Baaritarvikkeet – näin rakennat kotibaarin

Drinkkien sekoittaminen on hauskaa puuhastelua, joka sopii myös juhlien ohjelmanumeroksi. Laadukkaat cocktailit syntyvät oikeanlaisten baaritarvikkeiden avulla. Koostimme vinkit kotibaarin kokoamiseksi.

Drinkit ovat nyt in, joten moni harjoittelee cocktailien sekoittamista itse. Drinkkejä sekoitellaan myös isommissa juhlissa, kuten häissä. Kotibaarin voi rakentaa myös esimerkiksi juhlien juomatarjoilun vaihtoehdoksi.

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Santeri Saarinen antoi vinkit kotibaarin tarvikkeisiin ja muihin yksityiskohtiin, esimerkiksi laatumiksereihin sekä juomien ajankohtaisiin koristeisiin.

Kotibaarin tarvikkeet: mitta, murskain, shaker, lusikka ja siivilä

Drinkkien sekoittaminen on välineurheilua, jossa oikeanlaiset tarvikkeet mahdollistavat halutun lopputuloksen. Kotibaarin tärkeimmät ammattimaiset välineet ovat mitta, murskain, shaker, baarilusikka murskainpäällä ja cocktailsiivilä.

Kaikilla baarivälineillä on oma roolinsa:

  • Mitta tarvitaan, koska jokaisella juomasekoituksella on omat mittasuhteensa. Setin mitalla voi mitata resepteissä yleisimmät 2 cl:n ja 4 cl:n annokset.

  • Murskaimen avulla juomiin voidaan irrottaa makua hedelmistä, marjoista ja muista kiinteistä raaka-aineista. Tyypillisiä drinkkejä, joihin murskainta tarvitaan, ovat esimerkiksi mojitot, mulet ja muut hedelmiä sisältävät reseptit.

  • Shaker eli sekoitin on tarkoitettu raskaiden ainesosien sekoittamiseen ravistamalla. Sitä käytetään, jos reseptissä on kermaa, siirappeja, munanvalkuaista tai vaikka makeita likööreitä, jotka on muuten vaikea saada sekoittumaan tasaisesti. Sheikkaaminen antaa juomaan lisäksi kuohkeutta ja tekstuuria. Shakeria tarvitaan esimerkiksi collinsien, sourien sekä monien cocktail-lasista tarjottavien makeiden drinkkien sekoittamiseen.

  • Lusikkaa käytetään monessa reseptissä cocktailin sekoittamiseen joko tarjoilulasissa, sekoituslasissa tai shakerin alaosassa. Toisin kuin sheikkaaminen, lusikalla sekoittaminen jättää juoman kirkkaaksi. Lusikalla voi sekoittaa lasissa mikserin muiden raaka-aineiden joukkoon, ja sitä käytetään myös martinien sekoittamiseen. Lisäksi lusikan kautta valuttamalla drinkkiin voidaan rakentaa kerroksia.

  • Siivilä on kätevä, kun juoma kaadetaan shakerista lasiin ja murskatut hedelmät, jäät tai muu kiinteä aines halutaan siivilöidä pois.

  • Alkon valikoimasta löytyy myös tyylikkäitä laseja kuten Orreforsin City-sarjan korkeat drinkkilasit. Koko juomatarvikevalikoiman näet tästä, ja niitä kaikkia voi tilata Alkon verkkokaupan kautta omaan lähimpään myymälään. Normaalitoimitus myymälään on maksuton.

Vinkit juhlien drinkkibaarin kasaamiseksi

Hyvä kotibaari syntyy jo muutamasta raaka-aineesta ja reseptistä.

”Kolmen erityylisen juoman lista toimii hyvin. Mukana voi olla yksi kirpeä ja raikas drinkki, yksi makea ja hedelmäinen sekä yksi lyhyt ja napakka”, Saarinen vinkkaa.

Valikoimaan voi ottaa niin pitkiä kuin lyhyempiä vaihtoehtoja. Pitkät drinkit tarkoittavat korkeaan lasiin tehtäviä drinkkejä, joissa käytetään reilusti mikseriä. Lyhyitä drinkkejä taas ovat monet klassiset cocktailit, joissa on nestettä usein vain 4–8 cl ja jotka tarjotaan joko lyhyestä lasista tai cocktaillasista. Maultaan lyhyet drinkit ovat pitkiä voimakkaampia, ja niissä on mahdollisesti tuntuvaa karvautta, hapokkuutta tai makeutta. Ne nautitaankin pikkuhiljaa pieninä erinä.

Maistuvia kirpeitä ja raikkaita drinkkejä ovat esimerkiksi Inkiväärinen melonidrinkki ja kesäinen minttu-sitruunadrinkki. Makeiksi ja hedelmäisiksi drinkeiksi sopivat vaikka Granaattiomenaspritzer ja Keltainen hedelmäpommi.

Resepteissä kannattaa muistaa myös mocktailit, eli alkoholittomat juomasekoitukset. Lyhyen cocktailin voi tehdä näppärästi alkoholittomana, jolloin nappivalinta on When tomato met Basil –drinkki.

Baarin tykötarpeista Saarinen nostaa ensimmäisenä jäät.

”Jos drinkkejä tehdään tosissaan, jäitä kuluu paljon. Niillä jäähdytetään työvälineitä ja laseja sekä viilennetään ravistettavia juomia, jonka jälkeen drinkki valutetaan usein uusien jäiden päälle.”

Jäät sulavat sitä nopeammin, mitä pienempiä ne ovat. Ne kannattaakin jäädyttää tarpeeksi isoiksi laadukkaassa jääpala-astiassa tai ostaa valmiina – jäitä saa monista supermarketeista sekä Helsingissä Alkon Arkadian lippulaivamyymälästä. Kannattaa myös huomioida, että joissain drinkeissä käytettävä jäämurska sulaa lämpimällä säällä todella nopeasti.

Baariin tarvitaan myös leikkuulauta ja veitsi hedelmien pilkkomiseen. Erillinen koristerauta saattaa olla kätevä, jotta hedelmien kuorista voi leikata juoman koristeeksi suikeroita ja raasteita. Sitruspuserrin taas on aina paikallaan, sillä mikään ei voita tuoreen hedelmän makua.

Laseiksi tarvitaan ainakin korkea drinkkilasi sekä matalampi vaihtoehto, mahdollisesti myös klassinen pitkäjalkainen cocktail-lasi.

Jos porukka on iso, juhlavieraille voi antaa ohjeet, jolloin he voivat sekoittaa drinkin itse. Tarkoitukseen kannattaa valita selkeitä ja yksinkertaisia drinkkireseptejä.

Kotibaarin laadukkaat mikserit

Drinkkien pidentämiseen käytettävien miksereiden maailma on monipuolistunut viime vuosina valtavasti. Markkinoille on tullut yhä enemmän premium-tason laadukkaita tuotteita, mikä on huomioitu Alkon mikserivalikoimassa.

”Alkossa on saatavilla kaikenlaisia miksereitä, esimerkiksi artesaanimehuja. Tonic-vesien valikoima on erityisen monipuolinen, minkä lisäksi valikoimassa on aitoja inkiväärioluita, joiden maku on intensiivinen ja jopa tulinen. Perustarpeisiin puolestaan kuuluvat russchian water ja bitter lemonit. Alkon hyllyiltä löytyy jopa tonicsiirappi, jolla voi itse tuunata tonicinsa”, Saarinen iloitsee.

Tonicien valikoimassa on tyyliltään erilaisia juomia. Ne ulottuvat kevyen välimerellisesti maustetuista aina napakampiin perinteisen tyylin edustajiin, joissa on tuntuvaa kiniinin potkua.

Laatumiksereiden ohella yksi drinkkitrendeistä on mietojen alkoholijuomien käyttäminen juomasekoituksissa. Drinkin voikin rakentaa esimerkiksi vaaleasta portviinista, joka jatketaan laadukkaalla tonicvedellä. Hyvä makuyhdistelmä syntyy myös esimerkiksi vermutista ja tonicista.

Hapokkuuden ja makeuden tasapaino on hyvän drinkin a ja o. Jos drinkkiin on käytetty makeaa mikseriä, sen vastapariksi voi hakea hapokkuutta limestä tai sitruunasta. Jos mikseri taas on kirpeä tai karvas, sitä tasapainottavaa makeutta voi lisätä sokerisiirapilla. Moni drinkki perustuu sour-pohjaan, eli mukana on sekä sokeria että sitruunaa.

Sesongin koristeet

Juomien koristelussa Saarinen suosii sesonkiajattelua. Alkukesästä raparperi on helposti saatava ja trendikäs vaihtoehto, kesän edetessä taas kannattaa ottaa käyttöön mansikat ja vadelmat. Syksyllä lasiin sopivat puolukka, mustikka ja karpalo.

Mielessä kannattaa pitää myös esimerkiksi pippurit, basilika, rosmariini, tee, kaneli sekä Saarisen ikisuosikki kurkku, joka sopii todella moneen juomaan. Koristeita varioimalla tuttuihinkin drinkkeihin saa uusia, jännittäviä sävyjä.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva Roope Permanto