Kronärtskocka
Kronärtskocka har en karaktäristisk smak som inte är bästa vän med vin. Men ett nyanserat och strukturerat vitt vin kan ändå bli ett bra dryckespar tack vare sina aromer och sin friskhet. Också ett ljust och friskt öl fungerar utmärkt.
Kokt kronärtskocka som äts med dippsås kräver ett syrligt och aromatiskt vin. Servera exempelvis en nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc som har frisk örtighet. Välj ett vin till exempel från Loiredalen eller Nya Zeeland.
En strukturerad Riesling kan också passa bra. Välj till exempel en torr Riesling från Australien eller Tyskland. De har ofta en mineralsmak som matchar kronärtskockan.
Bra ölval är exempelvis en ljus, frisk och strukturerad pilsner.
Om du bjuder på hollandaisesås till kronärtskockan, är ett lämpligt vin också en Chardonnay som inte är rostad, men har smörighet som är typiskt för druvan.
Andra bra vinalternativ är fruktigt och torrt rosévin eller en blommig och torr Muscat.