På besök i komikern Ali Jahangiris kök

Ståuppkomikern Ali Jahangiris liv handlar i stor utsträckning om humor. I köket lagar han iransk pasta och siskonkorvssoppa. Jahangiris framgångsrecept är behändig och god falafel.

Hurudan kock är du?

En äventyrarkock! Jag tittar ofta på mat- och kockprogram och jag försöker memorera vad stjärnkockarna gör. Det går inte alltid så bra. En gång försökte jag koka kräftor enligt TV-kockens anvisningar, men när jag stod i köket hade jag glömt hälften av receptet vilket naturligtvis resulterade i katastrof. Jag har ingen särskild köks­filosofi utan jag lagar mat som jag tycker om.

Hur syns din bakgrund i köket?

Jag ber ofta min mor om recept och råd. Mina barns favoriträtt är spaghetti på iranskt vis. Spaghettin tillreds på vanligt sätt, men tillredningen avslutas med att anrättningen inklusive sås ångas. Ångningen ger rätten en speciell arom. Vi äter ofta vanlig husmanskost. I går lagade jag siskonkorvsoppa som är en av familjens älsklingsrätter.

Hur kombinerar du mat och dryck?

Mitt ”problem” är att jag helst dricker vatten eller Coke till maten. Finländarna väljer i allmänhet andra måltidsdrycker, men jag tycker att vatten och Coke lämpar sig till all mat. Vin är en utmärkt måltidsdryck om det väljs av en förståsigpåare.

Hur ser ditt drömkök ut?

Jag är lite för lång för standardkök och därför slår jag alltid huvudet i spisfläkten. I mitt drömkök är spisfläkten ersatt av en hängande kryddhylla.

Vilket är ditt framgångsrecept?

Falafel med pitabröd och turkisk yoghurt. Till rätten kan man med fördel servera en dryck gjord på mintblad, gurka, lime och socker. Vi brukar äta falafel ett par gånger i månaden. Koriander är en utmärkt krydda till falafel, men man kan krydda rätten enligt smak och tycke och skapa sin egen variant.

Läs också