Vindistriktet Barossa

Hösten har kommit till södra Australien. Temperaturen är cirka tjugo grader och den svaga brisen känns knappt. Druvorna är skördade och den brådaste tiden är förbi. Nu mognar de blivande kvalitetsvinerna i stora ståltankar.

Barossas utveckling till betydelsefullt rödvinsdistrikt började på 1890-talet när vinlusen (Phylloxera) hade ödelagt en stor del av Europas vinodlingar. Vinrankorna i Barossa hör till världens äldsta: Vingården Hewitson skördar druvor från mourvèdre-rankor planterade på 1850-talet.

I mitten av 1800-talet började tysken Johann Gramp och britten Samuel Smith odla vindruvor i Barossa. Johann Gramp planterade sina vinrankor vid bäcken Jacob’s Creek. Under årens lopp har den lilla vingården vuxit avsevärt och är i dag en av de största i området. Gården besöks årligen av cirka 170 000 vinvänner från hela världen. Varumärket Jacob’s Creek ägs av den internationella koncernen Pernod Ricard.

År 1849 grundade Samuel Smith vingården Yalumba, som i dag är Australiens äldsta familjeägda vingård.

”Handpicked” betyder kvalitet och traditioner

I dag skördas Barossas druvor främst maskinellt, men manuell plockning förekommer ännu. Den manuella plockningen möjliggör noggrann kontroll av druvornas mognadsgrad, vilket inverkar positivt på vinets kvalitet. Märkningen Handpicked på en vinflaska står som garanti för hög kvalitet och respekt för gamla traditioner.

Klimatförändringen har förkortat skördetiden. Årets skördetid på vingården Jacob’s Creek var endast 87 dagar lång, vilket enligt gårdens pr-person Ruth Harris är ovanligt.

Vingården Hewitsons verkställande direktör och vinmakare Stephen Dauris berättar att Hewitson och andra mindre vingårdar i regionen kämpar med kapacitets- och utrymmesbrist.

Från ståltank till ekfat

Vingården Hewitsons skörd mognar sedan en tid i ståltankar. Stephen Dauris ger ett smakprov på både riesling- och shirazvin. Fastän smaken ännu inte förför förnimmer man de aromer som är typiska för druvorna.

Efter en tid flyttas vinet över från ståltankarna till ekfat. Under mogningen på ekfat får vinet syre och smak. Tumregeln är att ju nyare fatet är desto ekigare blir vinet. Vingårdarna Hewitson och Jacob’s Creek importerar sina ekfat från Frankrike.

”Vi importerar årligen massor av fransk luft”, säger Stephen Dauris med glimten i ögat.

Virket i ekfaten, vars brukstid är ungefär tio år, går att spåra till växtplatsen.

Yalumba är den enda vingården på södra halvklotet som tillverkar sina ekfat själv. Virket importeras från Frankrike. Fatverkstaden, som värnar om vingårdens traditioner, rostar fatens insida innan de tas i bruk. Rostningen ger vinet unika aromer. Eftersom vinets smakvärld också påverkas av fatens storlek tillverkar verkstaden olika stora fat.

Barossa och distriktets druvor

Vindistriktet Barossa utgörs av två huvudområden, nämligen Barossa Valley och det högre upp belägna området Eden Valley där temperaturen är lägre. Druvsorterna är delvis olika, men bland annat Riesling odlas i både Barossa Valley och Eden Valley. Vinerna smakar olika beroende på var druvorna har vuxit.   

Shiraz är distriktets viktigaste druva. Shirazvinerna från Barossa är både fylliga och eleganta.

”Klimatet i Barossa karakteriseras av svala nätter och varma dagar. Eftermiddagens bris ger vinrankorna behövlig svalka. Det gynnsamma klimatet gör att druvorna mognar i rätt tempo, vilket ger vinet dess unika karaktär”, säger Ruth Harris.

Vid sidan om Shiraz odlas även druvorna Cabernet, Mourvèdre och Merlot. I Australien blandar man Shiraz med andra druvsorter, vilket man inte gör i Europa.  

”I Jacob`s Creeks blandning utgör druvan Cabernet ramen och druvan Shiraz innehållet”, säger Ruth Harris.

Vingården Yalumba erbjuder vin gjort på en blandning av Shiraz och den gröna druvan Viognier. Druvsafterna blandas i jäsningstanken där Shirazen tillförs mellan två och fem procent Viognier.

I Barossa odlas även de gröna druvorna Sauvignon Blanc, Riesling, Sémillon och Chardonnay.

Framtiden på vingården

Vingårdarna i Barossa utvecklas fortlöpande. Enligt Ruth Harris påverkas Shirazen och distriktets övriga huvudsorter inte av klimatförändringen, men vingården Jacob’s Creek testar ändå nya druvsorter så som Negroamaro och Montepulciano.  

”Vingården Yalumba har börjat odla traditionella italienska druvsorter så som Vermentino och Tempranillo”, säger vinmakare Nat Cleghorn.

Den växande marknaden i Asien utgör en stor utmaning för vingårdarna i Barossa. Jacob’s Creek har i samarbete med namnkunniga stjärnkockar utvecklat viner som lämpar sig för det asiatiska köket. Det vita vinet Wah rimmar särskilt väl med sushi och andra japanska rätter, medan det röda vinet Lamoon, som ingår i Alkos beställningssortiment, är en utmärkt måltidsdryck till thailändska rätter.  

Läs också