Roséviner är trendiga och mångsidiga

Roséviner är mycket mångsidiga. Rosé som i allmänhet anses vara en umgängesdryck håller på att etablera sin ställning även på finländarnas matbord.

Rosévinernas bäriga och fräscha aromer tilltalar allt fler året runt och inte bara på sommaren. Även Alkos statistik konfirmerar detta: I april 2019 köptes 36 procent mer roséviner än året innan.

Rosévin är en mycket populär sommardryck, men i dag dricks det allt mer rosé till maten.

– Så klart är konsumtionen överlägset störst i slutet av våren och på sommaren, men allt fler väljer rosévin till maten i stället för vitt eller rött vin även utanför sommarsäsongen, berättar Alkos service- och produktutbildare Selma Wennonen.

Roséviner för olika preferenser

Utbudet av roséviner har blivit allt bredare, och deras smak varierar med druvsorten och tillverkningsmetoden. Även om det rekommenderas att största delen av rosévinerna ska drickas som unga, kan vissa roséviner lagras i ett par år.

Känsliga och unga roséviner kan även påminna om vita viner och smaka örter, citrus och mineral. I den motsatta ändan påminner roséviner om fylligt och kryddigt rödvin med tanniner.

Enligt Wennonen föredrar finländarna torra och fräscht syrliga roséviner med smak av bär. Allt fler vill också ha söta roséviner.

Även mousserande rosévin tjusar med sin vackra färg och mångsidiga aromer. 

Rosévin kan överraska matgästen

Till följd av de mångsidiga aromerna passar rosévin utmärkt till mat. De här svagt rosa vinerna är intressanta, personliga och medför trevlig variation i smakupplevelsen.

– Rosévin är ett mycket trendigt val till maten, och vinet kan också överraska smaklökarna. Rosé tillför maten lekfullhet och fantasi. Om du inte vet om du ska välja rött eller vitt är rosé en bra lösning.

Wennonen tipsar att ett något sötare rosévin är ett utmärkt par till kryddiga asiatiska maträtter. Ett sötare rosévin passar också till fräscha desserter. Ett mer fylligt rosévin med mer tanniner passar i sin tur utmärkt till julskinkan.

Rosévin smakar också för män

I Frankrike är det vanligt att dricka rosévin till lunchen, men nu börjar fenomenet också vara bekant i Norden. I Finland har restaurangerna utvidgat sitt sortiment av roséviner, och dessa viner ingår också i vinpaket anpassade till menyer.

Rosévin är absolut inte längre en sällskapsdryck enbart för kvinnor, utan också män har börjat gilla det.  Wennonen har noterat detta i synnerhet i London, Stockholm och Köpenhamn, och nu också i Finland.

– Finländska män har varit mycket intresserade av småbryggeriers ölsorter, och nu börjar de också föredra roséviner. I sociala medier ser man allt oftare hashtagen brosé eller #brose för att beskriva att kompisar farit ut på en drink, säger Wennonen glatt.

Drycker som hobby