Så här lagar du sushi: maki, nigiri, sashimi, chirashi och temaki

Det är förvånansvärt lätt att laga sushi. Tillredning av läckerheterna är en trevlig programpunkt. Sushi kan med fördel sköljas ner med en lätt och elegant dryck.

Sushibarerna har invanderat kvarteren från Kyoto till Kuopio. Sushi avnjuts i dag som både snabblunch och festmåltid.

Den som vill komma lätt undan kan köpa hem en färdig sushisortering. Genom att laga sushin själv försäkrar man sig om färskheten och därtill är tillredningen en trevlig sysselsättning.    

Riset är a och o

Riset är sushins viktigaste komponent. Vid kokningen gäller det att hålla tungan rätt i mun eftersom endast ris med rätt konsistens lämpar sig för läckerheterna.

De vanligaste sushina är av maki- och nigirityp. Vardera typen kräver ett visst mått av övning. Låt dig inte nedslås av några misslyckanden! Varför inte laga en sushiburrito?  

Till sushi serverar man i allmänhet wasabi och sojasås i små skålar. Mellan varven kan man nollställa smaklökarna med gari-ingefärschips.

Till sushi kan man även servera misosoppa i små skålar eller muggar. Koka mison enligt anvisningarna på förpackningen och toppa soppan med exempelvis strimlad purjo.

Sushivarianter

Nigiri: Forma ett par matskedar sushiris till en oval boll med fuktiga händer. Alternativt kan du använda en form. Lägg på en skiva fisk med wasabi på undersidan.

Maki: Rulla in sushiris och fyllning i ett nori- eller algark med hjälp av en bambumatta. Lägg noriarket vågrätt på mattan med den glansiga sidan nedåt. Lägg ett tunt lager ris på arket (nedifrån upp till drygt halva arket). Cirka tre centimeter av arket bör lämnas tomt. Gör en smal skåra i mitten av riset och fyll den med strimlad fyllning.

Rulla arket nedifrån. Håll paketet tätt med hjälp av bambumattan. Klistra ihop rullen genom att fukta övre delen av arket. Skär rullen i 6–10 makibitar.    

Sashimi: Sashimi är ingen egentlig sushi eftersom den saknar ris. Rätten som innehåller rå fisk, skaldjur eller kött lämpar sig ändå utmärkt som komponent i en sushimåltid.

Chirashi: En trendig och lättlagad rätt bestående av sushiingredienser på risbädd. Chirashi serveras i skålar.  

Temaki: Temaki är ett strutformat noriark fyllt med ris och sushiingredienser.

Inte enbart rå fisk

Rå havsfisk är en traditionell sushiingrediens. I Finland är fisken i allmänhet lax, men även sik går bra. Den som vill använda importerad fisk kan välja ansvarsfullt fångad tonfisk.

Genom att tala om för expediten att fisken är avsedd för sushi försäkrar man sig om att den är tillräckligt färsk.

Den som inte vill ha rå fisk kan använda gravad eller lätt stekt lax.

Stjärtar av havskräfta och jätteräka, kammussla och rom lämpar sig också utmärkt som sushiingrediens.  

Vegetabilier i olika kombinationer kan med fördel användas som sushiingrediens både ensamma och tillsammans med fisk.  

Strimlad gurka, avokado, purjo, fänkål och lätt kokt morot lämpar sig utmärkt som fyllning i maki. Japanska shisoblad, som kan vara svåra att få tag på, är också en utmärkt ingrediens.

Nyansrik dryck i glaset

Till sushins subtila smakvärld kan man med fördel servera en frisk och nyansrik dryck.

Torr champagne är en utmärkt sushidryck. Man kan skänka i en elegant blanc de blancs eller någon fylligare champagne.

Den som inte vill servera champagne kan välja något annat mousserande vin, exempelvis en fransk crémant, en spansk cava eller en mousserande dryck från Australien eller Nya Zeeland.

Om man föredrar vitt vin kan man välja ett vin av smaktypen nyanserat och strukturerat. Varför inte skänka i en riesling eller sauvignon blanc?

Friskt öl lämpar sig också till sushi. Välj klassisk lager eller pils, pale ale, trendig saison eller belgiskt veteöl.

Japansk sake rimmar naturligtvis med sushi och den som föredrar alkoholfritt kan skölja ner sushin med grönt te.

Text Lasse Pakarinen, foto Otavamedia