaailman, niin myös beuajolais nouveau –viinien. Pohjoisessa maaperä koostuu suurimmaksi osaksi graniitista ja liuskeesta. Etelässä tavataan enemmän savipohjaisia viinimaita.

Karkeasti sanottuna beaujolais-viinien makumaailma kevenee etelään päin mentäessä: pohjoisen beujolais cru’t kestävät kypsytystä ja ovat maultaan yleensä kompleksisia sekä syviä. Beaujolais’n keski-osan viineissä on havaittavissa enemmän mineraalisuutta. Itse beaujolais nouveau –viinien sydänmaalla etelässä on sen savisen ja tasaisen maaperän vuoksi viinien kypsyttäminen haasteellisempaa. Tästä johtuu beuajolais nouveauiden kepeys, hapokkuus sekä vähätanniinisuus.

Sään armoilla

Viimeiset kolme vuotta on Beujolais’n alueella nautittu lämpimistä alkusyksyistä. Vuonna 2016 nautittiin kuitenkin lämpimimmästä syyskusta 50 vuoteen. Tämä luonnollisesti nosti beaujolais nouveau -sadon laadun erinomaiseksi. Vuoden 2016 viinistä löytyi lämmön seurauksena muun muassa kypsää punaista marjaa.

Vuonna 2013 taas kylmä ja sateinen kevät sekä kesä vaikeuttivat köynnösten kukintaa ja täten enteiltiin sen vuoden sadon olevan heikko. Lämpimän ja aurinkoisen alkusyksyn ansiosta saatiin sadosta kuitenkin normaali, tosin hieman myöhemmin kerättynä.

Valmistusmenetelmä

Hedelmäisen ja runsasaromisen beaujolais nouveaun taipale alkaa macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Käymisessä syntyvä, sekä käymisastiaan lisättävä hiilidioksidi työntävät yhdessä hapen pois imeytyen ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.

Katso myös