10 x lätt och snabb matlagning

Vi sammanställde några av Alko.fi:s lätta och snabba halvtimmes recept som gör köksjobbet okomplicerat. Ta gärna del av tipsen på hur du kan underlätta vardagens matlagning.

Vardagens matlagning behöver inte vara komplicerad och tidskrävande: Det som gäller är snabbhet, behändighet, enkla råvaror och naturligtvis god smak.

1. Även enkla recept inleds med planering

Det gamla ordstävet väl planerat är hälften vunnet gäller i allra högsta grad matlagning och kökssysslor. Man kan planera sina menyer för kortare eller längre tid, exempelvis för en vecka åt gången. ”Programlängden” sammanhänger bland annat med hur ofta man vill eller hinner handla. Det är lätt att ge sig i kast med matlagningen om man har en plan, det vill säga om man vet vad man vill tillreda och hur lång tid tillredningen tar i anspråk. I kategorin Enkla recept lämpar sig framförallt soppor och lådor utmärkt som vardagsmat eftersom de nästan helt sköter sig själva och därmed låter kocken syssla med annat under en stor del av tillredningsprocessen. Tillredning av gourmetmat tarvar däremot både tid och odelad uppmärksamhet.

2. Hela familjen hjälps åt i köket när det vankas vardagsmat

I familjer med flera medlemmar är det viktigt att vardagens matlagning inte vilar på endast en persons axlar. Involvera gärna hela familjen i kökssysslorna! Barnen kan ta sig an de enklare uppgifterna. Den som stiftar bekantskap med vardagsmatens fröjder som barn blir kökskonnässör som vuxen.

3. Omväxling förnöjer

Se matlagningen som ett äventyr och experimentera friskt! Om plånboken så tillåter kan man planera och underlätta vardagsbespisningen genom att då och då beställa hem färdig mat. Kanske matlagningen får sig en välbehövlig knuff om du beställer hem veckans råvaror och recept eller en matkasse med guldkant till veckoslutet?

4. Utnyttja halvfabrikat i matlagningen

Det finns ingen orsak att fnysa åt halvfabrikat eller frysvaror. Butikshyllorna är fulla av läckra användningsklara konserver som bara väntar på att få flytta in i ditt skafferi. Många frysta grönsaker sätter guldkant på vardagsmåltiden. Varför inte tillreda en okomplicerad och välsmakande soppa på frysta ärter?

5. Större satser vardagsmat 

Det lönar sig i allmänhet att tillreda en större mängd vardagsmat när man är i farten. Bland annat överblivna sopp- och ugnsrätter kan med fördel frysas in för senare förtäring: enkel och behändig kosthållning, eller hur?

6. Ta vara på matresterna till senare användning

Släng inte överbliven mat, utan använd resterna för senare matlagning. Överbliven riven morot kan med fördel användas som tillbehör till exempelvis makaronilåda och rester av olika slag lämpar sig utmärkt som fyllning i omelett. Använd fantasin. Varför inte servera sopprester som förrätt vid nästa måltid?

7. Piffa upp färdigmaten

Färdigmat är bättre än sitt rykte. Den lämpar sig för olika ändamål och fungerar ofta som räddare i nöden. Piffa gärna upp färdigmaten med olika tillbehör. Varför inte sätta piff på färdiga spenatplättar med olika slag av fyllning eller servera läckra färska grönsaker till färdigrätten?

8. Ordning i kylskåpet

Ordning och reda i kylskåpet underlättar kökssysslorna. Placera rå- och matvarorna med den kortaste hållbarheten längst fram. Förvara gärna maten gruppvis i kylskåpet: pålägget på en hylla, måltidsingredienserna på en annan hylla och så vidare.

9. Skafferiets hemligheter

Glöm inte bort matvarorna i skafferiets skrymslen och vrår. Genom att då och då tömma skafferiet och ställa innehållet på ett bord vet du vad du har. Man kan spara en vacker slant genom att använda befintliga rå- och matvaror i stället för att ständigt handla nytt.

10. Ta inte matlagningen på för stort allvar

Förhåll dig avspänt till matlagningen, i synnerhet till tillredningen av vardagsmat. Undvik onödig stress i köket. Följ gärna den rekommenderade tallriksmodellen och servera tillräckligt mycket grönsaker, men ta inte matlagningen på för stort allvar. Om tiden är knapp eller ingredienserna tryter kan du servera exempelvis varma smörgåsar som middagsmat.

Tipsen bär Marthaförbundets utvecklingschef Emmi Tuovinens signatur.

Text Pi Mäkilä, foto iStock

Här nedan samlade vi enkla halvtimmesrecept från Alkos receptarkiv. Botanisera gärna bland våra övriga recept och bland menyerna

Varmrätter