De stora vinernas Barossa

Dalen Barossa i södra Australien är hjärtat i landets vinproduktion. Det kända vinområdet är hem för druvan Shiraz, men områdets lokala producenter använder även andra druvsorter.

Idylliska Barossa Valley har inte särskilt många invånare, men desto fler vingårdar. Samhället lever av vinframställning och i många familjer har sysslan gått i arv från generation till generation.

Dalen började befolkas i början av 1800-talet av invandrade britter och nordtyskar. Många av dalens namn och de lutherska kyrkorna som finns i varje by återspeglar det tyska arvet. Invandrarnas avkomlingar handlar medvurst i köttaffär­erna och beställer schnitzlar till vinet på restaurangerna.

Vinerna skiljer sig avsevärt från dem i svala Tyskland. Rödvinet shiraz, som är en sann klassiker i Barossa och resten av det stora landet, bjuder på fylliga, mogna och fruktiga toner.

Ideala hemknutar för Shiraz

Vinhuset Yalumba, som grundades år 1849, hör till pionjärerna i Barossa. I dag svarar Louisa Rose för vintillverkningen. Hon har vunnit flera priser och år 2014 utsågs hon till Australiens bästa vinmakare.

”Man har odlat vin i Barossa i 175 års tid. Medelhavsklimatet, den varierande jordmånen, höjdskillnaderna, solvinklarna och de lokala mikroklimaten lämpar sig utmärkt för vinodling. De geografiska förhållandena i kombination med vinodlarnas kompetens och inställning ger olika sorters vin av världsklass”, säger Louisa Rose.

Druvan Shiraz trivs utmärkt på Barossas soldränkta vingårdar. Den lämpliga jordmånen och områdets varma och torra somrar får druvorna att mogna problemfritt varje år.

Barossas shirazviner tillverkas på olika sätt, men det finns vissa gemensamma nämnare. Vinerna, som nästan alltid är djupröda, fylliga och aromrika, kan avnjutas som både unga och lagrade.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

I Barossa odlar man även Grenache och Cabernet Sauvignon

Fastän Barossa och druvan Shiraz är ett begrepp odlas även andra druvsorter i området. Druvan Grenache har odlats lika länge som Shiraz och den allt populärare druvan Cabernet Sauvignon har seglat upp på tredje plats.

En bit från Barossa Valley finns Eden Valley, vars vingårdar är belägna på kullar. Eden Valley och Barossa Valley bildar tillsammans vinregionen Barossa. Riesling är den viktigaste druvsorten på Eden Valleys svala sluttningar.

”Rieslingvinerna från Eden Valley är torra och aromatiska. Som unga är vinerna friska och tilltalande. Efter upp till decennielång lagring bjuder de på rostade och nyansrika aromer”, säger Louisa Rose.

Bland områdets övriga gröna druvor kan nämnas aromatiska Viognier, som introducerades i Barossa av vinhuset Yalumba år 1980. Vita viner produceras även i grannområdena: Området Clare Valley är i likhet med Eden Valley känt för sina rieslingviner och området Adelaide Hills för bland annat sina sauvignon blanc-viner. I södra Australien som helhet är Chardonnay en av de viktigaste druvorna.

Yalumba testar nya sorter genom att göra provsatser i sitt eget vineri. Vinodlarna tillhandahåller vinhuset information om hur rankorna och jordstammarna trivs och klarar sig på vinodlingarna.

Barossas vinrankor hör till världens äldsta

Vinhuset Hewitson, som ligger på tio minuters köravstånd från Yalumba, grundades för tjugo år sedan av Dean Hewitson som hade lärt sig vintillverkningens ädla konst på annat håll.

Många av de australiska vinmakarna har lärt sig konsten utomlands. Dean Hewitson reste runt jorden i ett decennium innan han slog sig ner i Australien.

Tiden utomlands hade stor inverkan på Dean Hewitson, som i dag förenar den gamla vinvärldens traditioner med den nyas fräscha grepp.

Barossa Valley med sina idealiska odlingsförhållanden var ett naturligt val när han slog sig ner i Australien. Till valet bidrog även områdets bestånd av gamla vinrankor. Barossa drabbades inte av de vinlusangrepp som i stor utsträckning ödelade de europeiska vinodlingarna i slutet av 1800-talet.

”Många av våra rankor hör till världens äldsta. Deras djupa rötter, som förser växten med vatten även under torra somrar, eliminerar i stor utsträckning behovet av bevattning. De välmående och balanserade vinrankorna producerar druvor vars syror, aromer och tanniner utvecklas gynnsamt”, säger Dean Hewitson.

Hans filosofi är att druvor och vin inte skall manipuleras och att vinet skall återspegla växtplatsen och årgångens förhållanden. Vinhusets shirazviner, som tillverkas enligt vinmakarens filosofi, bjuder på balans, livlighet, syrlighet samt en stor portion mogen fruktighet.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Shirazvinerna rimmar med både fisk och kött

Ägaren till Hewitsons vinhus älskar att grilla och därför kommer hans rekommendationer av mat till shirazvinerna inte som någon överraskning.

”Lamm och shiraz är en oslagbar kombination. Min definitiva favorit är grillade lammkotletter, men även grillat nötkött går an”, säger han.

Till det grillade köttet serverar Dean Hewitson säsongens grönsaker. Sommartid räcker en fräsch grönsallad. Något oväntat säger han att modern shiraz även rimmar med fisk.

”De tanninfattiga vinernas livliga och syrligt friska karaktär och relativa låga alkoholhalt gör att de lämpar sig till fiskrätter”, säger han.

Adelaide är en av världens vinhuvudstäder

Ett par kilometer från vinhuset Hewitson hittar man vinhuset Penfolds, som är äldre än till och med Yalumba. Det ursprungliga vinhuset, som grundades år 1844, finns i Magill i närheten av Adelaides centrum. Sedan början av 1900-talet har företagets huvudvineri funnits i hjärtat av Barossa.

”Barossa är Penfolds maskinrum. Vi krossar årligen cirka 30 000 ton blå kvalitetsdruvor”, säger huvudvinmakare Peter Gago.

Han gläder sig över Barossas närhet till Adelaide, som är södra Australiens vincentrum. Staden uppfördes nyligen på förteckningen Great Wine Capitals, som upptar världens ledande vinstäder. Peter Gago verkar som Adelaides ambassadör i den exklusiva gruppen.

Upp till 70 procent av Barossas viner görs på druvor från andra vinområden.

”Det är fantastiskt att ha sin bas i Barossa där expertisen och teknologin är koncentrerade. Dalen är vinodlingens och vintillverkningens kompetenscentrum”, säger Peter Gago.

Viner av hög kvalitet och blandat ursprung

Det stora vinhuset Penfolds tillverkar olika viner. En del av vinerna görs på druvor från ett visst vinområde, ett visst underområde, en viss vinodling eller till och med en viss teg. Vinhuset är ändå mest känt för de viner som görs på druvor med olika ursprung. En del av dessa viner hör till världens mest ikoniska.

”Blandning handlar om synergi, om delarnas summa och om att sammanföra olika komponenter till något annorlunda och bättre. En slags konst alltså”, säger Peter Gago.

Han berättar att blandningen av druvor från olika områden, jordmåner och klimatzoner säkerställer hög kvalitet eftersom råvarorna kan väljas där de för tillfället är bäst. Han jämför med distriktet Champagne i Frankrike där många av de verkliga kvalitetsvinerna görs på druvor från vitt skilda områden.

Barossas druvor utgör en central del av Penfolds kvalitetsviner. De röda vinerna, som i allmänhet lämpar sig för lagring, har god struktur och mogna tanniner.

Råvarans kvalitet är den avgörande faktorn. I vineriet gäller principen mindre är mer. Penfolds undviker klarning och filtrering och en del av vinhusets viner jäses med druvornas egen jäst.

Barossa är statt i utveckling. Områdets olika stora vintillverkare experimenterar friskt med nya, spännande och annorlunda metoder. Innovationerna är många i dynamiska Barossa.

Text Lasse Pakarinen, foto Tony Lewis

Louisa Rose (t.v.), Dean Hewitson och Peter Gago.

Läs också