Pinotage: Sydafrikas egen druva

”Sydafrikas egen druva Pinotage är landets fula ankunge som nu är på väg att förvandlas till en vacker svan”, säger pensionerade marknadsdirektören Richard Coleshaw.

NÄR DEN KRAFTIGA OCH RENANDE sydostliga vinden, som kallas Kapstadens doktor (Cape Doctor), börjar avta är den varma och torra sydafrikanska sommaren på väg att övergå i mild höst. Hösten klär vingårdarna i sprakande färger och nätterna blir svalare. Skördetiden infaller normalt i februari–mars.

På Mourvèdre-gården i Darling är det full rulle när plockarna lastar sina fulla korgar på traktorflaken. Årets skörd är ovanligt stor och skördetiden har dragit ut till början av april. Eftersom 95 procent av vinrankorna är lågvuxna ”bushvines” plockas druvorna manuellt.

Avståndet till Atlanten är endast sex kilometer, vilket ger ett svalt klimat som lämpar sig utmärkt för odling av druvan Sauvignon Blanc. I Darling och Durbanville tillverkas ”den nya vågens vin”, som förknippas med området, jordmånen och druvsorterna.

VINGÅRDEN DIEMERSDALS marknadsdirektör Steffi Layer yppar en välbevarad hemlighet när hon förevisar gårdens cigarrformade ekfat i vilka Sydafrikas första vita vin gjort på druvan Grüner Veltliner mognar.

”Eftersom amerikanerna upplever druvan som trendig lönar det sig att vara föregångare”, säger Steffi Layer.

I dag odlas druvan Grüner Veltliner på endast fyra hektar. Idékläckaren och vintillverkaren Thys Louw följer uppmärksamt med trenderna i vinvärlden.

I juli 2014 slog Jancis Robinson, som är en av vinvärldens mest inflytelserika skribenter, ett slag för den nya sydafrikanska vinvågen i affärstidningen Financial Times.

En stor del av landets yngre självständiga vintillverkare har valt att satsa på viner som accentuerar och återspeglar de sydafrikanska särdragen i stället för att gå i de internationella trendernas ledband.

HUVUDVINMAKARE RAZVAN MACICI från vingården Nederburg är en fördomsfri herre. Han har bland annat experimenterat med blandningar av de italienska druvorna Nebbiolo, Barbera och Sangiovese. När han vid ett tillfälle lät den italienske markisen Piero Antinori provsmaka en av blandningarna utbrast denne förskräckt: ”Är ni alldeles från vettet?”.

När man åker längs den välskyltade vinrutten i Stellenbosch söder om Paarl går tankarna till Europa. Landskapet med sina dalar och böljande kullar är storslaget. De flesta av områdets nästan 160 vingårdar är öppna för allmänheten till glädje för sydafrikanska och utländska vinvänner.

Gården Muratie i dalen Knorhoek, som är en av landets äldsta vingårdar, var först ut med att producera ett starkvin av portvinstyp och ett vin gjort på druvan Pinot Noir. Boutiquevingården är som klippt ur en historiebok: ljuset som tränger in genom bodens fönster faller på spindelväv och rustika ytor som för tankarna till svunna tider. Gården har odlat portugisiska druvsorter sedan 1960-talet.

NÄR MAN TALAR OM SYDAFRIKANSKA VINER kan man inte låta bli att nämna druvan Pinotage, som ofta kallas Sydafrikas nationaldruva. Druvan blev till år 1925 när Abraham Izak Perold, som var professor i vinodling vid universitetet i Stellenbosch, korsade den eleganta druvan Pinot Noir med den mindre förnäma druvan Cinsault.

Pinotagevinerna produceras i så stor mängd att kvaliteten ibland blir lidande, vilket har fått vinvänner runtom i världen att höja på ögonbrynen.

Det stora vinhuset KWV:s huvudvinmakare Johann Fourie säger att druvans skamfilade rykte från 1990-talet fortfarande utgör en belastning, men att den nya generationens pinotageviner med toner av bland annat kaffe har fått vinkonsumenterna att tänka om.  I november förra året lanserade KWV världens första ekologiska pinotagevin.

DRUVAN CHENIN BLANC, som också går under namnet Steen, är en annan vanlig druva i Sydafrika. Den syrliga druvan lämpar sig utmärkt för landets varma klimat. Under de senaste åren har man börjat inse de gamla och busklikt beskurna cheninrankornas verkliga värde.

I de svalare odlingsområdena så som Walker Bay på sydkusten och Swartland norr om Kapstaden ger druvan fylliga och smakrika viner som lämpar sig för lagring.

Pensionerade marknadsdirektören Richard Coleshaw berättar att dagens pinotagetillverkare fokuserar på kvalitet i stället för kvantitet.

”Pinotage är Sydafrikas fula ankunge som nu är på väg att förvandlas till en vacker svan. Druvan är ju en blandning av pirat och prinsessa”, beskriver han.

Den nya vinvågen har medfört att Pinotage inte längre är en synonym till begreppet sydafrikanskt vin.

I framtiden kommer de sydafrikanska vingårdarnas viner sannolikt att kallas Kaphalvöns viner. Vinernas själ kommer i allt större utsträckning att förknippas med områdets unika terroir, det vill säga jordmån, klimat och övriga odlingsfaktorer.

Winelands Pärlor

1. Blaauwklippen Family Market

Vingårdens söndagsmarknad, som är ett utmärkt utflyktsmål, bjuder på sydafrikansk gatumat, lokala viner och öl från mikrobryggerier till tonerna av levande musik. www.blaauwklippen.com

2. Fairview ysteri

Vingården Fairview i Paarl är känd för sina viner, sina getter och sin ost. Gårdens ysteri tillverkar över 20 olika artesanostar av ko- och getmjölk. www.fairview.co.za/cheese

3. 96 Winery Road

Den av Ken Forrester grundade restaurangen serverar närmat och lokala viner i en avspänd men fine dining-betonad atmosfär. Den populära restaurangen rankas som en av de bästa i Wineland. www.96wineryroad.co.za

4. Big Easy Restaurant & Wine Bar

Den historiska byggnaden La Gratitude inrymmer en restaurang ägd av den sydafrikanske golfaren och vintillverkaren Ernie Els och hans kompanjoner. Restaurangen serverar 170 lokala viner och mat av bistrotyp. www.thebigeasyrestaurant.co.za

5. Restaurant & Bakery Jordans

Restaurangen är rankad som en av landets tre bästa restauranger. I bageriet kan man avnjuta frukost och lunch i avspänd atmosfär och restaurangen bjuder på fantastisk utsikt och mat av fine dining-kvalitet. www.jordanwines.com/restaurant

Mer resor