Lufttorkad skinka

Lufttorkade skinkor är bland annat italiensk parmaskinka och san daniele, spansk serrano och pata negra samt fransk bayonneskinka.

Skinkorna har en kraftig smak, men eftersom de serveras kalla och uppskurna, passar det ändå bäst med en frisk och relativt lätt dryck.

Dryckesförslag
Lufttorkad skinka

Servera lufttorkad skinka med ett friskt och fruktigt vitt vin som gärna kan komma från samma land som skinkan. Också torrt rosévin fungerar fint.

Rött vin som passar till skinkan är i synnerhet bärigt och friskt som är relativt lätt och har lämplig syra att matcha de kalla uppskärningarna. Välj exempelvis en Pinot Noir eller ett italienskt vin av den här smaktypen.

I Spanien serveras lufttorkad skinka också med torr sherry, som är det klassiska valet i synnerhet till ett tapasbord.

Bra öl till lufttorkad skinka är ljus, frisk och ganska lätt lager eller pilsner.

Kalv och gris