De behagliga vinernas Rioja

Stjärnan i vinregionen Rioja, som genomflyts av floden Ebro, är druvan Tempranillo. Av den välbekanta druvan tillverkas olika rödviner för lokal konsumtion och export. Vintillverkning tarvar god kännedom om bland annat odlingsförhållandena och konsumenternas önskemål.

Solen håller på att gå till vila i den klara och kyliga novemberkvällen. Vinrankorna lyser i gult, rött och orange. Utsikten över Ebrofloden och La Riojas huvustad Logroño mot de blåskiftande bergen i horisonten är storslagen.

På vingården Campo Viejo glimmar huvudvinmakaren Elena Adells hår i kapp med vinrankorna.

”Det gäller att vara väl förtrogen med gårdens odlingar: Bland annat jordmånen, höjden, lutningen och väderstrecket är viktiga faktorer. Konsumenterna känner främst till termerna crianza, reserva och gran reserva som anger vinets lagringstid på fat och flaska, men det så kallade terroirtänkandet, som gäller de enskilda vingårdarna, vinner allt mer terräng”, säger Elena Adell.

”Tempranillo är nyckeln till vinernas kvalitet och vår framgång. Jag älskar den mörka och mångfasetterade druvan som ger fruktiga, fylliga, strukturerade och nyansrika viner lämpade för lagring”, säger Elena Adell. 

I Rioja går nytt och gammalt hand i hand

Elena Adell berättar att druvorna i Rioja Alta ger lätta och eleganta viner, medan druvorna i det blåsigare och regnigare Rioja Alavesa ger kraftigare smaker. Tempranillodruvorna i det varmare och torrare klimatet i Rioja Baja ger viner med generösa och djupa aromer. Klassisk röd rioja görs på en blandning av druvor från de olika områdena.

Vid sidan om Tempranillo odlar vingården druvorna Graciano, Mazuelo och Garnacha. Det vita vinet gjort på druvan Viura står för 6–7 procent av produktionen. Vingården producerar även rosévin och cava.

Campo Viejo, som grundades år 1959, är Spaniens första kolneutrala vingård. Vintillverkningen i Rioja är en balans mellan traditioner och moderna lösningar.

”Vår målsättning är att tillverka viner som tilltalar konsumenterna, viner som man gärna dricker på nytt. Odlarna i Rioja var först i Spanien med att lagra vin på ekfat. Våra stolta tillverkningstraditioner härstammar faktiskt från romartiden. Jag vill tillhöra regionen och skapa vin med den uttryckskraft och livlighet som förnknippas med Riojavin”, säger Elena Adell som är född och uppvuxen i Logroño.

Moderna viner från Rioja Baja

Den lummiga dalen i Rioja Baja, som gränsar till provinsen Navarra, är känd för sin bördiga jord och sina välsmakande vegetabilier. Byn Mendavias gomsmekande ångade kronärtskockor går inte av för hackor.

Utanför klosterfästningen från 1500-talet står vinrankorna i långa rader. Odlingen anlades år 1985 av vinhuset El Coto för produktion av druvor för reserva- och gran reservavin.

Druvan Tempra­nillo dominerar i Barón de Ley, men vinhuset odlar även Garnacha, Maturana Tinta, Graciano och Mazuelo. På provodlingarna växer olika gröna druvor, däribland grön Tempranillo.

Syftet med Barón de Leys provodlingar är att hålla jämna steg med konsumenternas smakutveckling.

”Dagens konsumenter dricker mindre, men bättre vin än gårdagens. För att klara sig i konkurrensen måste vingårdarna i Rioja producera vin av hög kvalitet”, säger verkställande direktör Alex Tomé.

I Rioja avnjuts inte vinet utan mat

Jorden i Mendavia är lerhaltig och klimatet är medelhavslikt. De många soldagarna i kombination med måttlig nederbörd ger koncentrerade druvor av jämn kvalitet. Barón de Leys moderna viner bjuder på frukt­ighet och koncentrerad arom.

”För 30 år sedan producerade 4–5 vingårdar nästan 80 procent av Riojas viner. I dag är antalet vinmakare, jordmåner, mikroklimat och stilar mycket stort”, säger vinmakare Mayte Calvo de la Banda.

På typiskt spanskt manér lagrar Barón de Ley sina viner i källare tills de är mogna att avnjutas.

”Vi uppskattar gran reservavin. På andra håll i världen har det ökat i popularitet under de senaste åren, men i Spanien upplevs det som gammalmodigt”, säger Alex Tomé.

I Rioja, vars gastronomiska kultur har en stark social prägel, dricker man vin endast med mat och i sällskap med familjen eller goda vänner. Umgänget och samvaron kretsar i stor utsträckning kring tapaskulturen, i vilken den sociala aspekten är viktigare än ätandet. Tapas avnjuts under alla tider på dygnet.

Regionens viktigaste druvor

Tempranillo
Riojas vanligaste druva. Den relativt tidigt mognande druvan, som trivs på olika växt­underlag, ger fruktiga, balanserade och aromatiska röda viner som lämpar sig för lagring.

Graciano
Den syrliga druvan används ofta som komplement till den fruktiga druvan Tempranillo i Riojaviner. Av druvan tillverkas även intressanta typviner. Gracianos odlingsareal ökar. 

Mazuelo
Druvan med neutral smak tillför klassiska tempranilloviner tanniner, syror och färg.

Maturana Tinta
Druvan som endast odlas i Rioja ger aromatiska och strukturerade viner.

Viura
Riojas vanligaste gröna druva som ger blommiga och fruktiga viner lämpade för både ung förtäring och lagring på ekfat.

Design och ekologiska viner i Elciego

Den lilla byn Elciego, som är typisk för Rioja, utgörs av sandstensbyggnader och en kyrka. Närheten till havet känns i luften, men Cantabriabergen håller Atlantens vindar stångna. Vi befinner oss i hjärtat av Rioja Alavesa.

Fastän dagen är grå glimmar det spektakulära titantaket i rosa, guld och silver. Det av arkitekt Frank Gehry ritade hotellet med en förnäm Michelinrestaurang är vinhuset Marqués de Riscals stolthet.

Vinhusets exportchef José Luis Muguiro, som är klädd i en gammaldags rutig kavaj, är väl förtrogen med gårdens historia.

”År 2016 fick vi den bästa skörden på 40 år. Sensommarens nyckfulla väder gjorde oss verkligt bekymrade, men utfallet var utmärkt ifråga om både mängd och kvalitet”, säger José Luis Muguiro.

Druvorna skördas manuellt. Under de senaste tio åren har största delen av vinhusets arbete gjorts på naturens villkor och i dag är en betydande del av odlingarna ekocertifierade.

”Vi vill att våra viner smakar Alavesa, som är det förnämsta vinområdet i Rioja”, säger exportchefen med glimten i ögat.

Mjuka, eleganta och lättillgängliga viner

José Luis Muguiro karakteriserar Marqués de Riscals viner som friska, eleganta och lättillgängliga.

Marqués de Riscals viner genomgår så kallad malolaktisk jäsning vid vilken mjölksyrabakterier omvandlar skarp äppelsyra till mjuk mjölksyra. Processen gör vinet runt och lättillgängligt.

Riojas äldsta vinhus ha en historia som sträcker sig tillbaka till år 1858. Spanska inbördeskriget på 1930-talet lyckades inte ödelägga vinhusets skatter – vin från samtliga årgångar finns kvar i den imponerande vinkällaren.

I dag tornar nya moln upp sig på den spanska vinhimlen.

”Enligt vår huvudvinmakare Francisco Hurtado de Amézaga har klimatförändringen lett till att druvornas fröer och kött inte mognar samtidigt, vilket försvårar valet av optimal skördetidpunkt”, säger José Luis Muguiro. 

Han berättar att nya vindar blåser i Rioja.

”Indelningen av viner enligt fat- och flasklagringstid i klasserna crianza, reserva och gran reserva är inte lika självklar som förr. Konsumenterna efterlyser nya kategorier och konceptet single vineyard vinner allt mer terräng.”

Traditionella viner i Haro

Bodegas López de Heredia, som grundades i Riojas vinhuvudstad Haro år 1877, är ett av distriktets mest traditionella vinhus och en stående favorit bland vinvännerna. Vinhuset bär även namnet Viña Tondonia efter sin mest kända vingård med rankor planterade redan 1913–14. Vinhusets viktigaste druvor är tempranillo, graciano, garnacha, mazuelo, viura och malvasia.

Vinhusets viner jäser i klassisk Riojastil på stora amerikanska ekfat, varifrån de flyttas till mindre fat för upp till flera decennier lång lagring. I vinhusets unika manuella tunnbinderi tillverkar och underhåller en specialist tunnor från morgon till kväll. Vinhusets omkring 14 000 tunnor står i flera hundra meter långa, labyrintliknande tunnlar.

Temperaturen och luftfuktigheten i vinhusets traditionella källare regleras inte maskinellt utan på naturlig väg.  

”Källaren kyls på samma sätt som på 1800-talet, nämligen genom att öppna dörrarna. Vinhusets grundare, Rafael López de Heredia y Landeta, placerade vinkällarens dörrar med tanke på vindförhållandena i oktober”, säger vinhusets exportdirektör María Vicente.

Lokal karaktär

Både fatlagringen och druvodlingen är centrala element i vinhusets produktionsfilosofi. Druvornas kvalitet och de enskilda vingårdarnas egenskaper tillmäts stor betydelse.   

Vinernas namn anger i vilken av de fyra vingårdarna med olika terroiregenskaper (växtmiljö- och växtförhållanden) druvorna har odlats. Praxisen är ovanlig i Rioja, där druvblandningar tillsvidare dominerar över de så kallade single vineyard-vinerna.

Vinhusets terroirbegrepp, som baserar sig på tanken ”en vingård, ett vin”, avviker från det traditionella. Med terroir avses i allmänhet växtmiljöns varierande förhållanden, men i vinhuset López de Heredia avser begreppet lokala egenskaper och lokal karaktär hos vinet.

Eftersom växtperioden i flera avseenden varierar från år till år kan vinets lokala karaktär vara svår att upprätthålla. I syfte att klara skivan blandar man ofta det nya vinet med äldre vin från samma vingård. Förfarandet påminner om tillverkningen av standardchampagne, vid vilken man kompletterar det nya vinet med så kallat reservvin för att trygga smaken och aromerna.

Text Sanna Pöyry, foto Juuso Paloniemi

Läs också