Bordeaux – ungdomligare än sitt rykte

Om man ska namnge tio kända vinregioner i världen blir ett av svaren garanterat Bordeaux. Frankrikes klassiska vinområde är speciellt känt för sina rödviner. Bordeauxvinerna andas fruktighet, som ju är dagens trend.

Tre glada män skyndar ner från salen på vingården Château Angludets övre plan för att hälsa oss välkomna. Trion utgörs av gårdens försäljningschef James Sichel och hans två brorsöner Max och Alex.

”Det är en sann glädje att få vara en del av vinlivet i Bordeaux”, säger Max och Alex som representerar vinsläkten Sichels sjunde generation.

Vardera har gått i sin farbrors fotspår: Alex sköter gårdens vinexport tillsammans med sin farbror medan Max koncentrerar sig på marknadsföringen.

”Vinturismen i Bordeaux ökar i raskt takt och i dag kan turisterna välja mellan ett stort antal högklassiga vinbarer och restauranger med rimliga priser. De trendiga vinbarernas sortiment är omfattande och deras kunniga personal vet vad kundbetjäning innebär”, säger Max som ofta äter ute. 

Under de senaste åren har byggnaderna i den gamla delen av staden, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista för sin 1700-talsarkitektur, renoverats både invändigt och utvändigt.  

De gröna och lummiga rekreationsområdena på vardera sidan om floden Garonne, som genomflyter staden, lockar cyklister och flanörer. Stadens utmärkta kollektivtrafik gör livet enkelt för både turister och lokala invånare.

Namnet Bordeaux förknippas ofta med dyra och utmanande viner. James Sichel berättar att uppfattningen delvis är felaktig.

”Cirka tre procent av områdets viner hör till den dyraste prisklassen, medan resten kan betraktas som ”vanliga” viner. Vingårdarna producerar många goda, prisvärda och lättillgängliga vardagsviner.”

Rotschild Mouton Cadet

Vinrutten löper längs riksväg D2 och vidare mot Pauillac. Terrängen är flack och på vardera sidan av vägen ser man vinodling efter vinodling. När vi har passerat Margaux blir châteauerna allt större. Rothschild Mouton Cadets moderna vinfabrik i området Pauillac fokuserar på märkesviner. 

Philippe Degrendel, som leder och ansvarar för vintillverkningen, berättar om vinhusets verksamhet.

”Våra druvor odlas på cirka 2 000 hektar fördelade på ungefär 400 vingårdar här i Bordeauxområdet. Gårdarna besöks regelbundet av vårt expertteam på sex personer. Vinet från avtalsgårdarna transporteras till oss för blandning och slutlagring”, säger han.  

Mouton Cadet-vinerna exporteras i dag till över 150 länder där det gläder flera miljoner vinälskare. Verkställande direktör Hugues Lechanoine berättar att ett av dagens definitiva trendviner är ett vitt vin gjort på enbart druvan Sauvignon Blanc.  

Bordeauxvinerna är främst kända som måltidsviner, men i dag produceras även aperitifviner och sällskapsviner av ungdomligt snitt i området.

”Namnet Bordeaux är och kommer att vara förknippat med långlagrade och hållbara viner av château-typ gjorda på druvan Cabernet Sauvignon”, säger Hugues Lechanoine.

I området Saint-Émilion i östra delen av Bordeaux görs de röda vinerna ofta på druvan Merlot, som är den nästviktigaste Bordeauxdruvan. 

Château Teyssier

Den så kallade garageperioden, som innebar en stor förändring för Saint-Émilion på 1990-talet, födde vinhuset Château Teyssier. 

”Verksamheten var så småskalig att den i princip kunde skötas i och från ett garage – därav namnet. När vi inledde verksamheten med en fem hektars odling och blygsam tillverkning år 1996 handlade det verkligen inte om terroir, alltså platsens känsla”, säger Château Teyssiers ägare Jonathan Maltus.

Garagevinerna var av mycket hög kvalitet, vilket snabbt ledde till stor efterfrågan och stigande priser.

Jonathan Maltus berättar att man mycket sällan stöter på dåliga viner i Saint-Émilion.

”Förr hände det rätt ofta, men i dag är vinerna av hög klass. Bordeaux klarar sig rätt bra också under sämre år. Även på matfronten har mycket hänt – i dag har vi många riktigt bra restauranger för flera olika smaker”, säger han.

Mångsidiga viner

En del konsumenter uppfattar vinområdet Bordeaux som en region som producerar enbart utmanande kvalitetsviner. Det är skäl att uppdatera den uppfattningen eftersom dagens trend – fruktigheten – nu också kan ses bland Bordeauxvinerna.

”Vinhusen i området har märkt kundernas intresse för fruktiga, nyansrika och ungdomliga viner ”, berättar Alkos träningschef Kaisa Kokko.

Exempelvis variationen av olika smaktyper i Alkos sortiment kan överraska kunden.

”Bland rödvinerna finns fem olika smaktyper. Bordeauxvinerna representerar fyra av dem. Under februari månad kommer vi att få in några nyheter från regionen. Nyheterna klassificeras som mustiga och syltiga – smaktypen är ovanlig bland Bordeauxvinerna.”

I Finland är Bordeaux mest känt för sina rödviner.

”De röda Bordeauxvinerna är ofta blandningar av samma druvsorter, men oavsett detta finns det en stor variation vad gäller smaktyperna.”

Intressant om Bordeauxregionen

  • Staden Bordeaux i sydvästra Frankrike har givit namn åt landets största vinområde. Antalet vingårdar i det över 100 000 hektar stora området är hela 7 000.
  • Den geografiska vinklassificeringen  Appelation d’origine contrôlé (AOC)  delar in Bordeaux i cirka 60 delar.
  • Områdets röda viner görs på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Carmenere och Petit Verdot.
  • Områdets vita viner görs främst på druvorna Sauvignon Blanc, Sémillon och Muscadelle.
  • Ett intressant sätt att bekanta sig med Bordeauxområdet är att delta eller följa maratonloppet Marathon du Medoc som löps årligen alltsedan 1984.

Mer resor