
Lyckad ölprovning hemmavid
Ölavsmakning eller ölprovning är ett utmärkt sätt att lära sig nytt om öl. Våra tips underlättar ordnandet.
Genom att prova och jämföra lär man sig hitta och identifiera skillnader mellan olika öltyper. Ölprovning är dessutom en trevlig sysselsättning och ett utmärkt tillfälle att dela och begrunda smakupplevelser med vänner och bekanta. Smaken är som bekant delad som... Vid ölavsmakning finns varken rätt eller fel!
Eftersom öl säljs i relativt små buteljer behöver man inte vara många för att ordna ölprovning. Öl är därtill alkoholsvagare än vin och priset är i de flesta fall överkomligt.
Bli du med olika öltyper och humlesorter
Lämplig provningsmängd är 3–6 ölsorter. Tre ölsorter ger tillräckligt stor smakspridning, medan fler än sex olika öl gör att man lätt blir bortkollrad.
Temat kan väljas fritt. Novisen kan med fördel bekanta sig med olika öltyper, medan den mer bevandrade kan fokusera på exempelvis humlesorter. Be gärna om råd och tips av Alkos expediter eller hos Alkos kundtjänst (exempelvis via chatten).
Provningsförslag:
-
Jämförelse av olika öltyper – avsmaka exempelvis lager, veteöl, ale, stout eller porter samt någon specialitet så som sour ale.
-
En öltyp från olika länder – jämför exempelvis lager från Tyskland, Tjeckien, Japan och Thailand. Andra provningsalternativ är bland annat porter och veteöl.
-
Specialöl från ett och samma land – prova exempelvis olika belgiska trappistöl.
-
Traditionellt öl versus moderna öltyper – jämför exempelvis traditionell engelsk IPA med modern amerikansk IPA från något mikrobryggeri.
-
Humlesorter – prova exempelvis olika IPA-öl av ”single hops”– typ.
Blindtest, halvblindtest eller öppen provning?
Sinnena är mest skärpta om deltagarna inte vet vad de olika glasen innehåller. Arrangören kan lämpligen slå i ölet när de övriga deltagarna inte är närvarande.
Välj arrangemang enligt önskemål:
-
Vid öppen provning vet deltagarna vad glasen innehåller. Provningsupplägget lämpar sig för bland annat avsmakning av olika öltyper.
-
Vid halvblindtest vet deltagarna vilka öl som ingår i provningen, men inte i vilka glas de finns. Upplägget lämpar sig för bland annat jämförelse av traditionella och moderna ölsorter och för jämförelse av olika humlearomer.
-
Vid blindprovning är både ölsorterna och testordningen obekanta. Upplägget lämpar sig utmärkt för lekfulla tävlingar där deltagarna skall identifiera exempelvis öltypen.
Vad skall man observera?
Vid ölprovning betraktar man samma element som vid annan dryckesprovning, nämligen utseende, doft och smak.
Börja med att studera ölets färg och transparens. Är ölet mörkt eller ljust? Är det filtrerat eller ofiltrerat? Skummar det?
Ifråga om doften bedömer man aromernas karaktär och styrka. Är humlearomerna örtiga eller fruktiga? Hurudan är maltdoften? Doftar stouten choklad eller kaffe? Bjuder ölets doft på toner av jäst?
Vid själva avsmakningen lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid ölets fyllighet, humlebeska och alkoholtoner. Vilken munkänsla ger malten? Är ölet torrt eller sötaktigt?
Avslutningsvis kan man bland annat bedöma hur balanserat ölet är. Hur väl representerar det öltypen? För vilket ändamål lämpar sig ölet?
Provningsutrustning: glas och öppnare
Ölprovning kräver inte avancerad utrustning. Du behöver en flasköppnare och rätt antal glas (lika många glas som antalet öl multiplicerat med antalet deltagare). Glasen får gärna vara likadana, men om du inte har tillräckligt många glas av samma typ kan du ställa fram olika glas för de olika deltagarna (dock så att varje deltagares alla glas är likadana).
Det finns särskilda glas för olika öltyper, men för ölprovning rekommenderas i första hand tulpanformade glas. I hemförhållanden kan man använda vit- eller rödvinsglas. Glas med konvex kupa lyfter fram nyanserna och leder dem till näsan.
Ställ gärna fram vatten för munsköljning mellan varven.
Några centiliter öl räcker
Vid dryckesprovning slår man upp så kallade provningsportioner, som för öl är en eller två fingerbreddar eller 4–8 cl.
Innan ölet slås upp bör det kylas till den serveringstemperatur som lämpar sig för respektive öltyp. Lätta öltyper serveras i allmänhet vid lägre temperatur än fylliga. Den rekommenderade serveringstemperaturen för olika öltyper hittar du här. Genom att slå i ölet längs glasets innerkant undviker du oönskad skumbildning.
Ställ ölen i följande ordning: stigande fyllighet och stigande humlebeska.
Servera gärna små tilltugg
Skillnaderna mellan olika öl iakttas bäst om ölet avsmakas som sådant. Den som vill kan duka upp små tilltugg som rimmar med provningstemat, exempelvis ost till klosteröl och mörk choklad till porter.
Om man vill utvärdera kombinationen öl och mat kan man avsmaka ölet som måltidsdryck. Servera gärna två olika ölsorter till maträtten i fråga. Eftersom öl retar aptiten lönar det sig att servera mat efter provningen.
För artikeln intervjuades Alkos betjänings- och produktutbildare Santeri Saarinen.
Text Lasse Pakarinen, foto iStock, Alkos bildarkiv