Vindistriktet Ribera del Duero

Lokalbefolkningens uttryck ”nio månaders vinter, tre månaders helvete” är ett passande epitet för vindistriktet Ribera del Duero i norra Spanien. Redan de gamla romarna visste att områdets kärva förhållanden ger utmärkta viner av den mörka tjockskaliga druvan Tempranillo.

Spaniens tredje längsta flod, Duero, har sin källa i landskapet Soria i norra Spanien. Floden rinner genom Castilla y Leóns (Kastilien och León) höglands­område till Portugal, där den har sitt utlopp i Atlanten. I den lilla byn Quintanilla de Onésimo i västra delen av vindistriktet Ribera del Duero rinner floden förbi en medeltida kvarn och under en stenbro från 1500-talet. I den gamla kvarnen, som är renoverad med EU-medel, verkar i dag en restaurang med Michelinrekommendation. 

Druvorna i Ribera del Duero skördas nattetid när temperaturen är omkring +10 °C, vilket håller dem svala och fräscha under transporten till vineriet. Klimatförhållandena i Castilla y León, där bland annat Ribera del Duero ligger, är extrema: Vintertid kan nattemperaturen sjunka till nästan –20 °C och sommartid stiger kvicksilvret ibland till hela +40 °C. Dygnsvariationen kan vara tiotals grader. Den ringa regnmängden i kombination med områdets cirka 3 000 soltimmar per år gör att naturen har en gulaktig ton. Området är det näst torraste i Spanien. Castilla y León hade epitetet ”nio månaders vinter, tre månaders helvete” redan under Columbus tid.

Värdefulla gamla vinrankor

Vingården Dominio de Pingus är uppkallad efter dansken Peter Sissecks smeknamn Pingus. Peter Sisseck, som fick sin utbildning i Frankrike, kom till Ribera del Duero på 1980-talet för att arbeta på vingården Hacienda Monasterio. Han fann ett 4,2 hektar stort område med vin­rankor från år 1929. Området utgör än i dag en central del av vingården Dominio de Pingus.

”De gamla vinrankorna förtjänar all respekt. Vi strävar efter att bevara odlingarna för kommande generationer och därför tillämpar vi bland annat biodynamiska metoder. Vintillverkning handlar i stor utsträckning om måttlighet – man får helt enkelt inte gapa efter för mycket. Viss lättja gagnar vinets kvalitet”, säger Peter Sisseck leende.

Peter Sisseck är en av de vinproducenter som deltar i ”återuppbyggnaden” av Ribera del Duero. På 1970- och 1980-talen ledde svåra omständigheter och lantbrukets ekonomiska trångmål till att många vinodlare uppmanade sina barn att söka sig till andra branscher.

”Med några få undantag odlade områdets vingårdar druvor avsedda för tillverkning av så kallat bulkvin. Många vinodlare övergick till odling av bland annat spannmål i hopp om bättre förtjänster”, säger vår guide Laura Velasco de Dios från Spanska utrikeshandelsinstitutet.   

Sedan dess har situationen förändrats avsevärt. År 1982 fick Ribera del Duero DO-status, vilket gjorde verksamheten mer professionell och lockade investeringar till området.

”Många utbildade ungdomar har återvänt för att återuppta eller fortsätta familjens vinodlartraditioner. Den yngre generationen har också planterat nya vinrankor”, säger Laura Velasco de Dios.

Uppskattningen av hantverk och lokal närvaro har ökat märkbart under den senaste tiden. De gamla vinrankorna, de traditionella odlingsmetoderna och den biodynamiska odlingen på bland annat vingården Dominio de Pingus tillmäts stor respekt.

Ribera del Duero i Alkos sortiment

Ribera del Duero håller på att komma i fatt de traditionella spanska vinregionerna Rioja och Penedès. Alko saluför i dag drygt tio viner från området. Priset varierar från cirka 10 till omkring 40 euro. Samtliga viner är röda och de flesta är av smaktypen mustigt & syltigt.

Viner från Ribera del Duero

Tempranillo vanligast

Högre upp i det karga landskapet där vita bergs­knallar och klippor reser sig mellan vinrankorna ligger vingården Aalto Bodegas y Viñedos. Aalto? Alvar? Vi ställer frågan till Javier Zaccagnini som hälsar oss välkomna. 

”Visst hade Alvar Aalto fått planera våra byggnader och utrymmen, men tyvärr var det alltför sent. När vi skulle namnge vingården år 1999 ville vi ha ett personligt namn. Alto anger gårdens höga läge och det extra A:et i början av namnet säkerställer att vi är först i alla alfabetiska register och förteckningar. Vingårdens namn har således inget samband med er skickliga arkitekt”, säger Javier Zaccagnini.

Vingården förlitar sig på druvan Tempranillo, som lämpar sig utmärkt i Ribera del Dueros klimat och jordmån. Den mörka druvan med tjockt skal är den överlägset vanligaste i vindistriktet. De övriga druvorna, däribland Grenache eller Garnacha, står för endast några procent av den sammanlagda vinodlingen.

I distriktet produceras främst rödvin och rosévin. De tanninrika röda vinerna med måttlig ekighet är mörka, runda och syrliga.                    

Mikroklimat påverkar vinets egenskaper

I det torra höglandet, där den lerhaltiga jorden förmår binda vatten, ger floden Duero upphov till olika mikroklimat, vilket medför att vinerna från områdets vingårdar har olika karaktär.

”Mikroklimatet och jästen inverkar på vinets egenskaper. Om en vinmakare flyttar från en vingård till en annan förändras hans viner avsevärt”, säger Fernando Benito Hernando från vingården Bodegas Briego.

Vingården Bodegas Briego, som ägs och drivs av bröderna Fernando, Gaspar och Javier Benito Hernando, finns i byn Fompedraza söder om huvudvägen N-122. Marken är ännu stenigare och torrare än på andra håll i Ribera del Duero, vilket innebär en stor utmaning för vinodlarna.

”Vi är uppvuxna i en lantbrukarfamilj. Vår far råkade ut för en svår olycka när vi var tonåringar, vilket ledde till att vi måste axla ansvaret för familjens ekonomi. Till en början planterade vi vinrankor på olika gårdar, men eftersom vi ville komma lindrigare undan beslöt vi att grunda en egen vingård och låta vinrankorna arbeta för oss”, säger Gaspar och Fernando.

Bodegas Briego odlar biodynamiskt, men saknar certifiering.

”Vi eftersträvar naturligtvis allt högre kvalitet, men vi anser inte att certifieringen har något större kommersiellt värde”, säger Gaspar.

För fem år sedan planterade bröderna tryffel i sin ekskog.

”Det är nog områdets första tryffelodling. Om lyckan står oss bi kan vi äta tryffel till frukostäggen om ett par år”, säger Fernando med ett brett leende.

Okonstlad mat

Lammuppfödning är en vanlig näring i Ribera del Duero. Områdets definitiva specialitet är dilamm, alltså ett några veckor gammalt mjölkmatat lamm, tillrett i lerkärl i en vedeldad ugn. Köttet kryddas endast med salt. Lammuppfödningen är så viktig att Fompedraza för bara några år sedan hade en heltidsanställd fåraherde.

I övrigt är maten i Ribera del Duero relativt enkel och okomplicerad: Varmrätten utgörs i allmänhet av lamm- eller griskött serverat med bröd och sallad. Tapas och köttgrytor är också vanliga rätter i området.

Enligt Peter Sisseck lämpar sig områdets viner utmärkt till det nordiska köket.

”Vinerna från Ribera del Duero rimmar särskilt väl med höstens smaker. Varför inte servera något av våra röda viner till en mustig vilt- eller gryträtt? Min egen favoritkombination är dilamm och ett gott rödvin”, säger han.

Turismen i området är relativt blygsam, men den ökar stadigt. I dag har Ribera del Duero ett antal olika stora hotell av varierande kvalitet. Många vingårdar erbjuder inkvartering. Den som föredrar högre standard kan bo på något av de större städernas hotell. Områdets största städer är Segovia, Aranda de Duero och Valladolid som är huvudort i Castilla y León.

Ribera del Dueros viktigaste druva

Tempranillo är Ribera del Dueros överlägset viktigaste druva. Tinto Fino och Tinta del Pais är undersorter anpassade till områdets klimat och jordmån. Vingårdarna i Ribera del Duero producerar främst rödvin och rosévin. De tanninrika röda vinerna är i allmänhet djupröda. Vinerna bjuder på angenäma toner av bland annat svarta vinbär och blåbär. Druvan Tempranillo odlas på över 90 procent av odlingsarealen. I området odlas även druvan Grenache eller Garnacha.

Läs också