Från Nordsjö till Wachau

Få har ett vinintresse som sträcker sig till så många delar av livet.

Jenny Sternberger får snart sin magisterexamen i vinvetenskap från lantbruksuniversitetet i Wien, hon arbetar hos en österrikisk vinproducent och skriver vinblogg på fritiden.

Jenny har också en bakgrund hos Alko. Hon inledde sin karriär med sommarjobb på Alko i Nordsjö 2010 och arbetade i butiken i tre år.

Hur går vägen från en butik i östra Helsingfors till Österrike och att bli vinexpert?

“Jag blev intresserad av viner redan i gymnasiet och efter skolan sökte jag jobb på Alko”, berättar Jenny.

Vid sidan av arbetet studerade hon husdjursvetenskap, men det ämnet kändes inte helt rätt.

“När jag var på studentutbye i Wien upptäckte jag ett magisterprogram som lät perfekt för mig.”

Utbildningsprogrammets styrka är bredden, examen kombinerar oenologi, dvs. läran om vintillverkning, och vinekonomi. Jenny är till hälften österrikare och talar tyska som sitt andra modersmål, så det gjorde flytten till Wien lättare.

Charmiga Wachau

“Åren på Alko gav mig bra baskunskaper om viner från olika länder och områden. Å andra sidan har jag fått lära mig vinets tillverkningsprocess först i Österrike”, förklarar Jenny.

Hennes alla kunskaper och färdigheter kommer till nytta på arbetsplatsen hos en vinproducent i Wachauområdet. Jenny ansvarar där för exportmarknaderna i Norden, Baltikum, Ryssland, Storbritannien och Polen.

Vinområdet i Wachau är känt för sin branta sluttningar och mineralrika, fräscha viner. Distriktet har Österrikes största Riesling-gårdar, men också Grüner Veltliner är en populär druva där.

Wachau, som finns på Unescos världsarvslista, är ett av Österrikes kallaste vindistrikt, och det är just kylan som gör vinerna friska och syrliga.

Jenny säger att hög syra och stor åldringspotential visar på vinernas kvalitet. Det är uppenbart att hon skulle kunna diskutera områdets viner i timtal.

Ömsesidigt lärande

Jenny skulle gärna göra vinkulturen i Österrike mer internationell, med modell från Finland.

“Alkos utbud är verkligt internationellt och vinintresserade personer i Finland har ofta breda kunskaper om de mest kända druvorna från hela världen. I Österrike känner många vinentusiaster däremot bara de inhemska vinerna.”

Det Jenny anser att finländarna för sin del kunde lära sig av österrikarna är självsäkerhet i vinsmakning. Hon uppmuntrar alla att lita på sitt eget smaksinne, fastän man inte skulle veta något om druvor eller vintillverkning.

“Var och en av oss har rätt att dricka ett gott vin, oavsett om vi vet något om det eller inte.”

Jenny är tacksam till sin tidigare chef Samuli Lindström för att hon hos Alko fick möjlighet att utbilda sig och lära sig om viner. Hon sporrar alla som är intresserade av vinbranschen att modigt söka sig till studier i ämnet och att förverkliga sina drömmar.

Vad tror den blivande magistern i vinvetenskap att hon sysslar med om 10 år?

“Absolut något med vin”, kommer svaret prompt.

“Det är min passion.”