IPAn suosio jatkuu
Perinteiset, voimakkaasti katkerohumaloidut IPA:t ovat saaneet rinnalleen mehumaiset Juicy IPA:n ja NEIPA:n eli New England IPA:n. Ne ovat tehneet oluttyypistä helpommin lähestyttävän myös niille, jotka eivät perinteisemmästä IPA:sta tai ylipäätään oluesta piittaa.
Viimeisimpänä trendinä IPA on muuttunut "överihedelmäisestä" ja smoothiemaisesta sameudesta lähemmäs katkerampaa, perinteisempää West Coast -tyyliä. Käynnissä on kisa vahvimmasta IPA:sta − doublen sijaan on oltava triple tai jopa quadrupel.
Toinen ääripää ovat matala-alkoholiset ja alkoholittomat tuotteet, joiden tyylien tarjonta monipuolistuu kovaa vauhtia. Vuonna 2022 laseissa vaahtoaa etenkin NEIPA. Mitä maistelemme seuraavaksi? Sitä on IPA:n tapauksessa mahdotonta ennustaa.
Panimotuotteiden tuotepäällikkö Timo Vallo
Teksti Katja Tarnanen, Visa Kasper Kukkonen, Anri Lindström ja Timo Vallo