Det bästa från Piemonte

De röda vinerna från Piemonte anses, vid sidan om vinerna från Toscana, höra till de bästa i Italien och resten av världen. Regionens starka traditioner och tron på de traditionella druvorna borgar för hög kvalitet.

I Piemonte, där Slow Food-rörelsen såg dagens ljus, heter druvan framom alla andra Nebbiolo. De nobla barolovinerna, som görs på denna druva, lagras minst tre år, varav två på ekfat. Som ungt är det tanninrika vinet inte särskilt tilltalande, men när det har mognat bjuder det på både mjukhet och fyllighet. Barolovinerna görs i 11 kommuner, men den sammanlagda odlingsytan är bara 1 300 hektar.

”Nebbiolo är Piemonte och barolovinerna är druvans nobla manifestation”, säger huvudvinmakare Danilo Drocco från Piemontes största vinhus Fontanafredda.

Den berömda vingården, som grundades av ingen mindre än kung Emmanuele Vittorio II, köptes år 2008 av affärsmannen Oscar Farinetti som äger ett supermarketimperium. Produktionen omfattar Piemontes alla viktiga vinsorter, bland annat barbera, dolcetto, moscato och gave. Nyligen flyttade en av regionens mest uppskattade restauranger, Michelinkrogen Guido, in i vinhuset.

Danilo Drocco karakteriserar vinhusets flaggskeppsvin, barolon, som ett traditionellt framställt vin. 

”I blindtester väljer hela 99 procent av konsumenterna modernt producerade, lättdruckna baroloviner. Jag själv föredrar viner som långsamt mognar och utvecklas på flaska”, säger Danilo Drocco.

Moderna baroloviner jäses snabbt och mognar på små franska fat, men Danilo Droccos viner får mogna på traditionella fat som rymmer flera tusen liter. Han låter druvornas skal delta i processen under flera veckor. 

”Vinet blir mångfacetterat och långlivat. Tanninerna mjuknar efter flera års lagring i vinkällare”, säger Danilo Drocco.

Utan kemikalier

Det yppiga, eleganta rödvinet barbaresco, som också görs på druvan Nebbiolo, är inte lika kraftfullt som barolo, men det kan avnjutas som yngre än sin släkting. För barbarescovinerna gäller detsamma som för barolovinerna, nämligen att tillverkningen har både traditionella och moderna former. 

”Det går att hitta en balans mellan traditionella metoder och nya innovationer”, säger Ugo Lequio som driver en vingård i den lilla byn Neive.

Hans viner produceras utan kemikalier och druvorna odlas ekologiskt utan bekämpningsmedel, men gården har ännu inte beviljats ekocertifikat.

Vinhuset Luigi Einaudi, som är den äldsta kommersiella vingården i området Dogliani, är starkt förknippat med Italiens historia. Vingården grundades i slutet av 1800-talet av statsvetaren Luigi Einaudi, som var Italiens första president efter andra världskriget. Vinhuset ägs fortfarande av familjen Einaudi.

Luigi Einaudis vinmakare Lorenzo Raimondi tillverkar barolovin på modernt vis.

”Traditionellt tillverkade viner klarar tidens tand bättre än modernt tillverkade, men lagringen utgör ett stort problem. Under optimala förhållanden, till exempel i våra vinkällare, kan ett vin mogna och utvecklas i upp till 40 år, men få konsumenter har möjlighet att lagra sina viner så länge. Viner av modernare snitt är bäst efter 6–8 års lagring”, säger Lorenzo Raimondi.

Lätt men inte sött

Byn Dogliani är mest känd för sina dolcettoviner och vinhuset Luigi Eunaudi är en av områdets mest uppskattade vintillverkare. Trots sitt namn ”den lilla söta” används den blå druvan Dolcetto inte för tillverkning av söta viner. De goda, lättdruckna och prisvärda dolcettovinerna lämpar sig utmärkt som vardagsvin till bland annat pastarätter. 

”Dolcettovinerna kommer nog aldrig att bli så populära exportviner som deras kvalitet skulle förtjäna. Druvans namn, som anspelar på sötma, gör den inte riktigt rättvisa. Dolcettovinerna är förvisso lättdruckna, okomplicerade allroundviner, men det finns tusen och ett sätt att modifiera och förändra deras karaktär”, säger Lorenzo Raimondi bestämt.

I Alkos sortiment finns drygt tio olika piemonteviner. Man kan bekanta sig bland annat med druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto, och vitvinerna representerar ett brett urval från druvan Arneis till Moscato – från torrt till sött. Därtill innehåller Alkos beställningssortiment ett tiotal betydande sorter från Piemonte.

Mer resor