Hantverkscider – 4 viktiga fakta

Intresset för äkta och handgjord cider växer. Vad för slags dryck är cider och vilken typ av rätter passar den med? 

Hantverkscidern blir allt populärare men på grund av de små produktionsvolymerna är tillgången tillsvidare rätt begränsad. Entusiasmen märks ändå tydligt i kundresponsen. Nya och intressanta cider efterfrågas i butikerna. Vi har sammanställt 4 viktiga fakta om hantverksciderns värld. 

1. Hur tillverkas hantverkscider?

Vid klassisk cidertillverkning görs cider av äkta äpplen (eller päron) som plockas, mals, saftas och pressas. På så sätt bevarar cidern äpplets mångfald av autentiska aromer. Cidern jäser sedan antingen spontant med vildjäst eller så tillför man jäst.

2. Hur smakar hantverkscider?

Eftersom äppelskörden varierar från år till år så förekommer det årgångsskillnader i äkta cider. Särskilt i våra nordliga odlingsområden kan äppelskördarna vara sinsemellan mycket olika. I cider som görs med den klassiska metoden bevaras äkta äppelsmaker. Att dricka den är som att bita i äpplen i flytande form.

Inhemska äpplen är fruktiga och friska, och det gäller också för inhemska cider. Skördarna i de traditionella ciderproducerande länderna – England och Frankrike – ger en något mer jordnära och fylligare cider.

3. Vilken typ av rätter passar cider med?

Tack vare lägre alkoholprocent kan cider vara ett bra alternativ till vin när man tillbringar en längre kväll i gott sällskap.

Cider är en mångsidig matdryck. Den passar under hela måltiden: en torr äppelcider fungerar som en aptitretande aperitif, medan en söt cider går bra ihop med söta desserter. När det gäller desserterna bör man komma ihåg att cidern alltid ska vara sötare än själva desserten.

Prova cider särskilt tillsammans med dessa rätter

  • Cider smakar bäst med syrliga rätter som innehåller citron eller vinäger.
  • Äpplets syrlighet är också bra när det gäller att balansera surheten i t.ex. rätter som tillagats med sura mjölkprodukter såsom yoghurt.
  • Bäst lämpar sig cider med fisk, skaldjur och ljust kött.

4. Serveringstemperatur för cider

Cidern kommer bäst till sin rätt när den serveras i ett klart glas med fot och stor öppning samt i 7-15 grader, beroende på cidertyp. För låg temperatur försvagar dryckens aromer, och isbitar kan påverka hantverksciderns smak. Det lönar sig att prova hantverkscidern utan isbitar eftersom smakerna då framträder bättre. 

Mer om öl