Maija Silvennoinen föredrar lokalt producerad mat

Krögaren och ordföranden för föreningen Maa- ja kotitalousnaiset (Centralen för lantbruks- och hushållskvinnor) Maija Silvennoinen slår ett slag för det inhemska lantbruket och lokalt producerade livsmedel av hög kvalitet.

Gårdsvägen löper genom en imponerande barrträdsallé till huset i rödfärgat stock. Det vackra huset, som står i sluttande terräng, smälter in i skogslandskapet i Tarvaala i Saarijärvi. Maija Silvennoinen, 55, berättar att hon redan som liten flicka drömde om att bygga ett hus precis här.

Drömmen gick i uppfyllelse för knappt 20 år sedan. På granntomterna står brödernas hus och i Maijas barndomshem, som finns på ett stenkasts avstånd, bor fortfarande hennes mor.

När stockhuset byggdes drog Maija det mäkta populära matprogrammet Bon Appétit, som visades i MTV3 under ett helt decennium. Hennes kalender var fullbokad: Utöver TV-jobbet skrev hon matböcker och tidningsartiklar och drev en restaurang.

Sedan dess har hon dragit ner på takten och i dag utstrålar hon frid och ro – hon har funnit det rätta sättet att leva.

”När det begav sig jobbade jag målmedvetet och oförtrutet, men nu är det dags att koppla av och njuta av livet. Jag har tid och möjlighet att göra vad jag vill. Naturen skänker mig trygghet och välbefinnande”, säger Maija och tittar ut över det öppna åkerlandskapet genom kökets stora fönster.

Nöjda gäster skänker lycka

Maija tillbringar en del av sina dagar i hemkontoret tillsammans med bichon havanaishundarna Aatu, 5, och Kassu, 4, som fyller upp tomrummet efter de utflugna barnen Sara-Sofia, 18, och Riku, 28. Hundarna ser till att Maija får minst en motionsrunda per dag.

”Jag gör varje dag en entimmes tur på skidor, snöskor eller med gångstavar. Sommartid simmar och cyklar jag ofta”, säger hon.

Fastän Maija har dragit ner på takten håller hon matkurser och föreläsningar och driver den vegetariska restaurangen Katriina i Jyväskylä. En stor del av hennes fritid går åt till att underhålla huset och sköta trädgården.

”Jag har två duktiga anställda som sköter det praktiska arbetet på restaurangen. Själv tar jag hand om den administrativa biten och menyerna. Det är en sann glädje att ge gästerna nya smakupplevelser och att notera deras nöjda miner”, säger Maija.

Passionen för mat vaknade i barndomen

Maijas värv som ordförande för föreningen Maa- ja kotitalousnaiset ligger henne varmt om hjärtat. I år deltar föreningen i Stiftelsen för främjande av finländsk matkultur ELO:s projekt Vi äter tillsammans, som syftar till att locka invånarna i 100-åriga Finland till gemensamma måltider och mat av hög kvalitet. Målsättningen appellerar till Maija som växte upp med kvalitetsmat och gemensamma måltider. Hennes far kallade familjen till bords och måltiderna intogs med lugn värdighet. Dagens jäktade människor äter alltför ofta ensamma.

”Vi borde alla ägna de gemensamma måltidernas värde och betydelse en tanke – de ger trygghet och skapar samhörighet”, säger Maija.

I takt med att mödrarna började förvärvsarbeta och familjernas gemensamma måltider blev färre fick den hemlagade maten stryka på foten för industriellt tillverkade produkter.

Nu håller pendeln på att svänga, vilket innebär att de gemensamma måltiderna och den hemlagade maten tillredd av hälsosamma och goda råvaror är på väg tillbaka.

I Maijas barndomshem tillreddes maten av spannmål, rotfrukter och grönsaker från den egna gården, svamp och bär från skogen och fisk från den närbelägna sjön. Ibland slaktades en höna eller kalv och till jul serverades skinka från en egen gris. Slakten var en naturlig del av livet på gården.

”Jag fattade tycke för matlagning när jag hjälpte min mor och mormor i köket. Jag insåg råvarornas betydelse och jag lärde mig de recept som lockar fram råvarornas bästa sidor”, säger Maija.

Respekten för matlagningstraditioner syns i Maijas böcker. Av sina sammanlagt 23 böcker tycker hon bäst om den senaste, Ruiskirja (Rågboken), som hon har tillägnat sin mormor.

”Vi använde mycket råg i mitt barndomshem. Min karelska mormor lagade gröt och bakade bröd och kakor på råg. I boken försöker jag lyfta fram rågens mångsidighet”, säger Maija.

Förespråkare för lokalt producerat

Maija lärde sig redan som liten flicka att uppskatta livsmedel från den egna gården och med tiden har hon blivit alltmer övertygad om fördelarna med närproducerat.

Kring millennieskiftet drev hon i Saarijärvi en restaurang specialiserad på lokalt producerade livsmedel. I dag ser hon som sin mission att verka för det finländska lantbruket och lokalt producerade livsmedel av hög kvalitet.

”Genom att välja lokalt producerade livsmedel stöder vi landets äldsta näringsgren, som verkligen behöver allt stöd den kan få. De närproducerade livsmedlen har många fördelar för oss konsumenter: Vi vet varifrån de kommer, de snabba leveranserna borgar för färskhet, god smak och högt näringsvärde och de korta transportsträckorna sparar pengar och skonar miljön”, säger Maija.

Som ordförande för föreningen Maa- ja kotitalousnaiset kan hon slå ett slag för lantbruksföretagarnas ställning och de lokalt producerade livsmedlen.

”Det finländska lantbruket befinner sig i en djup svacka. Gårdarnas ekonomi haltar och lantbruksföretagarna känner sig övergivna. Jag vill hjälpa och stöda de drabbade. Min innerliga önskan är att lantbruket återfår sin ställning och status i samhället. Finländarna har klarat krig och elände så inget är omöjligt”, avrundar Maija Silvennoinen.

Text Tuomas Lehtonen, foto Hanna-Kaisa Hämäläinen

Läs också