Elina Innanen är vegan och påverkare

”Jag vill påverka med god mat”, säger Elina Innanen som upprätthåller den vegetariska matbloggen Chocochili och driver butiken Turun Vegekauppa i Åbo.

Elina Innanen, som är vegan och renässansmänniska, har under flera år upprätthållit den populära matbloggen Chocochili, som är inriktad på vegansk mat. Som självlärd kock och fotograf håller hon själv i alla trådar – hon kläcker idéerna, hon skriver recepten, hon lagar maten, hon fotograferar alstren och hon skriver bloggtexterna. Vid sidan om bloggandet har hon gett ut två kokböcker. Dagtid driver hon affären Turun Vegekauppa i Åbo.

När Elina Innanen som 13-åring läste om kycklinguppfödning i en tidning valde hon att bli vegetarian.

”Så fick det bli”, säger hon.

Eftersom hon även upplevde konsumtion av mejeriprodukter som opassande övergick hon ett par år senare till vegansk kost. För 15 år sedan såg världen annorlunda ut än i dag.

”Affärerna hade ingen vegansk färdigmat och om jag beställde veganskt på någon restaurang såg kyparna ut som levande frågetecken. Jag fick helt enkelt lov att laga min mat själv.”

Det var upptakten till hennes receptskrivande. Hon fotograferade sina portioner och lade ut bilderna på nätet. Verksamheten gav mersmak och för åtta år sedan startade hon sin matblogg.

”Fotografering är en trevlig hobby eftersom man hela tiden lär sig något nytt. Jag har ännu inte kommit mycket längre än till matportioner, som ju har den fördelen att de är relativt lätta att fotografera och att de inte springer bort utan snällt väntar på att bilden är tagen”, säger Innanen med ett skratt.

Okomplicerat, snabbt och av säsongens råvaror

Innanen är född och uppvuxen i Itis. För drygt tio år sedan flyttade hon till Åbo med sin man och studerade till florist och trädgårdsmästare. Efter examen jobbade hon åtta år i en trädgårdsbutik.

”Matlagning och fotografering kräver, i likhet med arbetet som florist, kreativitet och känsla för den visuella framtoningen. Utbildningen till trädgårdsmästare lärde mig att förstå och uppskatta matens ursprung. I dag inser jag vilket arbete som behövs innan blomkålen landar på tallriken”, säger Innanen.

För ett år sedan började hon arbeta som företagare på heltid.

”Jag hade redan en längre tid funderat på möjligheten att försörja mig med något som handlar om mat när jag fick höra att Turun Vegekauppa söker en handelsman. Jag anmälde mitt intresse, fick uppdraget och sade upp mig från mitt dåvarande jobb. Fastän arbetsmängden är stor och arbetsdagarna är långa kan jag inte längre tänka mig att jobba för någon annan.”

Ekologiskt och etiskt rätt

Trots sitt intresse för mat och matlagningen beskriver Elina Innanen sig som en otålig och lat amatörkock.

”Jag varken kan eller vill krångla till det i köket och jag strävar efter att skapa recept som är lätta att följa. Jag uppskattar färska säsongsråvaror av hög kvalitet och i mån av möjlighet använder jag ekologiska, närproducerade och förmånliga ingredienser”, säger hon.

Den etiska aspekten är viktig för Innanen. Hon vill föregå med gott exempel och påverka människor i positiv riktning. Hon anser att jordbrukspolitiken bidrar till att forma finländarnas inställning till olika livsmedel.

”Hur väl man än behandlar produktionsdjuren kan man inte bortse från det faktum att de måste slaktas för att kunna ätas. Djuren finns inte till för att utnyttjas av oss människor”, säger Elina Innanen bestämt och fortsätter: ”För 15 år sedan förstod man inte livsmedelsproduktionens inverkan på miljön, men i dag är ämnet högaktuellt.”

”När man har passerat trettioårsstrecket börjar man tänka på sin hälsa. Jag och många med mig mår helt enkelt bra av vegetarisk kost. Syftet med min blogg, som slår ett slag för miljön, djuren och sunda levnadsvanor, är bland annat att skingra den negativa uppfattningen om vegansk mat och att visa att den kan vara hur läcker och tilltalande som helst”, säger Innanen.

Intresset för vegetarisk mat, till exempel pulled havre, har ökat explosionsartat tack vare de sociala medierna.

Innanen hoppas att stjärnkockarna tar sig an och utvecklar den vegetariska maten i ännu större utsträckning än i dag.

Vin för vegan

Elina Innanen kombinerar gärna mat och dryck och framför allt mat och öl.

”Veteöl lämpar sig utmärkt till många vegetariska rätter och porter är en förträfflig följeslagare till bland annat chokladtårta. I fråga om vin är jag nog en säsongsmänniska: När sommarsolen skiner uppskattar jag lätt mat och lätta vita viner av rieslingtyp och när vintermörkret är som mest kompakt dras jag till mustig mat och fylligt rödvin”, säger hon.

En del av Alkos varor är veganmärkta. Vin och öl innehåller inga animaliska råvaror, men vin klarnas ofta med äggvita och mörkt öl med fiskbaserade ämnen. Veganmärkningen är ännu inte lika allmän som till exempel ekomärkningen.

Innanen medger att hon inte är särskilt noga med veganmärkningen eftersom dryckerna inte innehåller ämnen av animaliskt ursprung.

”Jag föredrar veganmärkta alternativ, men jag förstår att märkningen kan vara svår att göra eftersom producenterna inte alltid uppger tillverkningsmetoden som dessutom kan variera från sats till sats. Allmännare veganmärkning av drycker skulle nog uppskattas av många konsumenter”, avrundar Elina Innanen.

Läs också