Trummisens karriär inleddes på Alko

Efter sin militärtjänstgöring fick trummisen Mikko Saarinen jobb på Alko. Arbetskompisarna upp­muntrade honom, när det började gå bra för hans band Roope Salminen & Koirat.

”Jag blev bekant med finländarnas dryckesvanor, och jag minns också Alkos utbildning med blindtest. Den goda arbetsgemenskapen och medarbetarnas flexibilitet är något som jag minns."

Mikko Saarinens trummis­karriär i Roope Salminen & Koirat hade precis börjat, när bandet började bokas in på spelningar. Kollegerna hoppades att bandet skulle slå igenom.

”Men en gång kallade butikschefen Mari Työranta in mig på kontoret och sa att Mikko, nu måste du välja om du vill satsa på din musikkarriär eller din karriär på Alko”, berättar Saarinen.

Det var musiken som vann. Men jobbet på Alko fortsatte ännu ett tag. Saarinen påbörjade sin Alko­karriär som julhjälp i butiken i Nordsjö i Helsingfors 2010 och flyttade därifrån till Alko i Vik. Där jobbade han fram till nyårsafton 2012.

Partybandets spelningar försvann med pandemin

Partybandets spelningar försvann med pandemin 
Roope Salminen & Koirat firade sitt 10-årsjubileum i fjol. Oktetten, som kallats för Finlands häftigaste live-partyband, har också spelat in studioalbum. Saarinen hälsar till fansen att bandet har ny musik på gång.

Pandemin har utgjort en lång torrperiod i artistens liv. Saarinen har ut­nyttjat ­konsertpausen genom att fokusera på sina studier i musikteknologi vid ­Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Den nuvarande Koirat-trummisen studerar till ljuddesigner.

Ljuddesign känns som en naturlig fortsättning

”Jag gör ljuddesign för rörlig bild och video­spel. Jag vandrar runt med hörlurarna på och en mikrofon i handen och samlar in ljud från omgivningen. Det är så jag bygger ljudvärldar.”

Kanske någon avatar behöver ljudet från is som spricker sönder. Saarinen spelade in ett sådant ljud i vintras genom att bryta istäcket över en vak när han var ute på flickvännens familjs stuga.

Saarinen blev intresserad av ljudproduktion under bandspelningar och studioarbete. Yrket som ljuddesigner är en logisk fortsättning för karriären som musiker, men visst längtar han till scenen. 

Saarinen upprätthåller sin spelskicklighet och laganda genom att träna i band­lokalen och träffa bandmedlemmarna.

Osthamburgare med egengjord ketchup och passande vin

När Saarinen i tiderna sökte jobb på Alko, var det för att han var ­intresserad av mat och dryck. ­Nyligen fick kompisarna njuta av hans matlagnings­kunskaper. Saarinen bjöd på hemlagad ketchup med ostburgare.

”Det var en dundersuccé. Dryckesrekommendationen de gav mig på Alko i Nordsjö var också en fullträff.”

Text Helen Partti, foto Kalle Kirjalainen
Vem?
  • Mikko Saarinen är en 30-årig ljud­designstuderande och trummis i bandet Roope Salminen & Koirat. Arbetade på Alko 2010–2012
  • Bor: i Helsingfors.
  • Mål: Hoppas på en bra balans mellan arbete och fritid, hälsa och lycka.

Läs om fler intressanta personer här