Uuden sadon kevyet beaujolais nouveau -punaviinit

Uuden sadon odotetut beaujolais nouveaut ovat yksi Beaujolais’n alueen taidonnäytteistä. Alue on monimuotoinen ja viinikulttuurin ytimessä.

Ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta saadaan joka vuosi, muutama kuukausi sadonkorjuun jälkeen, marraskuun kolmantena torstaina Gamay-rypäleistä valmistetut beaujolais nouveau -punaviinit. 

Uuden sadon kevyet beaujolais-punaviinit tuovat syysiltoihin mutkattoman nautiskeluviinin sekä toimivat vuosittain odotettuna jännitysnäytelmänä: jokaisen vuoden sato kertoo oman tarinansa kuluneesta vuodesta. 

Alkon myymälöihin ja verkkokauppaan on saapunut tänä vuonna kaksi eri beaujolais nouveau -viiniä.

Tutustu vuoden 2019 Beaujolais nouveau -viineihin

Beaujolais sopii näiden ruokien kanssa

Nuorena nautittavat uuden sadon beaujolais’t ovat makumaailmaltaan raikkaan punamarjaisia, vähätanniinisia sekä kevyen mausteisia. Näin ollen ne kantavat hyvin esimerkiksi välimerellisen illallisen: quiche lorraine , kevyet juustot, salaatit, pasta, grillattu kananrinta sekä mausteiset makkarat ovat klassikkoja beaujolais’n kyljessä. Kevyen tanniinisuutensa ansiosta myös kalaruokien kanssa nautittuna nuoret beaujolais’t pääsevät oikeuksiinsa.

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa nuori viini säilyttää noin kuuden kuukauden ajan.

Maaperä määrittelee beaujolais-viinien makumaailmaa

Beaujolais sijaitsee hedelmällisellä ja monimuotoisella maalla Burgundin kuuluisampien serkkujensa eteläpuolella. Beaujolais’ta ympäröi idästä Saône-joki, nauttii ranskalaisen keittiön mekan Lyonin kulttuurista etelässä sekä saa suojaa Ranskan keskiylängöltä lännessä.

Beaujolais’n alueen monipuolisuus näkyy myös sen alueen viinien laajana kirjona. Maaperä määrittelee vahvasti viinien makumaailman, niin myös beaujolais nouveau -viinien. Pohjoisessa maaperä koostuu suurimmaksi osaksi graniitista ja liuskeesta. Etelässä tavataan enemmän savipohjaisia viinimaita.

Karkeasti sanottuna beaujolais-viinien makumaailma kevenee etelään päin mentäessä: pohjoisen beaujolais cru’t kestävät kypsytystä ja ovat maultaan yleensä kompleksisia sekä syviä. Beaujolais’n keski-osan viineissä on havaittavissa enemmän mineraalisuutta. Itse beaujolais nouveau -viinien sydänmaalla etelässä on sen savisen ja tasaisen maaperän vuoksi viinien kypsyttäminen haasteellisempaa. Tästä juontuu viinien kepeys, hapokkuus sekä vähätanniinisuus.

Näin Beaujolais nouveau valmistetaan 

Hedelmäisen ja runsasaromisen Beaujolais nouveaun taipale alkaa macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Käymisessä syntyvä, sekä käymisastiaan lisättävä hiilidioksidi työntävät yhdessä hapen pois imeytyen ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.

Tiesitkö tätä?
  1. Beaujolais nouveau -viini tulee ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta.
  2. Beaujolais nouveau -sesonki on kansainvälinen ilmiö ja uuden viinisadon juhla. Viini lasketaan myyntiin jo parin kuukauden kuluttua sadonkorjuusta, aina marraskuun kolmantena torstaina.
  3. Nouveaut ovat hedelmäisiä, eloisia, kevyitä, mansikkaisia ja marjaisia. Viinit on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, ei kypsytettäväksi.
Beaujolais'n punaviinejä
Beaujolais'n viinialueella tuotetaan Nouveaun lisäksi muitakin laadukkaita punaviinejä, joiden rypälelajike on Gamay. Näitä viinejä löydät valikoimastamme vuoden ympäri.

Katso punaviinit >