Emilia Vuorisalmi uppmuntrar vuxna att våga söka nya vänner

Även vuxna kan skapa nya djupa vänskapsband, intygar välmåendeexperten Emilia Vuorisalmi som är med och utvecklar kompisappen Kaverisovellus.

Vad är Kaverisovellus?

Appen Kaverisovellus har skapats för att bota ensamhet. Den är som Tinder för vänskap, utan den romantiska dimensionen. En tredjedel av oss finländare upplever ensamhet någon gång. Känslan uppstår ofta i samband med nya livssituationer. Man har utvecklats i olika riktningar, förändrats — det är naturligt i och för sig, men kan resultera i ensamhet.

Hur fungerar Kaverisovellus?

Användaren skapar en profil i appen och beskriver sitt behov av vänner: letar du efter en annan småbarnsmamma för besök i lekparken eller kanske sällskap till idrottsmatcher eller kulturevenemang?

Hur hjälper appen mot ensamhet?

Det finns två vägar bort från ensam­heten. Den första är att hitta likasinnade människor, en egen grupp. Den andra är att bli kvitt känslan av ensamhet: att lära sig vara för sig själv. Appen kan hjälpa människor att jobba med sig själva för att komma från känslan av ensamhet.

Varför behövs appen just nu?

Pandemin har drabbat oss hårt och satt stopp för möten i vardagen. När världen öppnas igen, skulle det vara trevligt att gå på en konsert eller en match, men med vem? Våra vardagliga rutiner har ändrats, och kanske har vi även förändrats som människor.

Hur blev du involverad i utvecklingen av appen Kaverisovellus?

Som expert på välmående hade jag länge funderat på dessa saker, när jag fick höra att en sådan app var under utveckling. Jag tillför appen en övergripande syn på väl­mående och ibland håller jag föreläsningar för att sprida kunskap till kollektivet.

Hur har starten gått för appen?

Intresset har varit stort, det här är en välkommen tjänst för många. Vi har fått höra så underbara berättelser!

Alko stöder utvecklingen av Kaverisovellus.

Ladda ner appen (på finska): app.kaverisovellus.fi
Bekanta dig med verksamheten: instagram.com/kaverisovellus.fi

Text Teija Laakso, foto Sanna Lehto


Emilia Vuorisalmi

Ambassadör för helhetsmässigt välmående.

Läkare och för­fattare. Har skrivit boken Rakkaus haltuun.

Läs mer