Barmästaren, företagaren och grundaren av Helsinki Drink Festival Mika Koivula: ”Drink less but better”

Enligt barmästaren, företagaren och grundaren av Helsinki Drink Festival Mika Koivula är enkla cocktails de bästa. Recepten blir till genom att experimentera och smaka.

Hur fann du vägen till dina cocktails?

Under studietiden jobbade jag på nattklubbar. Jag planerade drinkrecept och antecknade dem på handleden. Den som beställde ”något trevligt” fick prova på mina skapelser. Jag lärde mig mycket nytt om drinkar och andra drycker. Drinkkulturen varierade mellan restaurangerna. Småningom fann jag min egen stil och filosofi.

Vilken är din mat- och dryckesfilosofi?

Jag uppskattar kvalitet, renhet, färskhet och enkelhet. Därför tycker jag om klassiska cocktails. Deras smak och tillredningssätt är okomplicerade, men upplevelsen är mångfacetterad. Mat bör också vara enkel och god.

Kan man dricka cocktails till mat?

Ja, men kombinationen är krävande. Det finns några restauranger i världen som har lyckats väl med konststycket. I Singaporekrogen Tippling Clubs dryckespaket blandas vin, öl och cocktails. Cocktails som är avsedda som måltidsdryck smakar inte särskilt bra som sådana eftersom de är skapade för att rimma med matens smakvärld.

Vad är trendigt i dagens internationella cocktailkultur?

Hållbar utveckling och enkelhet. Strävan är att utnyttja råvarorna fullt ut och att minska avfallsmängden. Ratandet av plastsugrör är ett gott exempel på detta. Svaga alkoholdrycker är i ropet eftersom man eftersträvar upplevelse och njutning, inte berusning. Trenderna håller på att landstiga även i Finland.

Vad innehåller sommarens cocktails?

Starkvin, sherry och vermouth har stor outnyttjad potential. Det lönar sig att skapa egna blandningar och att låta sig inspireras av gamla klassiker så som spritzers, americano, hugo och enkla men välsmakande bianco tonics. Enkelt är gott. Vårt smaksinne är begränsat och vi tycker i allmänhet inte om det vi inte förstår. Smaka!

Text Jaana Kalliokoski, foto Antero Semi