Matkulturens väktare

Parker med nyttoväxter, samägda mjölkgårdar och gatumat av hög kvalitet. Matkulturstrategen Timo Santala berättar i hurdana städer vi bor i framtiden.

Den finländska maten har alla förutsättningar att röna internationell framgång, tror Timo Santala, nybliven projektledare för matkulturstrategin i Helsingfors stad.

Det kräver föregångare, gemensamma insatser, politisk vilja, finansiering och framförallt genuin samverkan mellan alla som sysslar och arbetar med mat”, säger han.

Timo Santalas namn förknippas med matevenemang med sociala förtecken: nätverket Let’s Eat Together, som samlar för varandra obekanta människor kring samma matbord, bär Santalas signatur och han är också en av de bärande krafterna för Restaurangdagen.

”De bästa och varmaste kontakterna knyts i allmänhet vid måltider”, säger han.

Sedan förra hösten har 34-årige Timo Santalas främsta uppgift varit att stödja utvecklingen av Helsingfors som matstad.

”Jag hoppas att jag kan väcka diskussion, uppmuntra människor, kläcka idéer, möjliggöra saker och helt enkelt bringa snöbollar i rullning. Möten mellan kreativa och initiativrika människor ger alltid upphov till något nytt och spännande.”  

Santala har följt med den finländska restaurangvärldens diversifiering och förändring med stort intresse. Många av dagens stjärnkockar har lämnat de exklusiva fine dining-köken för att ägna sig åt hederlig mat av bistrotyp.

”Om fem år kommer man sannolikt att i hela landet kunna köpa välsmakande snabbmat gjord på råvaror av hög kvalitet från så kallade matbilar.”

De traditionella koloniträdgårdarna och odlingslotterna har fått konkurrens av bland annat tak och så kallade impediment som urbana odlingsplatser.

”Jag hoppas att städerna anlägger parker med nyttoväxter, fruktträd och bärbuskar för allmänt bruk”, säger Timo Santala.

Han tror att konsumenternas ökande intresse för livsmedlens ursprung och produktionsförhållandena inom några år kommer att leda till att centralaffärerna får ge utrymme för mindre affärer med ekologiska varor och närproducerade livsmedel.

”Stadsborna vill veta varifrån deras mat kommer. Framtidens melodi kan vara till exempel samägda fårfarmer och mjölkgårdar”, säger Santala.

Många anser att matkulturens utveckling hämmas av för strikta regler. Enligt Timo Santala bör man sträva efter att lätta på regelverket om det står i vägen för en sund utveckling. Som exempel nämner han ätandet av insekter.

”Insektsbaserade livsmedel är på stark frammarsch i bland annat Holland och Belgien. Genom att luckra upp livsmedelsreglerna i Finland kunde man bereda väg för nya och udda råvaror även hos oss.”

Vilka två råvaror skulle du ta med dig till en öde ö och varför? Lime och koriander för att kunna tillreda ceviche på fisk och skaldjur.

Läs också