Popartisten Alex James ostsås

Popbandet Blurs bassist Alex James valde att lämna den så kallade brittpopen för ett lantliv präglat av osttillverkning.

För drygt tio år sedan valde popbandet Blurs bassist Alex James att lämna den så kallade brittpopen för ett lantliv präglat av osttillverkning.

I dag kombinerar fembarnspappan, vars ostar har fått flera utmärkelser, sin kärlek till musik med sitt intresse för mat genom att tillsammans med kocken Jamie Oliver ordna den årliga festivalen Big Feastival på sin gård i England.

Hans framgångsrecept är wraps med rostbiff, beef shawarma, till vilka han serverar en fyllig blåmögelsås tillredd på sin favoritost Blue Monday.

Hur väcktes ditt intresse för osttillverkning?

Jag har alltid älskat ost. När jag flyttade ut på landet och började ysta märkte jag snabbt att tillverkningen av så kallad artesanost är både utmanande och stimulerande. Genom att variera förhållandet mellan de olika komponenterna, bland annat mjölk, salt, syrningsmedel och löpe, får man ost med olika smak och egenskaper. Tillverkningen av mögelost är särskilt utmanande. Det tog mig hela sex år att utveckla blåmögelosten Blue Monday.

Är Storbritannien ett matland?

Under de senaste decennierna har den brittiska matkulturen utvecklats i rasande fart och i dag är vårt utbud av mat och dryck av världsklass. Engelsmännen har definitivt lärt sig att njuta av bordets läckerheter. Den brittiska matkulturen har fått stor draghjälp av våra internationellt kända stjärnkockar så som Jamie Oliver, Heston Blumenthal och Nigella Lawson.

Vilket är ditt lyckorecept?

Genuin kärlek ger inspiration och när man får syssla med det man älskar är man lycklig. Lycka handlar också om att få vara en del av något större.

Vad hoppas du på?

Jag hoppas att mina barn lär sig uppskatta god mat, goda drycker och bra musik. Mitt eget liv är lika inrutat som munkens: Morgonen och förmiddagen går i ostens tecken och på eftermiddagen och kvällen spelar och sjunger jag.

Vilket är ditt framgångsrecept?

Jag älskar söndagsbruncher och barbecue och jag vurmar för rätten shawarma, som kan tillredas på till exempel grillpanna. Sås gjord på min favoritost Blue Monday lämpar sig utmärkt till shawarma. Osten Blue Monday är uppkallad efter gruppen New Orders 80-talshit med samma namn. Ost och öl är en oslagbar kombination!

Läs också