Svamp och tryffel

Svamp är en utmärkt råvara som kan användas till många olika rätter. Tidigare betraktades svamp rentav som fiende till vin, trots att det finns många kombinationer som fungerar utmärkt.

Dryckesförslag
Svamp och tryffel

Marinerad svamp gillar ett fräscht och ganska lätt vin, exempelvis friskt och fruktigt vitt vin. Välj exempelvis en Chardonnay eller Pinot Grigio. Vinets fruktighet och syra tål den ättikssmakande marinaden.

Stekt, grillad och fylld svamp får en fyllig smak, så till dem passar också rödvin. Ta dock ett lättare vin, exempelvis ett bärigt och friskt, som Pinot Noir, Beaujolais eller medelfyllig Chianti.

Sallad på saltad svamp är framför allt en ölrätt. Servera den till exempel med lätt och frisk lager eller pilsner. Dessa ölsorter matchar överhuvudtaget svamprätter.

Tryffel har en förfinad och intensiv smak som ofta kombineras med värdefulla rödviner, även äldre sådana. Välj till exempel ett nyanserat och utvecklat rödvin med olika toner som passar ihop med tryffelns fina aromer. Också ett generöst och rostat vitt vin är ett tillräckligt intensivt alternativ som fungerar till tryffel. Andra rödviner att överväga är en ofta nyanserad Pinot Noir eller Nebbiolo.

Grönsaker, sallader och svamp