Att dricka vatten ger fördelar som inga andra drycker kan ge

Den rätta drycken är kronan på en god måltid, en fin upplevelse och en trevlig kväll. Men en dryck överträffar alla andra ─ rent vatten. Det är nödvändigt för människan att dricka vatten.

Hur mycket vatten behöver människan om dagen?

Enligt rekommendationerna behöver en frisk vuxen 2─3 liter vätska om dagen. Hälften av det dagliga vätskeintaget ska komma från drycker och hälften från maten. En vuxen borde således dricka 1─1,5 liter vätska om dagen.

Även barn och äldre behöver 1─1,5 liter vätska utöver den vätska som de får från maten. En äldre person kan ha mindre vätska i kroppen än en yngre. Därför kan seniorer råka snabbare ut för vätskebrist, och följderna kan också vara allvarligare för dem.

Vatten är nödvändigt för människan eftersom det upprätthåller kroppens vätskebalans, reglerar kroppstemperaturen och är ett centralt element i ämnesomsättningen.

Svettning, bastubad och varma sommardagar ökar vårt behov av vätska ytterligare. Den obestridligt bästa törstsläckaren är vatten eftersom vatten inte innehåller extra socker. Seniorer ska dessutom tänka på att vissa läkemedel ökar kroppens behov av vätska.

Alkohol torkar ut kroppen

Alkohol lämpar sig inte som törstsläckare eftersom den gör att kroppen torkar. Alkohol avlägsnar vätska ur kroppen. Dessutom kan den som dricker alkohol lätt glömma bort att dricka vatten. Kom därför ihåg att dricka vatten emellanåt!

Vatten som måltidsdryck ger smakerna balans

Det finns många dryckesalternativ för varje maträtt, och de olika dryckerna kompletterar smakupplevelsen. Det är ändå bra att också servera friskt vatten till måltiderna. Vattnet balanserar smakerna, sköljer munnen och skapar plats för de nästa smakupplevelserna.

Vattnet i Finland bland det renaste i hela världen

Många mätningar har pekat ut vattnet i Finland som renast i världen. Vi har utmärkta möjligheter att dricka tillräckligt med vatten, då vi får drickbart, högklassigt och omsorgsfullt övervakat vatten längs vattenledningarna direkt hem till oss.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd THL