
Vilket vin till säsongens frukter?
Gillar du dadlar, fikon eller granatäpplen? Hitta en dryck som passar till vintersäsongens frukter, som antingen äts som sådana eller som ingredienser i söta eller salta rätter.
Tawny portvin och dadlar är ett läckert smakpar
Dadlar är som naturens egna karameller. I Mellanöstern äts frukterna från dadelpalmen både färska och torkade.
Till Finland kommer de vanligtvis torkade och används här oftast i bakning. Det finns tiotals dadelsorter, varav den mest omtyckta är stora, marockanska Medjool.
Även om den vanligaste användningen förmodligen är den välkända dadelkakan, platsar frukten också i salta rätter.
Tips: Kärna ur hela dadlar och fyll dem med din favorit av blåmögelostar. Denna dadeldelikatess blir ännu matigare om du virar in den i bacon och steker den knaprig i ugn. Det blir då den amerikanska klassikern Devils on Horseback, djävlar till häst.
Dryckesförslag: Tawny portvin med smak av fikon och nötter är ett perfekt val till såväl klassisk dadelkaka som sötsalta fyllda dadlar.
Till fikon passar rödvin av smaktypen nyanserat & utvecklat
Fikon, som har sitt ursprung i Asien, finns att få färska eller torkade under hela året. Fikon tros vara en av de första odlade växterna i världen och frukten är förknippad med mycket symbolik.
Den bästa säsongen för färska fikon är hösten, när butikshyllorna dignar av turkiska Bursa-fikon.
Färska fikon har en ganska mild aromvärld och kan avnjutas som sådana med skal och allt, i bitar på en sallad eller till milda ostar. Torkade fikon blir sötare och får intensivare aromer. De små, ätbara fröna poppar skojigt mellan tänderna.
Tips: Gör en vacker godbit genom att doppa fikonen i smält mörk choklad och strö över fingersalt.
Dryckesförslag: Torkade fikon och fikonmarmelad passar fint framför allt till starkare ostar och helheten blir perfekt med rödvin av smaktypen nyanserat & utvecklat med aromer av torkad frukt.
Granatäpple gör maten fräschare och drinkarna snyggare
Granatäpplen är populära i Mellanöstern och deras läckra rubinröda frön används som sådana i matlagning, i saft eller sirap. Granatäppelfrön är goda att strö på saltig fetaost med färsk mynta eller som dekoration på sallader. De ger fräscha stänk på ytan till mastiga rätter, som kött- eller rotsaksgrytor, och ser fina ut i drinkar.
Det kan vara lite klottigt att öppna ett granatäpple! Skär hatten av granatäpplet med fruktkniv och du ser att fröna sitter i klyftor i frukten. Skär snitt längs klyftornas kanter med kniven. Öppna sedan frukten med fingrarna för att försiktigt ta fröna ur klyftorna utan att få med av det vita beska fruktköttet och undvika att saften färgar av sig.
Prova blanda till den fräscha säsongsdrinken granatäppelspritzer.
Visste du detta om aromer?
Vinets aromer utvecklas i tre olika steg.
-
Druvans egna aromer kallas primära aromer.
-
De aromer som föds under jäsningen kallas sekundära aromer.
-
Tertiära aromer avser nyanser som uppstår när vinets utvecklas. Torkad frukt som fikon och dadel är båda typiska tertiära aromer i viner. Andra tertiära aromer är exempelvis läder, tobaksblad och kaffe.
Text Anri Lindström och Taina Vilkuna, foto Kristiina Kurronen