Jaanus Juss – skaparstaden Telliskivis grundare

Telliskivi gamla fabriksområde i Tallinn lockar kulturpersoner, krögare och finländska kryssningsresenärer. Grundaren Jaanus Juss, 34, tror på gemenskapens kraft.

Vi promenerar genom ett gammalt fabriksområde från Sovjettiden. Byggnaderna rimmar illa med varandra och några fasader är täckta av stora graffitimålningar. När det begav sig tillverkade fabrikerna i Telliskivi i Tallinn bland annat komponenter till de sovjetiska Sputniksatelliterna, men efter Sovjetunionens fall utrymdes byggnaderna.

De förfallna byggnaderna, som i dag är föremål för omfattande renovering och upprustning, lockar bland annat företag, konstnärer och musiker till Telliskivi Loomelinnak i stadsdelen Kalamaja. ”Skaparstaden Tegel” såg dagens ljus för sju år sedan när företagaren Jaanus Juss, 34, köpte det gamla fabrikskomplexet. 

Restaurangerna, kaféerna och barerna i Telliskivi serverar bland annat glutenfri mat, asiatiska specialiteter och hantverksöl. Områdets första restaurang F-hoone, som är populär bland finländska kryssningsresenärer, slog upp sina dörrar år 2009. Sedan dess har Telliskivi utvecklats i rasande tempo.

Juss berättar att restaurangutbudet i Tallinn har diversifierats avsevärt under de senaste fem åren. Från och med våren kommer flera mindre matbutiker med allt från baslivsmedel till exotiska specialiteter att etablera sig i Telliskivi. Varför inte stifta bekantskap med visionären Jaanus Juss skapelse på andra sidan Finska viken? 

Ekonom Jaanus Juss, som är full av motivation och idéer, har många järn i elden. Han älskar sitt barn Telliskivi. Entreprenörens ögon lyser av iver och engagemang när han guidar oss från byggnad till byggnad och berättar om områdets öden och äventyr.

Till en början var Kalamaja, som har anor från 1300-talet, en slumrande fiskarby. Fastän stadsdelen ligger på ett stenkasts avstånd från centrala Tallinn var den länge ett utpräglat bostadsområde med några få affärslokaler. Juss valde att flytta bort från tristessen i Kalamaja.

Skaparstaden har förändrat området totalt och i dag är Kalamaja med sin nya profil en intressant och spännande stadsdel i både esternas och turisternas ögon. 

Den internationella reseportalen Skyscanner nämnde Kalamaja som en av världens mest spännande stadsdelar i sin ranking TOP 20 år 2014.

Juss bedömer att cirka en tredjedel av Tallinns evenemang arrangeras i Telliskivi. Antalet kultur­evenemang i Skaparstaden uppgår till över 300 per år. Bland de återkommande evenemangen kan nämnas Telliskivi loppmarknad som arrangeras varje lördag och områdets frukostdisco som bjuder upp till dans på vardagsmorgnarna.

Utöver det stora utbudet av mat och festivaler erbjuder Telliskivi bland annat inredningsaffärer, hantverksbodar, utställningslokaler och experimentell teater. 

Idén till Telliskivi föddes efter ett maratonlopp i Berlin. ”Min kompis och jag hamnade av en händelse i ett område med ockuperade hus och egendomliga gemenskaper. Jag fascinerades av stämningen och beslöt på stående fot att importera det fria och kreativa konceptet till min egen hemstad”, säger Jaanus Juss.

Det var en stor utmaning att hitta de första hyresgästerna, men under de senaste åren har intresset varit enormt. Dagens största problem är att hålla verksamheten inom de valda värdegränserna.

”Vi vill inte att intresset och efterfrågan leder till skyhöga hyror som skrämmer bort områdets konstnärer”, säger Juss.

Han betonar att målsättningen är att göra livet lättare för Telliskivis ”invånare”. Ägarstrukturen gör att hyresgästerna kan förverkliga sina idéer och visioner utan besvärlig byråkrati och betungande långtidsplaner.

Första upplagan av den årliga gatumatsfestivalen ordnades på endast tre veckor – områdets kreativa atmosfär främjar snabb realisering av tokiga och udda idéer. Juss, som till och med har lekt med tanken på vänstertrafik, jämför sig med en trädgårdsmästare. 

”Morgondagen är ett oskrivet kapitel. Jag vet var och när jag skall så, men jag har ingen aning om växtperiodens längd eller skördens storlek”, säger han.

Juss har ingen krögarbakgrund, men han vill bidra till att utveckla restaurangutbudet i Tallinn. Ett av de viktigaste etableringskriterierna i Telliskivi är särprägel. 

”Varje restaurang måste tillföra området något nytt och intressant. Genom att låta krogarna

öppna i tur och ordning försäkrar vi oss om att de passar in i bilden och rimmar med gemen­skapen”, säger han.

Vi tittar in på F-hoone för en bit mat. Påfallande många av restaurangens gäster talar finska.

Jaanus Juss äter gärna på restaurang och han efterlyser hälsosam mat gjord på färska råvaror. Under de senaste månaderna har tvåbarnspappan följt en vegetarisk diet. Hemma tillreder han ofta ett par rätter om dagen.

Vi fortsätter till en affär specialiserad på stadscyklar. Juss känner expediten och männen växlar några ord med varandra. Medan vi provar en ny cykelmodell berättar Jaanus Juss om sin tre år gamla hobby triathlon. 

Företagaren njuter av att utmana sig själv. Under en vistelse på Hawaii härförleden cyklade han upp till vulkanen Mauna Keas topp längs en över fyra kilometer lång brant backe.

Juss siktar på att delta i VM-tävlingen Ironman som arrangeras på Hawaii. Fastän Juss ger ett intryck av lugn och avspänd visionär förhåller han sig med största allvar till sin krävande hobby. Han jämför träningen med ett heltidsarbete.

I skrivande stund är både Jaanus Juss liv och Telliskivis framtid ett oskrivet blad. Trots avsaknaden av en detaljerad långtidsplan vill företagaren bevara området som en dynamisk och gemenskapsledd helhet.

Läs också