Rillettes

Rillettes är ett slags pastej som består av kött, oftast av gris, som har kokts i sitt eget fett till en mjuk, trådig konsistens. Rillettes serveras vanligen som förrätt på rostat lantbröd. Till den passar det bra med en frisk och ganska lätt dryck.

Dryckesförslag
Rillettes

Rillettes som förrätt matchas fint av torrt mousserande vin, förslagsvis crémant från Frankrike.

Du kan också välja att servera ett nyanserat och strukturerat vitt vin från Alsace. Vinets syrlighet bryter av den feta smaken i maten. Av samma orsak är också franskt bärigt och friskt rödvin ett bra alternativ att överväga.

I sydvästra Frankrike kokas rillettes också på kött från anka, gås eller kanin. Liknande vinval passar även till den, men du kan också överväga exempelvis fylligare rödviner från sydvästra Frankrike.

Öl till rillettes är med fördel ljust och friskt, som pilsner eller veteöl.

Rillons är en rätt som påminner om rillettes, men den innehåller större köttbitar. Den kan serveras med samma drycker som rillettes.

Kalv och gris