Caj Bremer – fotograf och fiskare

Fotograf Caj Bremer charmar finländarna med sina originella mathistorier och recept. Den inbitne fritidsfiskaren från Sibbo experimenterar gärna i köket. 

Hurudan kock är du?

Jag tycker om att kocka med fingertoppskänsla. Recept och anteckningar i all ära, men de är inte riktigt min melodi. När min fru Doris, som var familjens köksmästare, gick bort ville jag lära mig laga mat. När man lagar sin egen mat får man äta det man vill. Jag får idéer från bland annat matprogrammen på TV och från artiklar i olika tidningar och tidskrifter. Fastän jag fotograferar mina rätter är utseendet hos maten inte det viktigaste. Det är smaken som räknas. 

Hur upplever du misslyckanden i köket?

När man experimenterar och kockar med hjärtat är det klart att man misslyckas då och då. En maträtt blir aldrig exakt densamma två gånger. Visst blir jag besviken när jag misslyckas, men jag äter alltid upp maten.

Nämn en oförglömlig måltidsupplevelse

Jag hade min kanske mest oförglömliga måltidsupplevelse på en fiskrestaurang i Japan på 1980-talet. Bordet var vackert dukat och den läckra fisken serverades nästan halvlevande. Restaurangens mat var utsökt. Under mitt halva år i Japan fick jag prova på både det ena och det andra i matväg, men fiskmåltiden var något alldeles extra.

Vilken är hemligheten bakom din framgång?

Jag är öppen och jag kommer väl överens med alla. Mina bilder, som är lätta att tolka, förstås av allt från eremiter till kejsare. Mitt livs definitiva höjdpunkt var fotoutställningen på Ateneum i Helsingfors år 2010. Utställningen lockade hela 65 000 besökare, vilket fick mig att häpna. 

Vad drömmer du om?

Jag skulle gärna gå en kurs i thailändsk kokkonst. Jag känner till ingredienserna i det thailändska köket, men har inte provat laga thaimat på egen hand.  

Vilket är ditt framgångsrecept?

Jag fiskar året runt och därför lagar jag gärna fiskrätter. Ugnsfisk hör till mina favoriter. Till gös brukar jag servera kokt potatis och en sås gjord på hemlagad fiskbuljong. Jag har alltid fiskbuljong i frysen. Det är en sann glädje att servera en fiskrätt när man vet att gästerna tycker om fisk. Till fisken brukar jag servera hemlagat vin gjort på självtrampade vita vinbär.


Reseptit:

Kuhaa à la caj

Läs också