Junior MasterChef Otto Leskinen började laga mat som 3-åring

Färska Junior MasterChef Otto Leskinen, 14, blir inspirerad av skördesäsongerna, älskar blinier och håller mormor och farmor uppdaterade med de senaste mattrenderna.

Varifrån kommer ditt intresse för mat?

Vi har inga yrkeskockar i släkten, men mamma, mormor och farmor har gillat att laga mat. Också jag har stått i köket i ungefär tio år. Då jag började som 3-åring tyckte jag allra mest om att diska. Självständig matlagning började jag med som 6-åring med tebröd, men redan före det har jag hjälpt mamma i köket. Vi planerar fortfarande delikata menyer tillsammans med familjen på helgerna. Mormor och farmor har lärt mig traditionella recept, men nu är det jag som lär dem nyare grejer.

Vad är din matfilosofi?

Det är viktigt att maten är hälsosam, och jag föredrar skördesäsonger i matlagningen. Henri Alén och Kim Palhus är några av mina förebilder. För att kombinera mat och dryck hämtar jag idéer på internet, i tidningar och i årstiderna. Jag förbättrar recepten genom att tänka på om komponenterna kan kombineras ännu bättre. Jag vill förmedla en positiv känsla med min mat, och jag ordnar ofta fester där jag bjuder på min egen mat. Då vill jag ta hänsyn till alla gäster och gör något glutenfritt och någonting veganskt att bjuda på.

Vad fick du ut av Junior MasterChef-tävlingen?

Det var verkligt kul att få delta i Junior MasterChef, och alla deltagare var jättebra. Jag utvecklades massor under tävlingens gång. Jag lärde mig mångsidighet och planmässighet: när tiden är knapp är det viktigt att planera på förhand vad som ska först in t.ex. i ugnen eller i frysen för att stelna.

Var får vi höra om dig härnäst?

Jag har tagit fram egna produkter tillsammans med ett bageri. En del av intäkterna går till välgörenhet. Nu skulle jag vilja lära mig att tillreda vilträtter ännu bättre. Jag är på väg på ett scoutläger där jag ska laga mat på ett stormkök.

Ditt säkraste kort i receptväg?

Jag hittade ett blinirecept när jag var i 7-års ålder, och mamma och jag prövade det. Nu hör blinier till mina favoriter, för det är en så mångsidig maträtt. I fyllningarna kan man alltid testa nya smakpar, exempelvis tapenade och tomatsalsa eller rödbeta och mögelost.

Text Selja Tiilikainen, foto Jesse Karjalainen