Malbec njuter av svala Mendoza

De subtila aromerna och tonerna i vinerna från distriktet Mendoza i Argentina har sitt ursprung i områdets höjdskillnader och temperaturväxlingar.

När molnen skingras i Argentinas viktigaste vindistrikt Mendoza avslöjar solen och den klara luften snötäcket på Andernas toppar. I Finland är det tidig vår, men i Argentina håller sommaren på att övergå i höst.

Bergskedjan Anderna, som har stor betydelse för vindistriktet Mendoza, håller fukten från Stilla havet och regnen på avstånd. Lokalbefolkningen är inte van vid regn i den nästan ökenliga miljön, men de senaste tre dagarna har vädret varit både kyligt och regnigt. Det torra inlandsklimatet i kombination med höjdskillnaderna ger områdets malbec-, torrontés- och bonardaviner mycket speciella egenskaper. I Mendoza produceras merparten av landets viner.

Det vita vinet gjort på druvan Torrontés har ett särskilt smeknamn i Argentina berättar vinbaren The Vines of Mendozas kypare Gisella Gangialosi. Vinbaren serverar viner från cirka hundra argentinska vingårdar.

”Vi kallar torrontésvinet lögnare eftersom det doftar sött men smakar torrt”, säger hon leende medan hon slår upp ett glas av det bleka vinet.

Druvan Torrontés odlas inte utanför Argentina och därför betraktar argentinarna torrontésvinet som ett kärt barn. Landets viktigaste druva, Malbec, ger viner av mycket hög kvalitet i synnerhet när druvan odlas på hög höjd.

Vinmakaren Rodolfo ”Opi” Sadler, som samarbetar med vinjätten Grupo Peñaflor, berättar att temperaturväxlingarna fyller druvorna med färg, socker och aromer. Enligt Sadler ger mindre dagliga temperaturvariationer ett bra bordsvin.

”Du är från Norden, inte sant? Hos er dricker man ju gärna lådvin. Vinerna från de östra områdena lämpar sig utmärkt för ändamålet.”, säger Rodolfo Sadler

Man kan inte tala om argentinska viner utan att nämna druvan Bonarda, som utgör en del av landets vinhistoria. Druvan var den viktigaste ännu för 20 år sedan. Befolkningen konsumerade stora mängder vin, vilket naturligtvis hämmade exporten. Gisella Gangialosi berättar att druvan Bonarda främst användes i blandviner.

”När det begav sig kallades druvan Bonarda färgningsdruva eftersom den ger vinet en djup och intensiv färg”, säger hon. 

På 1990-talet flyttade en vinodlare sina bonardarankor till ett nytt område. Det nya området, som låg några mil från det ursprungliga, visade sig vara mycket gynnsamt för druvsorten.

”Vinmakarna upptäckte nya egenskaper hos druvan och började tillverka vin på enbart Bonarda”, säger Gisella Gangialosi.

Ett typiskt bonardavin från Mendoza är fruktigt och lätt kryddigt. Vinet är bäst som ungt.

De varma dagarna gör vinodlingen till ett utmanande äventyr i Mendozas låglänta områden, till exempel i Luján de Cuyo. Värmen gör att druvornas sockerhalt stiger och att halten syror sjunker, vilket inte är önskvärt.

Vinodlarna eftersträvar rätt balans mellan druvornas sötma och syrlighet genom att inleda skördearbetet så tidigt som möjligt. I högre belägna områden så som Valle de Uco, där man odlar druvorna Malbec, Sauvignon Blanc och Chardonnay, är värmen inte ett lika stort problem. Trots sin höga kvalitet har de argentinska vinerna svårt att konkurrera med sauvignon blanc-vinerna från grannlandet Chile.

”Om man vill köpa ett gott sauvignon blanc-vin i en supermarket gäller det att veta vilket vin man vill ha. Chardonnayvinerna är betydligt lättare att köpa på måfå”, säger Gisella Gangialosi.

Mendozas pärlor

Brett vinsortiment: The Vines of Mendoza

I det unika vinhuset i stadens centrum kan man prova viner från cirka hundra vingårdar. Varför inte inleda vinrundan i Argentina med ett besök på The Vines of Mendoza?  Vinhuset har språkkunnig personal.

Smaklig måltid

Efter en lång och spännande dag på vingårdarna lönar det sig att styra stegen till någon av Mendozas många restauranger. Azafrán och 1884. Även Siete Cocinas, Anna Bistro och Maria Antonieta bjuder på god mat och trevlig atmosfär. Om man vill äta middag på lokalt vis, dvs. efter klockan 20, lönar det sig att beställa bord på förhand.

Matkultur Asado

Om tillfälle ges lönar det sig att delta i en argentinsk grillfest, asado. Under grillfesten, som arrangeras utomhus, blir man bjuden på så mycket mört och saftigt kött att man har svårt att hålla reda på hur många gånger man har sagt sí, por favor.

Fantastiska landskap

Från maj till augusti bjuder Anderna med sina snöklädda toppar på ett hisnande landskap.

De vackra och spektakulära solnedgångarna syns bäst från vingårdarna väster och söder om staden Mendoza. Valle de Uco är en utmärkt utsiktsplats.

De stora länderna gillar argentiska viner

Argentina exporterar vin till framförallt USA, Kanada, Storbritannien och Brasilien.

”Länderna importerar mycket vin och vissa har också egen vinproduktion”, säger Mario Giordano som leder organisationen Wines of Argentina. Organisationen främjar försäljningen av argentinska viner runt om i världen. 

Han berättar att också Mexiko, Colombia, Peru, Sverige och Danmark är viktiga marknader.


Linkki:
Druvplockare i Argentina

Mer resor