Grisfilé, griskarré, kasslerstek

Grisfilé kan grillas, stekas eller rostas i ugn antingen hel eller i bitar. Strimlad grisfilé kan användas bland annat i wok.

Smaken är tämligen mild, så drycken till rätter av grisfilé ska inte vara alltför kraftig. Samma drycker passar också till griskarré och kasslerstek.

Dryckesförslag
Grisfilé, griskarré, kasslerstek

Bra vin till grisfilé är ett relativt lätt rödvin. Ta exempelvis ett bärigt och friskt rött vin, som Pinot Noir.

Om filén är grillad passar det med ett steg fylligare, mustigt och syltigt rödvin. Välj till exempel Carmenère från Chile, Tempranillo från Spanien eller ett italienskt vin av den här smaktypen från Veneto.

Griskött tillreds ofta tillsammans med frukt. Då kan drycken vara ett fruktigt och ganska lätt vitvin. Välj exempelvis en frisk och fruktig Chardonnay eller en torr eller halvtorr Riesling av den smaktypen.

Till grisfilé med äpple passar det också bra med moget äpplig, torr cider. Ta till exempel torr fransk eller engelsk äppelcider.

Öl till grisfilé får vara smakligt och fylligt. Välj stark lager eller ale, som india pale ale.

Kalv och gris