Spaniens tredje längsta flod, Duero, har sin källa i landskapet Soria i norra Spanien. Floden rinner genom Castilla y Leóns (Kastilien och León) höglandsområde till Portugal, där den har sitt utlopp i Atlanten. I den lilla byn Quintanilla de Onésimo i västra delen av vindistriktet Ribera del Duero rinner floden förbi en medeltida kvarn och under en stenbro från 1500-talet. I den gamla kvarnen, som är renoverad med EU-medel, verkar i dag en restaurang med Michelinrekommendation.
Druvorna i Ribera del Duero skördas nattetid när temperaturen är omkring +10 °C, vilket håller dem svala och fräscha under transporten till vineriet. Klimatförhållandena i Castilla y León, där bland annat Ribera del Duero ligger, är extrema: Vintertid kan nattemperaturen sjunka till nästan –20 °C och sommartid stiger kvicksilvret ibland till hela +40 °C. Dygnsvariationen kan vara tiotals grader. Den ringa regnmängden i kombination med områdets cirka 3 000 soltimmar per år gör att naturen har en gulaktig ton. Området är det näst torraste i Spanien. Castilla y León hade epitetet ”nio månaders vinter, tre månaders helvete” redan under Columbus tid.
Värdefulla gamla vinrankor
Vingården Dominio de Pingus är uppkallad efter dansken Peter Sissecks smeknamn Pingus. Peter Sisseck, som fick sin utbildning i Frankrike, kom till Ribera del Duero på 1980-talet för att arbeta på vingården Hacienda Monasterio. Han fann ett 4,2 hektar stort område med vinrankor från år 1929. Området utgör än i dag en central del av vingården Dominio de Pingus.
”De gamla vinrankorna förtjänar all respekt. Vi strävar efter att bevara odlingarna för kommande generationer och därför tillämpar vi bland annat biodynamiska metoder. Vintillverkning handlar i stor utsträckning om måttlighet – man får helt enkelt inte gapa efter för mycket. Viss lättja gagnar vinets kvalitet”, säger Peter Sisseck leende.
Peter Sisseck är en av de vinproducenter som deltar i ”återuppbyggnaden” av Ribera del Duero. På 1970- och 1980-talen ledde svåra omständigheter och lantbrukets ekonomiska trångmål till att många vinodlare uppmanade sina barn att söka sig till andra branscher.
”Med några få undantag odlade områdets vingårdar druvor avsedda för tillverkning av så kallat bulkvin. Många vinodlare övergick till odling av bland annat spannmål i hopp om bättre förtjänster”, säger vår guide Laura Velasco de Dios från Spanska utrikeshandelsinstitutet.
Sedan dess har situationen förändrats avsevärt. År 1982 fick Ribera del Duero DO-status, vilket gjorde verksamheten mer professionell och lockade investeringar till området.
”Många utbildade ungdomar har återvänt för att återuppta eller fortsätta familjens vinodlartraditioner. Den yngre generationen har också planterat nya vinrankor”, säger Laura Velasco de Dios.
Uppskattningen av hantverk och lokal närvaro har ökat märkbart under den senaste tiden. De gamla vinrankorna, de traditionella odlingsmetoderna och den biodynamiska odlingen på bland annat vingården Dominio de Pingus tillmäts stor respekt.