Det var kräftsäsongen för några år sedan som öppnade mina ögon för nyzeeländska viner gjorda på framförallt druvan sauvignon blanc. De livliga, strukturerade, komplexa, harmoniska och balanserade vita vinerna tog mig med storm och gav en utmärkt inramning åt de röda delikatesserna från min hemsjö.
De utmärkta vinerna födde en önskan att besöka det något udda vinlandet och distriktet Marlborough där vintillverkningen såg dagens ljus först på 1980-talet.
Små vinländer konkurrerar med kvalitet
Distriktets sydliga läge borgar för goda ljusförhållanden och de svala nätterna i närheten av Stilla havet ger druvorna frisk och angenäm syrlighet. Bergen fungerar som regnbegränsande molnbarriär. Jag står med vinhuset Jackson Estates vinmakare Matt Patterson-Green och spejar ut över sluttningarna med pinot noir-odlingar. De ficklika odlingarna har egna mikroklimat. Fastän en del av druvorna växer på sluttningar, är största delen av odlingsarealen flack.
”Flack mark lämpar sig utmärkt för odling av druvan sauvignon blanc och för maskinellt skördearbete. Av någon orsak är människor inte särskilt intresserade av manuell nattplockning”, säger Matt Patterson-Green leende.
Han påpekar att ett litet vinland måste vara kreativt. För knappt fyrtio år sedan fanns Marlborough inte på vinkartan, men i dag producerar distriktet hela tre fjärdedelar av landets vin.
"Eftersom miljön, klimatet och de övriga odlingsförhållandena ständigt förändras gäller det att vara flexibel och innovativ. Vi har ingen kristallkula som visar hur läget ser ut om tio, tjugo, trettio eller fyrtio år”, säger Matt Patterson-Green.
Vi sitter under ett stort eukalyptusträd och läppjar på vin från Jackson Estate. Det kännspaka trädet finns avbildat på vinflaskornas etiketter. Det välsmakande vinet, som är tillverkat av druvor som har vuxit i trädets omgivning, för tankarna till en europeisk sauvignon blanc av toppkvalitet.
Matt Patterson-Green är särskilt stolt över Jackson Estates röda pinot noir-viner, som han betraktar som sina skyddslingar. Vinhusets målsättning är att etablera sig på pinot noir-marknaden med verkliga kvalitetsviner som inte betingar lika astronomiska priser som topparna från Bourgogne.