Heini Riitahuhta – Arabias disciplinerade stämningsmänniska

Keramiker Heini Riitahuhta skapar vackra kärl. Den estetiska upplevelsen är en viktig del av måltiden och samvaron. Bekanta dig med Heinis tips för vårens fester.

Heini Riitahuhta är keramiker, keramik- och textilkonstnär samt formgivare. Hon är känd för sin ymniga dekorationsstil, som syns i bland annat kärlserierna Runo och Huvila. Den senare, som såg dagens ljus år 2019, utgör en fortsättning på Arabias serie Älskade mönster. Inspirationen till kärlserien kommer från Heinis drömmar och barndomssomrar hos mormor.

Också Heinis tidigaste kärlminnen härstammar från mormors hem.

”Efter festerna samlades både de äldre och yngre ”damerna” för att diska. Det var faktiskt festens trevligaste stund eftersom alla var glada och upprymda”, säger Heini.

Heini Riitahuhta blev du med keramik redan i tonåren

Som barn tecknade och ritade Heini alltid när hon kom åt. När Heini var 13 år gammal blev hennes far kommenderad till USA på ett år, vilket ledde till att familjen flyttade till Kalifornien. I skolan ”over there” valde den unga flickan ämnet keramik och blev stormförtjust.

Efter gymnasiet blev den blivande konstnären antagen till Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos (ungefär Wetterhoffs hantverks- och konstindustriskola) i Tavastehus. Därifrån fortsatte äventyret som utbytesstuderande i Belgien och Wales. Vistelsen utomlands gav Heini nya intryck och inspiration till eget skapande.

Hon avlade sin magistersexamen vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors, men redan under studietiden engagerades hon av Arabias konstavdelning. Det goda samarbetet med Arabia har fortgått ett par decennier.

Heini Riitahuhtas verk andas värdighet

Det viktigaste för Heini Riitahuhta är att få skapa med händerna.

”Jag vurmar för konstkeramik och jag tilltalas av stämningsskapande alster i det offentliga rummet”, säger hon.

Det tredelade verket Arabian kukka (Arabias blomma), som pryder Arabiastranden i Helsingfors, är uppbyggt av flera tusen handgjorda hexagoner i keramik.

Inom segmentet kärldesign tilltalas Heini av helheten och mönstrens accentuering av kärlens form och användningsändamål.

”Brukskonsten och föremålen i vår omgivning är viktiga för oss människor. Kärlen, som hör till både vardag och fest, är en del av våra liv.”

”Planeringen utgår alltid från en stämningsbild. Jag tycker om att låta tankarna återgå till flydda tider. Jag minns inte allting från barndomen, men jag kommer bland annat väl ihåg hur jag betraktade blomstjälkar genom turkosblått glas. När jag sluter ögonen återkommer bilderna.”

Temat Runo bjuder på samma egenskaper som hexagonerna: Mönstret och figurerna slutar aldrig, utan fortsätter från kärl till kärl. Heini berättar att stilen strider mot alla regler, men påpekar att det inte spelar någon roll eftersom människor har tagit den till sig.

”Människor i alla kulturer har ett behov av att pryda sig och sin omgivning, vilket återspeglas av bland annat den primitiva konsten, ritualtatueringarna och världens mångsidiga folktradition­er. Många av våra traditioner lever vidare från generation till generation. Mina alster är en del av Arabias följetong.”

Konstnären gillar fest med mat och dryck

Heini Riitahuhta medger att hon är kärlfantast och samlar på kärl från Arabia, Iittala och Nuutajärvi. Hennes kärlsamling står inte och samlar damm i ett skåp, utan kärlen används flitigt vid både festliga och mindre festliga tillfällen.

Konstnären tillstår gärna att hon tycker om stora fester. Kanske orsaken är parets stora släkt och välbesökta kalas?

”Min drömbjudning omfattar många gäster i olika åldrar, dignande bord, läckra drycker, sorl och trevlig samvaro.”

När barnen fyller år bjuds det på fest och gamman för släkt, vänner och bekanta. Trakteringen utformas med känsla och estetiskt sinnelag.

”Vid dukningen kombinerar jag gärna överdådiga kärl med enklare. Jag föredrar definitivt ohämmad lek framom gravallvarlighet. Arabiakärlen och deras färg och mönster har tilltalat människor i alla tider. Det går alldeles utmärkt att kombinera gammalt och nytt!”, säger Heini.

Heini Riitahuhtas tips för vårens fester

  1. Förhåll dig inte för allvarligt till dukningen. Man får och bör leka. Glöm reglerna och duka med känsla.

  2. Servisen kan bestå av både gamla och nya element. Kombinera gärna vintagekärl med moderna kärl och bestick. Tallrikarna, skålarna och serveringsfaten behöver inte vara vita – färger och mönster accentuerar och ramar in maten. Varför inte pryda vårens festbord med färg och form från olika epoker.

  3. Blommorna kan stå i kannor eller tillbringare. Lediga arrangemang piggar upp och skapar otvungen feststämning. Naturen bjuder även på andra prydnader än blommor.

  4. Bordduken, som är en central del av dukningen, behöver inte vara av det traditionella slaget. Duka gärna med udda tyger och textilier!

  5. Små glas eller bägare med en liten blomma fungerar utmärkt som ”placeringskort”.

  6. Maten smakar bättre om den serveras i och ur vackra kärl.

Text Tarja Västilä, foto Roope Permanto