Anna Saivosalmi: Njut av maten utan press

Anna Saivosalmi uppmuntrar till motion och en regelbunden matrytm, men hoppas att alla också ska unna sig att njuta av det goda i livet.

Sellerijuice och grön smoothie. Det är typiska bilder som användare med fokus på välmående postar på sina konton på sociala medier. Idrottsinstruktören och läraren Anna Saivosalmi gillar också gröna smoothies, men hon har alltid velat kämpa mot en alltför asketisk livsstil.

”Senast i morse började jag min dag lovande med färska hallon, kvark och valnötter. Så märkte jag skålen med chips som blivit stående på köksbordet och spontant tog jag en näve av dem”, erkänner hon med ett skratt.

Anna gillar också att bryta klichéer i sitt jobb som gymnasielärare, för hon är trött på skol­matens dåliga rykte. Hon har lyft fram skolmaten som en näringsrik måltid och lagt upp bilder på dagens luncher på sitt populära Instagramkonto: fiskpinnar, potatismos, spenatplättar och knäckebröd med pålägg.

”Jag vill visa ungdomarna att skolmaten på riktigt är god och mångsidig. Jag tränar mycket och jag skulle aldrig orka röra på mig så mycket om jag inte åt fem måltider om dagen. Jag har inte för långt mellan måltiderna och kommer också ihåg mellanmålen, så att jag inte blir sugen att småäta på kvällen”.

Anna har ofta fått beröm för sin ärlighet av sina läsare och följare på sociala medier. Hennes senaste träningsbok heter passande nog Vartti riittää (”En kvart räcker”) och i den talar hon om vikten av korta träningspass.

”Sociala medier skapar onödig press på människor, vilket jag försöker undvika. Jag tänker som så att man mår bra också av andra saker än bara sellerijuice. En hälsosam livsstil har gjorts till en onödigt komplicerad och svåruppnåelig sak, fastän det i slutändan handlar om grundläggande saker: ett balanserat förhållande mellan mat, vila och motion.

Frågan "Vad ska vi äta idag?" ställs också i familjen Saivosalmi

Anna Saivosalmi


”Anna känner igen sig i familjer som kämpar med vardagsmaten. Det händer också att familjen Saivosalmi, som består av fyra personer, har stressiga vardagskvällar då de står inför den välbekanta frågan - vad ska vi äta idag?

”Idealet vore ju att vi beställer en större sats från matbutiken via nätet en gång i veckan och planerar hela veckans meny i förväg, men det har lämnat på idéstadiet. På grund av barnens hobbyer kan vi ibland äta middag så sent som klockan nio på kvällen.”

Anna vande sig vid vanlig husmanskost på 1980-talet i sitt barndomshem i Åbo, där det åts potatis och kotletter, såser, spenatsoppa och grynkorv. Svamp och bär som mamman plockat användes ofta i maten.

”Pappa skivade alltid tomat och gurka och la upp dem på tallriken så att man måste äta dem”, minns Anna.

Anna har inte fått några trauman av sin pappas gurkskivor. I butiken tillbringar hon vanligtvis längst tid på frukt- och grönsaksavdelningen och lagar ofta läckra sallader med god dressing. På sommaren grillas tidig kål och halloumi, på vintern fylls magarna med mustig linssoppa. Kryddiga orientaliska rätter och fisk är hela familjens favoriter.

”Jag har märkt att okonstlade rätter är de man minns bäst. God mat kräver inte nödvändigtvis timmar av småpetigt pyssel.”

Anna insåg vikten av avslappnad matlagning på en arbetsresa i Verona i Italien. Hon fick en inbjudan att äta middag hemma hos en lokal kollega och föreställde sig att hon skulle sätta sig vid ett färdigt dukat, vackert bord.

”Men jag kom mitt i ett matlagningskaos, där allt var på hälft. Det ångade från köket, bordet var inte dukat och värdinnan sprang fram och tillbaka, men stämningen var hemtrevlig och mysig. Jag skulle vilja vara en lika sorglös kock själv. Kanske jag då skulle bjuda hem gäster oftare.”


Saivosalmi

Musslor marinière är en favoriträtt – fantastisk i sin enkelhet

En oförglömlig smakupplevelse fick Anna vid millennieskiftet i Bryssel, där hennes dåvarande pojkvän och nuvarande man Jaakko Saivosalmi var utbytesstuderande. Det unga paret hade sparat pengar för en månads tågluffande och åkte runt i Belgien och Frankrike.

I Bryssel fick Anna en kastrull med musslor och krispiga pommes frites som doppades i majonnäs.

”Rätten var i all sin enkelhet så fantastisk att den genast blev min favorit. Musslor är dessutom så festliga och vackra att bjuda på”.

Sedan den första omedelbara förtjusningen har Anna beställt musslor och pommes frites också på andra resor, bland annat i Milano och Antibes. Vanligtvis dricker hon torrt vitt vin till rätten. Numera är skaldjur också dottern Elsas favorit, så Saivosalmis lagar ofta musslor hemma.

Anna medger att hon är privilegierad, eftersom hennes make är en experimenterande kock som testar nya recept på veckosluten och serverar noggrant utvalda viner till.

”Jag försöker nog gå till köket för att hjälpa till, men Jaakko sjasar mig ut i vardagsrummet med ett glas vin. Han njuter av att få syssla på för sig själv.”

När experimenten lyckas och resulterar i en perfekt symfoni av smaker, brukar Anna och barnen föreslå att han kan göra samma mat igen någon gång.

”Men då har Jaakko redan ett nytt recept i tankarna som han vill prova. Vi har vanligen en ny twist till och med på julmaten varje år.”

Annas specialitet är efterrätter och hon tycker om att baka. Hon får sällskap av sin förstfödda, som redan som liten flicka ville prova recept hon hittade i bakböcker och på YouTube. Också hos Saivosalmis har man upplevt en fas när det alltid fanns en plåt med mockarutor på bordet.

”Själv gör jag ofta pannkaka enligt Jaakkos farmors recept. Det känns som en resa till barn­domen och får en att känna sig trygg och bra.”

Text Sanna Wallenius, foto Suvi Elo

Anna Saivosalmi

Vem:

Anna Saivosalmi, 44, lärare, personlig tränare och idrottsinstruktör från Åbo. Grundare och delägare i motionsföretaget My BnB Live. Familjen består av maken Jaakko Saivosalmi, Elsa, 16, Reino, 14, och den australiensiska labradoodlen Saimi.

Motto:

Det räcker med mindre (gäller inte mat)!

Känd för:

Har gett ut böckerna Treenaa kotona – 10, 20 tai 30 minuuttia (2018) och Vartti riittää (2020). Har en blogg om välmående och ett Instagramkonto under sitt eget namn, och sänder My BnB Live-gympapass på Youtube och Facebook.

Läs mer