Sparris

Sparris anses vara en av de förnämsta grönsakerna och dess personliga smak har betraktats som svår att kombinera med vin. Men i själva verket finns det fina par till sparris bland vita viner. Också ljust och friskt öl är ett bra dryckesval.

Dryckesförslag
Sparris

Till kokt sparris passar det framför allt med nyanserade och strukturerade vita viner som är tillräckligt fräscha och aromatiska för att matcha maten.

Bland öl är det bäst att välja ljus och fräsch lager, pilsner eller veteöl.

Vin av druvan Sauvignon Blanc är ett bra val och av dem är framför allt Sancerre ett klassiskt sparrisvin. Vinets arom och örtighet passar fint till sparrisens smak. Också Riesling fungerar utmärkt, även halvtorra. Grüner Veltliner är ett tredje alternativ som är aromatiskt och friskt.

Om du föredrar ett mjukare vin är Muscat ett klassiskt val med en blommig arom som passar till sparrisens smak.

I synnerhet till sparris som serveras med smält smör eller hollandaisesås går det bra också med nyanserad och strukturerad Chardonnay som ofta har lätta smöriga toner. Likaså är Pinot Blanc-viner värda att överväga.

Om sparrisen är grillad eller rostad, kan du också servera den med torrt rosévin som med sin somriga fruktighet stöder kombinationen. 

Champagne eller annat torrt mousserande vin är också det ett friskt och aromatiskt, fungerande dryckesval till sparris.

Grönsaker, sallader och svamp