Vackert mousserande rosévin

Den vackra färgen hos mousserande rosévin förför redan innan glaset når munnen. Utöver sin rosa färg bjuder de mousserande rosévinerna på en lång rad intressanta och angenäma upplevelser.

Mousserande rosévin lämpar sig utmärkt för vårens och sommarens fester. Varför inte skåla i den rosa drycken på första maj, på morsdag, på examensfesten eller på ett soligt och uppsluppet grillparty?

Mousserande rosévin är en utmärkt välkomstdryck på bröllopsfesten – låt den romantiska färgen och de livliga bubblorna hälsa bröllopsgästerna välkomna på den stora dagen!

Färgen tilltalar, men det gör också drycken i övrigt. De blå druvornas intensiva aromer gör vissa mousserande roséviner till de mest robusta inom det bubblande vinsegmentet.

Varierande aromvärld

Mousserande rosévin produceras, i likhet med andra mousserande viner, i flera länder. De europeiska länderna Frankrike, Italien och Spanien har flera viktiga producenter, liksom bland annat Australien och Sydafrika. Mousserande vin tillverkas även i små vinländer så som England.

Spansk cava och fransk champagne har de flesta rosévarianterna.

Skalan hos de mousserande rosévinerna är bred. Vinerna är allt från lätta och söta till torra, strukturerat fylliga och rostade.

Vinerna har dock gemensamma nämnare, nämligen den typiska aromvärlden och färgen som kommer från blå druvor. I aromvärlden hittar man toner av röda bär så som jordgubbe, hallon, röda vinbär och tranbär.

Olika roséstilar för olika ändamål

Eftersom smaken och stilen varierar lämpar sig de olika mousserande rosévinerna för olika ändamål.

Mousserande rosévin av smaktyperna mjukt & lätt och milt & sötaktigt är en angenäm sällskapsdryck. Vinerna lämpar sig också utmärkt som festdryck, i synnerhet om gästerna inte är förtjusta i torra och syrliga mousserande viner.

Mousserande rosévin av smaktypen friskt & fruktigt är ett utmärkt allroundalternativ som lämpar sig för fester, som aperitif, som picknickdryck och som måltidsdryck till sommarens lätta maträtter.

Mousserande rosévin av smaktypen nyanserat & strukturerat fungerar utmärkt som aptitretare och, på grund av sin syrliga struktur, som balanserande måltidsdryck. Varför inte servera denna typ av vin genom hela festmåltiden?

Mousserande rosévin av smaktypen generöst & rostat är så fylligt att det lämpar sig som nyansrik välkomstdryck och som måltidsdryck till smakrik mat, till och med rött kött.

Är mousserande rosévin en blandning av rött och vitt vin?

Mousserande rosévin tillverkas delvis som vanligt rosévin. Metoden bygger på att all druvsaft, även den från blå druvor, är nästan färglös. Om skalen från de blå druvorna får ligga kvar i saften i början av jäsningsprocessen får vinet rosa färg.

Även vanligt mousserande vin tillverkas ofta av blå druvor, men då avlägsnas skalen genast efter pressningen.

Mousserande vin tillverkas utgående från vanligt vin som få jäsa en andra gång. Vid den andra jäsningen hindras den bubbelbildande koldioxiden från att avgå. Den andra jäsningen sker i en trycktank eller i den slutliga flaskan (champagnemetoden).

En vanlig villfarelse är att rosévin är en blandning av rött och vitt vin. Så är fallet endast ifråga om roséchampagne, som är det enda europeiska kvalitetsvinet som får tillverkas genom blandning av rött och vitt vin.

Vissa champagnehus tillverkar sin roséchampagne av rosévin. Den korta kontakten med druvskalen gör drycken fyllig, generös och nyanserad.

Vid tillverkning av roséchampagne genom blandning är andelen rött vin i allmänhet 5–15 procent. Under lagringen, som räcker minst 15 månader och ibland flera år, smälter de olika komponenterna ihop med varandra.

Text Lasse Pakarinen, foto Roope Permanto