Riesling från Moselområdet och Rheingau

De tyska rieslingdruvorna odlas på nästan lodräta sluttningar längs floden Mosel och i vinregionen Rheingau. Flodernas vatten speglar det livgivande ljuset.

Tyskland är världens största producent av rieslingviner. Druvan odlas på nästan en fjärdedel av landets totala vinareal och hälften av odlingarna finns längs Mosel och i Rheingau.

Moselområdets branta terrasserade sluttningar med relativt torr och mineralrik jord lämpar sig utmärkt för odling av rieslingdruvor. Mellan Wiesbaden och Rüdesheim i Rheingau flyter Rhen i öst-västlig riktning, vilket gör att området har många varma syd- och sydvästsluttningar. Jordmånen innehåller lerskiffer och kvartsit. Moselvinerna bjuder på förnäm syrlighet och mineraltoner medan vinerna från Rheingau är friska. och balanserade. Tyskland är också känt för sina fylliga ädelrötade viner, som började tillverkas 1775 i Rheingau enligt den sena skördens metod, Spätlese. Druvorna skördas när de är övermogna och har angripits av ädelröta.

Moseldalens branta sydsluttning lämpar sig utmärkt för odling av rieslingdruvor eftersom Mosels vatten reflekterar det livgivande solljuset uppåt. Vinrankorna trivs i områdets klimat med varma somrar och svala vintrar, men skördearbetet är krävande och utmanande.

”Fastän druvan, årgången och tillverkningsprocessen är desamma ger sluttningen vinet dess karakteristiska smak och vintillverkningen en extra krydda”, berättar vingården Carl Loewens unga delägare Christopher Loewen.

Alkos sortiment

Alkos standardsortiment omfattar cirka 20 rieslingviner från Moselområdet och Rheingau. Vinerna, som bjuder på syrlighet, intressanta aromer och sötma, kostar mellan 9 och 40 euro. Vinsamlare och vinamatörer tilltalas av Alkos årliga specialsatser av söta kvalitetsviner.

Mosel

Rheingau

Släktgården Dr. Pauly-Bergweiler, som ligger i staden Bernkastel i Moselområdet, är främst känd för sina sena rieslingviner.

”I globalt perspektiv är rieslingvinet en droppe i havet, om man jämför mängden rieslingvin med den totala mängden vin i världen”, berättar Stefan Pauly värd på vingården.

Pauly dricker gärna rieslingvin till sushi med en ordentlig klick wasabi.

”Bernkastels stora utbud av restauranger gör staden till ett idealmål för den som vill njuta av god mat, gott vin och soliga terrasser”, säger Stefan Pauly.

Eftersom vinområdena är belägna mitt i Tyskland har matkulturen influenser från olika håll, men liksom i resten av landet uppskattas det lokala. De flesta av områdenas restauranger serverar traditionella tyska potatislådor, fläskrätter, surkål och rejäla sallader.

Påsken inleder turistsäsongen i vinområdena och kulminerar under skördetiden i september–oktober. Under det första veckoslutet i september lockar Mosel upp till 200 000 besökare. Många kommer till Bernkastel för att njuta av skördefesten.

I Eltville i Rheingau hälsar Kloster Eberbachs röda torn besökarna redan på långt håll. Det gamla cisterciensklostrets 900-åriga historia började när munkar från Burgund i Frankrike bosatte sig i Rheingau. Munkarna förde med sig vinodlingens ädla konst. I dag ägs Kloster Eberbach, som är en av Tysklands viktigaste vinproducenter, av delstaten (förbundslandet) Hessen.

Vingårdens moderna produktionsanläggning finns på promenadavstånd från klosterbyggnaden. På klosterområdet finns en restaurang, en vinaffär och ett hotell med 30 rum. Kloster Eberbach, som fungerade som inspelningsplats för Sean Connery-filmen Rosens namn, bjuder på intressanta guidade turer.

Kloster och legender hör ihop. Vingårdens verkställande direktör Dieter Greiner berättar legenden om ”den sena skördens ryttare”.

Vingården Johannisberg fick varje år skriftligt tillstånd av furstbiskopen att påbörja skördearbetet. Tillståndet levererades av en budbärare. År 1775 kom kuriren fram två veckor för sent. Trots alla farhågor ledde dröjsmålet till att den ”förstörda” vinskörden gav ett vin av aldrig tidigare skådad kvalitet.

”Spätlese, alltså den sena skördens metod, används än i dag för tillverkning av söta kvalitetsviner. Druvorna skördas när de är övermogna och har angripits av ädelröta.”

Vinodlingarna längs Mosel och i Rheingau har flera gemensamma nämnare, varav de viktigaste är vinrankornas höga ålder och jord­månens höga kvalitet. Vinodlarna vill verka hållbart och långsiktigt.

Dieter Greiner berättar att vingårdens kungstanke är ansvarsfull verksamhet. Företaget vinnlägger sig om att sköta och behandla både odlingarna och sina 70 anställda så väl som möjligt.   

”Vår släktgård har tillverkat vin i fem generationer. Jag tänker sköta vingården och våra över 200 år gamla odlingar så väl att mina barn kan och vill ta över verksamheten när det är dags”, avrundar Christopher Loewen

Områdenas viktigaste druvor

Moselområdet har cirka 8 000 hektar vin­odlingsmark. På 90 procent av marken odlar man gröna druvor, huvudsakligen Riesling. Den näst viktigaste druvan heter Müller-Thurgau och därefter kommer druvan Elbling, som även används för tillverkning av mousserande vin. I Rheingau odlas Riesling på 80 procent av odlingsmarken. Den näst vanligaste druvan är Spätburgunder.

Visste du detta?

Tyskland har cirka 100 000 hektar vinodlings­mark som främst används för produktion av mogna druvor avsedda för tillverkning av kvalitetsviner. Samtliga tyska kvalitetsviner härstammar från landets 13 vinodlingsområden. De tyska kvalitetsvinerna delas in i två huvudklasser, nämligen Qualitätsweine och Prädikatweine. Prädikatsvinerna delas in i sex mognadsklasser, nämligen Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese.

Läs också