Öl är en utmärkt juldryck – tips för julbordet

Fylligt öl rimmar utmärkt med den täta julstämningen. Julmaten och den långa julhelgen erbjuder ypperliga premisser för provsmakning av olika ölsorter.

Gott julöl främjar trevlig och varm samvaro. Fastän julens öl i allmänhet avnjuts avkylt fungerar det som en varm filt i vintermörkret. 

Öl en utmärkt måltidsdryck i juletider. Koldioxiden och alkoholen balanserar upp matens mustighet, beskan rimmar med matens relativt höga fetthalt och maltigheten gör de robusta smakerna rättvisa. Julens mörka öl stämmer väl överens med den mustiga julmaten.

Julsäsongens öl

Ayinger Winterbock

Stark lager / Tyskland

N'Ice Chouffe

Ale / Belgien

Pühaste Vaikus Oatmeal Milk Stout

Stout & porter / Estland

La Trappe Bockbier

Stark lager / Holland

Erdinger Schneeweisse

Veteöl / Tyskland

Gouden Carolus Christmas

Ale / Belgien

Chimay White

Specialitet / Belgien

Shepherd Neame Christmas Ale

Ale / England

Irlbacher Weihnachts Festbier

Lager / Tyskland

Mufloni Doppelbock

Stark lager / Finland

Põhjala Leevike Spiced Winter Sour

Specialitet / Estland

Autenrieder Weizenbock

Veteöl / Tyskland

Mikkeller Drink'in The Snow

Ale / Danmark

Koff Jouluolut 6-pack burk

Mörk lager / Finland

Mönchshof Bockbier

Stark lager / Tyskland

Aecht Schlenkerla Eiche

Specialitet / Tyskland

Koff Jouluolut burk

Mörk lager / Finland

Wieninger Winter Festbier

Lager / Tyskland

Põhjala Jõuluöö

Stout & porter / Estland

Öl och traditionell julmat

Till julens traditionella rätter kan man servera ett favoritöl eller flera olika ölsorter. Små flaskor och relativt låg alkoholhalt lämpar sig särskilt väl för provsmakning vid julbordet.

Mörk, mjuk, fyllig och aromrik lager utan alltför mycket kryddighet ger utrymme för matens aromer och lämpar sig därför utmärkt för julbordet. Den som tycker om humletoner kan välja en krispig och nyansrik ale eller pils.

Hon förespråkar bland annat pale ale, IPAstrong ale och old ale.

Till fiskbaserade förrätter passar ljust öl, exempelvis pils eller veteöl. Om man serverar rökt fisk kan man skänka i ett spännande rököl.

Leverpaté kan med fördel sköljas ner med sour ale.

Till skinka med tillbehör passar såväl mörk lager som stark lager, men man kan även välja en mildare lagertyp. Fruktig ale, exempelvis strong ale, lämpar sig utmärkt till skinka med stark senapsgriljering.

En del människor vill ha nyheter på julbordet, medan andra föredrar traditionella smaker och aromer. Varför inte servera den traditionella finländska juldrycken sahti till julmaten?

Till kalkon och vegetarisk mat

Många väljer i dag kalkon i stället för julskinka. Om kalkon serveras med fruktiga tillbehör passar pale aleIPA eller någon annan fruktig a med maten.

Vegetariska rätter blir allt vanligare på julbordet. Öl är en lämplig dryck för veganer och vegetarianer eftersom den mycket sällan innehåller animaliska element.

I likhet med julbordets traditionella läckerheter är den vegetariska julmaten ofta mustig, vilket innebär att man kan välja samma typ av öl i vartdera fallet. Till tofu eller seitan med röksmak kan man med fördel servera rököl. Kraftigt kryddad vegetarisk julmat kan sköljas ner med frisk lager. Den som vurmar för stor humlebeska kan välja en aromrik IPA.

Öl till julens desserter och ostar

Ölens brokiga värld erbjuder spännande smaker till julens söta läckerheter.

Till choklad, framförallt mörk sådan, kan man servera mörk stout eller porter med chokladtoner.

Fruktöl rimmar utmärkt med plommonaromer och många av julens desserter. Till plommondesserten passar fruktig kriek med toner av körsbär.

Fruktigt trappistöl med fin sötma lämpar sig också utmärkt till julens desserter.

Trappistöl rimmar även med ost. Prova gärna olika sorters öl, exempelvis strong ale, med julens ostar.

Öl i brasans sken

Under julhelgen är det skönt att koppla av till exempel vid öppna spisen i sällskap med en bra bok. Njutningen förhöjs ytterligare av ett glas gott och fylligt öl.

De fylliga sällskapsölen har i regel relativt hög alkoholhalt. I brasans varma sken kan man dricka ett mörkt öl som rimmar med vinterkylan. Varför inte läppja på en stout, porter, old alestrong ale eller barley wineMycket fyllig ale är alltid ett gott val.

Julens alla öl behöver inte vara väl avkylda: Körsbärsölet kriek kan i likhet med glögg avnjutas varmt.

Text Lasse Pakarinen, dryckesförslag Johanna Varjonen, foto iStock

Mer om öl