Nya Zeelands livliga och mångfacetterade viner

Vinerna från det fjärran öriket Nya Zeeland, som är nykomlingar i vinvärlden, charmar med sin livlighet och mångfacetterade karaktär. Största delen av vinerna produceras i distriktet Marlborough på norra delen av Sydön.

Det var kräftsäsongen för några år sedan som öppnade mina ögon för nyzeeländska viner gjorda på framförallt druvan sauvignon blanc. De livliga, strukturerade, komplexa, harmoniska och balanserade vita vinerna tog mig med storm och gav en utmärkt inramning åt de röda delikatesserna från min hemsjö.  

De utmärkta vinerna födde en önskan att besöka det något udda vinlandet och distriktet Marlborough där vintillverkningen såg dagens ljus först på 1980-talet.  

Små vinländer konkurrerar med kvalitet

Distriktets sydliga läge borgar för goda ljusförhållanden och de svala nätterna i närheten av Stilla havet ger druvorna frisk och angenäm syrlighet. Bergen fungerar som regnbegränsande molnbarriär.  Jag står med vinhuset Jackson Estates vinmakare Matt Patterson-Green och spejar ut över sluttningarna med pinot noir-odlingar. De ficklika odlingarna har egna mikroklimat. Fastän en del av druvorna växer på sluttningar, är största delen av odlingsarealen flack.  

”Flack mark lämpar sig utmärkt för odling av druvan sauvignon blanc och för maskinellt skördearbete. Av någon orsak är människor inte särskilt intresserade av manuell nattplockning”, säger Matt Patterson-Green leende.  

Han påpekar att ett litet vinland måste vara kreativt. För knappt fyrtio år sedan fanns Marlborough inte på vinkartan, men i dag producerar distriktet hela tre fjärdedelar av landets vin.

"Eftersom miljön, klimatet och de övriga odlingsförhållandena ständigt förändras gäller det att vara flexibel och innovativ. Vi har ingen kristallkula som visar hur läget ser ut om tio, tjugo, trettio eller fyrtio år”, säger Matt Patterson-Green.

Vi sitter under ett stort eukalyptusträd och läppjar på vin från Jackson Estate. Det kännspaka trädet finns avbildat på vinflaskornas etiketter. Det välsmakande vinet, som är tillverkat av druvor som har vuxit i trädets omgivning, för tankarna till en europeisk sauvignon blanc av toppkvalitet.

Matt Patterson-Green är särskilt stolt över Jackson Estates röda pinot noir-viner, som han betraktar som sina skyddslingar. Vinhusets målsättning är att etablera sig på pinot noir-marknaden med verkliga kvalitetsviner som inte betingar lika astronomiska priser som topparna från Bourgogne.

Blomskyddande vindmaskiner

En rundtur på Cloudy Bays odlingar kompletterar bilden av distriktets vinodlingar. De äldsta rankorna har 25 år på nacken och området växer så det knakar. Enligt odlingsmästare Matt Duggan är vinhusets målsättning och strategi att tillhandahålla ett relativt begränsat utbud av kvalitetsviner.   

På odlingarna står vindmaskiner som för tankarna till små vindmöllor. Maskinerna används för att cirkulera luften om och när frosten hotar vinrankornas känsliga blomställningar.   

”Vi har inte tillräckligt många vindmaskiner, vilket i fjol ledde till att vi måste hyra in luftblandande helikoptrar för flera hundra tusen dollar. Vissa nätter såg våra odlingar ut som vietnamesiska slagfält”, säger Matt Duggan.

Cloudy Bays vinmakare Daniel Sorrell bjuder in mig till vingårdens källare för att provsmaka vin från fat och tankar. Smakskillnaderna är stora.

”Alla våra odlingar är olika och vi vill få fram de specifika fruktaromerna. Därför hör valet av skördetidpunkt till årets viktigaste beslut. Vi eftersträvar vin med elegans, struktur och goda lagringsegenskaper”, säger Daniel Sorrell.

I vinprovningslokalen står en magnumflaska mousserande vin av årgång 2005. Flaskan visar att vinhuset även producerar mousserande viner.  

"Vid blindprovning av vårt mousserande vin gissar många på äkta champagne. Vår strävan är inte att göra champagnekopior, utan att producera drycker med unika och lokala egenskaper. Kvaliteten får gärna vara lika hög som hos motsvarande drycker från Frankrike och vi tar gärna till oss av erfarenheterna från och kompetensen i Champagne”, avrundar Daniel Sorrell.

Dalarnas inverkan på druvorna

Tom Maling från vinhuset Kim Crawford tar mig med på en lång och lärorik rundtur i Marlboroughs dalgångar. Dalens läge, sluttningens beskaffenhet, temperaturen, vinden, frosten, jordmånen och närheten till havet inverkar på druvornas egenskaper.  

”Distriktet Champagne är vår förebild eftersom man där blandar olika druvor vid tillverkningen av vin”, säger Tom Maling medan vi provsmakar vin från olika områden i vinhusets laboratorium.    

Vinerna Awatere, Blind River, Southern Valleys, Waihopai, Central Wairau, Lower Wairau och Rarangi har alla olika karaktär ifråga om bland annat frukt- och örttoner. Som avslutning på vinprovningen får jag till uppgift att mixa de olika vinerna till en dryck som påminner om vinhusets flaggskepp. Uppgiften hjälper mig att förstå själen hos en strukturerad, mångfacetterad och livligt aromatisk sauvignon blanc.  

Marlborough är ett mateldorado

Utöver goda viner har distriktet Marlborough även utmärkt mat. Brancott Estate Heritage Centres högt belägna restaurang bjuder på läcker mat och storslagen utsikt över vinodlingarna.  

Utanför det egentliga vindistriktet kan man besöka till exempel staden Havelock och restaurangen The Mussel Pot som i två decenniers tid har serverat gomsmekande musslor. Höjdarna är nog grillade och rökta grönmusslor. Varför inte beställa en så kallad provtallrik för två personer? Vid kajen i Havelock ligger en armada av båtar som fiskar havets delikatesser för läckergommar runt om i världen.

På Arbour, som är traktens kanske mest uppskattade middagsrestaurang, blir jag serverad en åtta rätters supé av världsklass. Läckerheterna sköljs ner med underbara viner från Satu Lappalainens och hennes rallykörande mans vingård Vigarace Lane.  

Vingården Julicher Estate i Martinborough på Nordön, vars viner komponeras av den finländska enologen Outi Jakovirta, blev tyvärr obesökt. Jag hoppas att saken kan rättas till en annan gång!

Text Jukka Sinivirta, foto Päivi Sinivirta