På Jesse Markins tallrik finns smaker av Finland, Ghana och chili

Det lönar sig inte att göra livet alltför komplicerat, inte heller maten, säger Jesse Markin. I Jesses kök får den finländska husmanskosten extra piff av chili, och delikatesserna från Ghana får sin färg av akabanga.

Ibland kan en smak bjuda på en expressresa till barndomen. För Jesse Markin var den smaken mjukglass. Han fick smaka på glassen i Ghana när han åkte till Afrika för fyra år sedan för att bekanta sig med sina rötter."

Jag köpte glassen av en gatuförsäljare och tyckte paketet såg bekant ut på något sätt. Jag kände igen smaken direkt. Jag kom plötsligt ihåg hur jag var fyra år gammal och åt samma glass i Ghana. Det var ett magiskt ögonblick."

Jesse är född i Liberia och bodde i Ghana tills han var sex år gammal. Då flyttade han till Viljakkala i Birkaland. Hans pappa hade bosatt sig där tillsammans med sin finländska partner Kaisu. I det nya hemlandet möttes han av ett kolmörkt decemberrusk. Den finska maten smakade inte i början. Inte ens pizza, som alla andra verkade gilla.

"Jag antar att den stora livsförändringen också inverkade på det. Allt kändes lite konstigt. Till all lycka lagade pappa mat som smakade välbekant. Han lagade jordnötssmörsoppa som vi åt med en typisk ghanansk sidorätt", den degiga rätten fufu.

Nyfamiljens matkulturer blandades snart ihop. På julbordet kunde mamma Kaisus traditionella kålrotslåda och potatislåda stå bredvid pappas kryddiga köttgrytor. Jesse lärde sig njuta av en traditionell Tammerforsdelikatess: svartkorv.

"Jag lyckades till slut göra mig av med mina matfördomar: så länge som maten inte är färglös och smaklös tar jag för mig."

Vill skapa musik som avlägsnar gränser mellan människor

Under de senaste åren har Jesse blivit den mest intressanta artisten i musikbranschen. Berömmet och utmärkelserna har regnat över honom.

"Jag började göra beats när jag var tretton, och i tjugoårsåldern började jag göra musik på proffsnivå. För tio år sedan hade jag nog haft svårt att tro att jag skulle få spela gig i Sankt Petersburg eller göra musik med tyska och amerikanska musiker."

Jesse blandar friskt olika musikgenrer och hans texter skiljer sig från traditionell rapmusik. Vulgära uttryck och svordomar förekommer inte på Jesses plattor.

"Det är ett medvetet val. Jag vill skriva låtar som man kan lyssna på med mamma och pappa utan att rodna. Mitt mål är att använda musik för att avlägsna gränserna mellan människor: i slutändan har vi alla ganska likadana behov, drömmar och förhoppningar i livet."

Jesses största passion är musik. När inspirationen kommer över honom, glömmer han ofta att äta och sova.

"När jag jobbar på en låt kan jag inse mitt i natten att jag inte ätit en enda smula."Mustig gryta gjord på jollofris, med getkött eller kyckling

I sitt hem i Nordsjö brukar Jesse satsa på enkel mat som går snabbt att laga.

I hans kylskåp finns ofta fisk, kyckling eller nötkött. Hans såser får en kryddig kick av habanero och andra chilisorter, ofta använder han också akabangaolja.

"Det finns trevliga etniska butiker i Hagnäs i Helsingfors, som har ett brett utbud av kryddor. Numera kan man beställa på nätet också."

Grundpelaren i ghanansk matlagning är det färgstarka jollofriset, som ska småkoka i en panna med chili, krossade tomater, vitlök, paprika och ingefära. Den mustiga risgrytan avnjuts med getkött eller kyckling.

"Ghananer och nigerianer tävlar alltid om vem som lagar bättre jollof. Varje kock har en egen version av den här rätten, också min pappa."

I Ghana tillagas de läckraste maträtterna ofta genom långsam småkokning. Det har Jesse har sällan tid med.

"Men matlagning behöver inte vara komplicerat. När jag bjuder hem mina kompisar kan vi till exempel laga en mexikansk nachotallrik. Vi hackar lite färgglad paprika och lila chili att lägga på sidan om som snacks.

Väljer ugnspasta hemma, överraskningar på restaurang

Jesse valde en enkel ugnspasta som sitt framgångsrecept för den här artikeln. Många kompisar har berömt hans pasta.

"Ugnspasta är också lätt att variera. Om jag vill göra en vegetarisk version, byter jag bara ut köttfärsen mot vegoproteinet Härkis."

När Jesse går på fine dining-restauranger brukar han oftast välja överraskningsmenyn.

"Jag gillar att någon annan har planerat mat- och vinhelheten för mig. Jag behöver bara sätta mig vid bordet och njuta av smakerna."

Jesse går inte på barer, och använder alkohol med måtta. Intensiteten hos whisky fascinerar honom. "Jag var i Skottland en gång, där whiskyn har sitt ursprung. Jag fick besöka brännerier och lärde mig mycket om hur man tillverkar whisky."

Jesse är allätare, men går ofta på vegetariska restauranger på gigresor av praktiska skäl. Ingen annan i bandet äter kött.

"Vi undviker restauranger på bensinmackar eftersom vegomaten brukar vara ganska ensidig där. Sådana restauranger riktar sig till bredaste möjliga kundbas. De kryddar inte tillräckligt."

Skillnad mellan det europeiska och afrikanska köket

Enligt Jesse finns det en tydlig skillnad mellan det europeiska och det afrikanska köket. I västländerna används endast vissa delar av köttet till matlagning, i Afrika utnyttjas hela slaktkroppen.

"Så gjorde man i Kenya också, när jag firade jul där för några år sedan. Jag fick i uppdrag att slakta en get för julbordet. Jag klarade inte av att dricka getblodet som jag blev bjuden på."

I Finland försöker Jesse alltid köpa ekologiskt kött om möjligt.

"Numera tänker jag på hela livsmedelskedjan och läser produktbeskrivningarna noggrant."

Under Jesses barndom i Ghana fungerade maten ofta också som naturmedicin.

“Om jag blev förkyld fick jag dricka varm soppa med stark chili. När man drack av den soppan, svettades man bort förkylningen."

Text Sanna Wallenius, foto Pia Inberg

Vem?

Jesse Markin är en 36-årig helsingforsare som trivs ensam i sitt hem i Nordsjö. Har bott i Liberia, Ghana och Viljakkala.

Motto: Om du kan läsa, kan du göra vad som helst.

Känd som: Sångare och rappare som har släppt två album. Fick priser på Emmagalan 2020 som Årets nykomling och kritikernas val, vann även Teostopriset samma år. Deltog i danstävlingen Tanssii tähtien kanssa år 2020.