Så får du ut mer av ölet

Välj rätt typ av ölglas och servera ölet vid rätt temperatur, så tar du smakupplevelsen till nya höjder.

Ett bra öl förtjänar ett bra glas

Rätt typ av ölglas lyfter fram smaknyanserna och aromerna på bästa sätt. Titta på videon där vi visar vilken typ av glas som passar bäst för vilken sorts öl. Du bör dock komma ihåg att reglerna för vilket glas som lämpar sig för vilket öl inte är huggna i sten. Var inte rädd för att prova nya kombinationer av ölglas och öltyper!

Rätt temperatur

Lager, stark lager och veteöl kan drickas lite svalare än ale och porter. De sistnämnda ska helst konsumeras vid en temperatur av drygt tio grader. Vid en måltid värms de nästan upp till rumstemperatur. Det är många som gillar det.

Serveringstemperaturer för olika ölsorter

Ljus lager, lättöl, veteöl, kryddat öl och fruktöl

  • väl kylt, 8–10°C

Ale, mörk lager, bock, porter och stout

  • kylt, 10–14°C

Trappistöl och klosteröl

  • något kylt, 14–16°C

Mer om öl