Mat och öl i kombination

Öl ökar i popularitet som matdryck. Det går faktiskt att dricka öl till praktiskt taget all mat. När man ska välja typ av öl utgår man från huvudingrediensen i maten, tillagningssättet, tillbehören och såsen. Egna smakpreferenser spelar naturligtvis också in. Pröva dig fram för att hitta bäst öl.

Reglerna för vilken mat och vilket öl som passar ihop är enkla. Lätta ljusa öl med en mild aromprofil passar till lätta rätter och milda smaker, medan mörka och aromatiska öl bäst ackompanjerar mat som har en rikare smakkaraktär.

Man kan också matcha öl och mat som innehåller likartade aromer. Ett friskt veteöl med citrontoner gifter sig bra med mat som har en touche av citron.

Ett tredje sätt är att para ihop motsatta smaker. Servera till exempel en syrlig lager till salt sill.

Lager

Lageröl är lätta och har dämpade aromer. De är ypperliga till ljust kött och vitt fågelkött, lätta fiskrätter och andra maträtter med mild smak. En frisk lager är en utmärkt följeslagare till många orientaliska rätter.

Lager i vårt sortiment

Mörk lager

Ett mörkt lageröl har en söt och aromatisk maltighet som gör att det fungerar bra till mörkt kött med utpräglad köttsmak. Till exempel fårkött och andra kraftiga kötträtter samt köttiga korvar trivs bra med en mörk lager.

Mörk lager i vårt sortiment

Pilsner

Pilsner är ett riktigt allroundöl på grund av sin friska humlebeska, men det kommer särskilt väl till sin rätt med fet fisk, korv och pizza..

Pilsner i vårt sortiment

Stark lager

Starkt lageröl har sötma och rundhet till följd av en högre alkoholhalt. Det är ett säkert kort till kraftigare kötträtter som grytor, spett och vilt.

Stark lager i vårt sortiment

Veteöl

Ett pikant veteöl är en bra ledsagare till vitt fågelkött, kötträtter och fiskrätter – även sushi, Mörka veteöl gör sig också bra till viltmat.

Veteöl i vårt sortiment

Ale

Ale har generösa aromer och är därför ett gott njutningsöl som kommer bra överens med ost. Det är också en fin kompanjon till hönsrätter och pastarätter.

Ale i vårt sortiment

Porter & stout

Mörk stout och porter har rostade toner och en kraftfull smak. De är perfekta till mörka och aromatiska maträtter. Ölsorterna är också ett bra val till ost och läckra komplement till efterrätter av kaffe eller choklad.

Porter & stout i vårt sortiment

Specialöl

Till specialöl räknas sällsynta öltyper eller öl som är svåra att kategorisera efter stil och att inordna i de vedertagna öltyperna. Smaken hos dessa öl växlar från kärv, frisk och mild till fyllig, söt och stark. Därför kan man inte ge några allomfattande regler om hur man bäst kombinerar dem med olika maträtter.

Specialitet i vårt sortiment

Mer om öl