Väst-Australiens kvalitetsviner är på uppgång

Väst-Australien upplevs ofta som en del av den bortglömda vinvärlden. Isolerat och exotiskt. Områdets viktigaste vinområden Margaret River och Great Southern har ändå i all tysthet nått världstoppen och blivit känt för viner av utomordentligt hög kvalitet.

Väst-Australiens vinområden har länge legat i skuggan av vinområdena i landets södra och nordvästra delar. En av orsakerna till detta är logistisk: Fastän Väst-Australien (Western Australia) är landets största delstat är den mest isolerad. Områdets huvudstad Perth har fått det mindre smickrande epitetet världens mest isolerade huvudstad. Transporten av vin inom det stora landet är utmanande och dyr, vilket har lett till att en stor del av småproducenternas viner har konsumerats mer eller mindre lokalt.

Under de senaste åren har ryktet om den höga kvaliteten hos vinerna från Margaret River dock spridit sig, vilket har gjort Väst-Australien till ett populärt mål för vinresor.

Väst-Australiens mest kända vinområde är Margaret River

Margaret River ligger på cirka tre timmars bilfärd söder om Perth. På 1960-talet var området främst känt för sina mjölkgårdar och sina surfmöjligheter, men så småningom upptäckte man att det även lämpar sig för produktion av kvalitetsviner. I dag har Margaret River cirka 150 vinproducenter.

Området omges på tre sidor av Indiska oceanen, vilket gagnar vinodlingen. Havsvindarna håller temperaturen i schack. Eftermiddagsvinden, som följer klockan, stävjar mögelbildning och gör att druvorna behåller sin naturliga syrlighet.

Margaret River är en cirka 100 kilometer lång landremsa mellan två uddar. Marken i den grusiga åsen mellan Cape Naturaliste i norr och Cape Leeuwin i söder har stor genomsläpplighet för vatten, vilket är en räddning i det relativt regniga vinområdet. Odlingsmarken är av samma typ i hela området. Vingårdens läge och druvklonen är viktiga faktorer för odlaren.

Cabernet Sauvignon är Margaret Rivers stjärndruva

Medelhavsklimatet i Margaret River gagnar främst områdets stjärndruva Cabernet Sauvignon, som står för cirka 18 procent av vinskörden.

Cabernet Sauvignon var den första druvan i området som uppmärksammades internationellt. I dag tillverkar nästan varje lokal producent sin egen vinversion av druvan. Områdets Cabernet Sauvignon-druva ger moget bäriga och nyanserade viner med måttlig tanninhalt.

Margaret Rivers Chardonnay och klonen Gin Gin

Södra delen av Margaret River, som är något svalare än de övriga delarna, lämpar sig bäst för odling av druvsorterna Sauvignon Blanc och Sémillon.

Margaret River är inte optimalt för odling av vanlig Chardonnay, men området lämpar sig utmärkt för odling av druvklonen Gin Gin. Gin Gin skiljer sig från andra sorter genom att klasarna innehåller olika stora druvor. De små druvorna har stark smak och behåller syrligheten bättre än de stora. Margaret Rivers intensiva och strukturerade chardonnay-viner, som är i en klass för sig, tar snabbt in på områdets nästan ikoniska cabernet sauvignon-viner.

Väst-Australiens vinområde Great Southern på frammarsch

Great Southern är Väst-Australiens nästviktigaste vinområde. Vinproduktionen i det cirka 150 kilometer långa och 100 kilometer breda området är mångskiftande. Inlandsregionerna Frankland River och Mount Barker vinner allt mer terräng i vinvärlden. Inlandsklimatets varma dagar och svala nätter lämpar sig utmärkt för mångsidig vinproduktion.

Druvorna från det varma landets svala vinområden är populära och har strykande åtgång. Många vingårdar i Väst-Australien köper druvor av kontraktsodlare i Frankland River. Druvorna Riesling och Shiraz är särskilt efterfrågade. Avstånden mellan vinodlingarna i Great Southern är långa, men nya odlingar etableras fortlöpande.

Text Ilkka Sirén, foto iStock