Veganska proteiner

Att kombinera nya vegetariska proteinkällor med en lämplig dryck beror mycket på karaktären hos maträtten.

Vid val av drycker till pulled havre, bondbönor, tofu liksom andra rätter som berikats med vegetariska proteiner finns ett oändligt antal alternativ. Hur maten tillreds, såser och tillbehör spelar en betydande roll också då man väljer drycker till veganska rätter.

Brett urval

Veganskt protein finns utöver i finländskt pulled havre och bondbönor samt Härkis som framställs av dem dessutom i många andra produkter på butikshyllan.

Soja är ett mångsidigt födoämne, som finns utöver som tofu också som torkat kross, som bitar och biffar eller tempeh eller som färdigmat för att underlätta en jäktig vardag. I frysdiskarna finns också många sojaprodukter.

Bondbönor och ärter är baljväxter, som också de finns i många olika former: som torkade, malda och exempelvis som förbehandlade vegetariska biffar.

Proteinkällan i quorn är mykoprotein som framställs av svamp genom jäsning. En del av de produkter som innehåller quorn är inte veganska eftersom de också innehåller äggvita och mjölkprodukter.

Ett förbund mellan umami och sött

Av grundsmakerna förknippas köttsmakande umami i allmänhet med kötträtter. Umami finns emellertid också i produkter från växtriket. Inslaget av umami uppstår av salter i glutaminsyror. Smaken framhävs särskilt då maten processeras, exempelvis vid tillredning eller torkning.

Av rödviner lönar det sig att välja ett fruktigt vin, som har mjuka tanniner. Det är dock bra att komma ihåg att vegetariska proteiner med inslag av umami i maten gör tanninerna mer mjuk än en vegetarisk rätt utan umami. Matens karaktär, samt i sista hand finsmakarens egen smak, avgör om till maten passar ett lättare eller ett fylligare vin.

En aromrik lager eller en cider av fransk typ är också fräscha alternativ. Till vegetariska rätters anda och smakvärld passar utmärkt också lätta alkoholfria viner, vilkas knappa mängd restsocker särskilt lämpar sig för kraftigt kryddade och fylliga kombinationer.

Serveringstemperaturen fulländar resultatet

Alla produkter och kombinationer vinner på att produkterna serveras med rätt temperatur, dvs. rödviner åtminstone något avkylda samt vit- och roséviner kylskåpskalla. Särskilt viktigt är detta under den varma sommartiden.

Vegansk diet

Vegan är en person som inte äter någonting som härstammar från djurriket, såsom kött, fisk, ägg, mjölkprodukter eller sådant som tillverkats av dessa.

Veganska dieter utnyttjar mångsidigt och varierande spannmålsprodukter, baljväxter, grönsaker, bär, frukter, svamp, nötter, näringsfetter och livsmedel som tillverkats av vegetabiliska råvaror.

I dieten kan också användas olika vegetariska alternativ som ersätter mjölkprodukter, exempelvis drycker, yoghurt och grädde som tillverkats av havre, soja, ris eller mandel.

Veganer rekommenderas att som näringstillskott inta B12-vita

Källor: VegaaniliittoInstitutet för hälsa och välfärd

Grönsaker, sallader och svamp