Öl är en utmärkt juldryck – tips för julbordet

Fylligt öl rimmar utmärkt med den täta julstämningen. Julmaten och den långa julhelgen erbjuder ypperliga premisser för provsmakning av olika ölsorter.

”Gott julöl främjar trevlig och varm samvaro. Fastän julens öl i allmänhet avnjuts avkylt fungerar det som en varm filt i vintermörkret”, säger betjänings- och produktutbildare Johanna Varjonen. Ölexperten i Alkos utbildningsteam, som är en sann vän av kombinationen mat och öl, utvecklar fortlöpande sitt kunnande genom att brygga eget öl.

Enligt Johanna Varjonen är öl en utmärkt måltidsdryck i juletider. Koldioxiden och alkoholen balanserar upp matens mustighet, beskan rimmar med matens relativt höga fetthalt och maltigheten gör de robusta smakerna rättvisa. Julens mörka öl stämmer väl överens med den mustiga julmaten.

Öl och traditionell julmat

Till julens traditionella rätter kan man servera ett favoritöl eller flera olika ölsorter. Små flaskor och relativt låg alkoholhalt lämpar sig särskilt väl för provsmakning vid julbordet.

Mörk, mjuk, fyllig och aromrik lager utan alltför mycket kryddighet ger utrymme för matens aromer och lämpar sig därför utmärkt för julbordet. Den som tycker om humletoner kan välja en krispig och nyansrik ale eller pils”, säger Johanna Varjonen.

Hon förespråkar bland annat pale ale, IPAstrong ale och old ale.

Till fiskbaserade förrätter rekommenderar Johanna Varjonen ljust öl, exempelvis pils eller veteöl. Om man serverar rökt fisk kan man skänka i ett spännande rököl.

Leverpaté kan med fördel sköljas ner med sour ale.

Till skinka med tillbehör rekommenderar Johanna Varjonen såväl mörk lager som stark lager, men man kan även välja en mildare lagertyp. Fruktig ale, exempelvis strong ale, lämpar sig utmärkt till skinka med stark senapsgriljering.

En del människor vill ha nyheter på julbordet, medan andra föredrar traditionella smaker och aromer. Varför inte servera den traditionella finländska juldrycken sahti till julmaten?

Till kalkon och vegetarisk mat

Många väljer i dag kalkon i stället för julskinka. Johanna Varjonen har öltips även för det alternativet.

”Jag själv serverar kalkon med fruktiga tillbehör och väljer därför gärna pale aleIPA eller någon annan fruktig ale”, säger hon.

Vegetariska rätter blir allt vanligare på julbordet.

”Öl är en lämplig dryck för veganer och vegetarianer eftersom den mycket sällan innehåller animaliska element”, säger ölexperten.

I likhet med julbordets traditionella läckerheter är den vegetariska julmaten ofta mustig, vilket innebär att man kan välja samma typ av öl i vartdera fallet. Till tofu eller seitan med röksmak kan man med fördel servera rököl. Kraftigt kryddad vegetarisk julmat kan sköljas ner med frisk lager. Den som vurmar för stor humlebeska kan välja en aromrik IPA.

Öl till julens desserter och ostar

Ölens brokiga värld erbjuder spännande smaker till julens söta läckerheter.

Till choklad, framförallt mörk sådan, kan man servera mörk stout eller porter med chokladtoner.

Fruktöl rimmar utmärkt med plommonaromer och många av julens desserter. Johanna Varjonen berättar att hemkonserverade plommon med maräng och glass är en självklarhet på hennes julbord. Till den läckra desserten serverar hon fruktig kriek med toner av körsbär.

Fruktigt trappistöl med fin sötma lämpar sig också utmärkt till julens desserter.

Trappistöl rimmar även med ost. Prova gärna olika sorters öl, exempelvis strong ale, med julens ostar.

Öl i brasans sken

Under julhelgen är det skönt att koppla av till exempel vid öppna spisen i sällskap med en bra bok. Njutningen förhöjs ytterligare av ett glas gott och fylligt öl.

”De fylliga sällskapsölen har i regel relativt hög alkoholhalt. I brasans varma sken kan man dricka ett mörkt öl som rimmar med vinterkylan. Varför inte läppja på en stout, porter, old alestrong ale eller barley wineMycket fyllig ale är alltid ett gott val”, avrundar Johanna Varjonen.

Julens alla öl behöver inte vara väl avkylda: Körsbärsölet kriek kan i likhet med glögg avnjutas varmt.

Text Lasse Pakarinen, dryckesförslag Johanna Varjonen, foto iStock

Mer om öl