Lyckad risotto! Läs författaren Outi Pakkanens tips!

Författaren Outi Pakkanen, som är känd för sina Helsingforsdeckare, älskar god mat i likhet med huvudpersonen i hennes böcker.

Outi Pakkanen, berätta med några ord om höstens tilldragelser?

Min nya bok, Naistenkutsut, utkommer i månadsskiftet september–oktober. Läsarna kommer att bli förvånade över handlingens vändningar.

Varifrån kommer idéerna till dina böcker?

Jag iakttar och följer ständigt med händelserna i min omgivning och när något sticker ut plockar jag upp det. En gång när jag satt i en taxi och bilen stannade för rött ljus fick jag syn på en modfälld man i jeansjacka. Han bar ett pärlhalsband och hade knallröda läppar. Min fantasi formade en historia kring gestalten – en historia som senare hamnade mellan två pärmar.

Vilken är din matfilosofi?

Jag anser att maten bör vara god och matlagningen en njutning. Lyckad matlagning är okomplicerad och absolut inget småpetande. Enkla grundsmaker fungerar alltid. Jag gläder mig verkligen åt att hederlig gammaldags husmanskost har återfått sitt goda rykte. Jag vågar påstå att mitt recept på kållåda är snudd på fullkomligt. Receptet finns på mina Facebooksidor under namnet Lähes täydellinen kaalilaatikko (ungefär En nästan fullkomlig kållåda).

Får du matinfluenser från gestalterna i dina böcker eller tvärtom?

Både och! Huvudpersonen, grafiker Anna Laine har samma smak som jag. Jag provar alltid Annas recept innan jag sätter dem på pränt. Både Anna och jag dukar vackert även till vardags och i våra skåp finns alltid underbara servetter. Vi äter gärna enligt det långa formuläret i glada vänners lag.

Vilken är din favoritråvara?

Så här i juni vurmar jag för allt som är grönt och skönt – bland annat bönor, fänkål, broccoli, purjo och färska örter ger underbara och gomsmekande sallader. Jag anser att kroppen berättar vad den behöver.

Vilken smakkombination är bäst?

Jag tycker om att kombinera sött och salt. Det libanesiska kökets kombination av aprikos och kött är en sann smakupplevelse. Till mina definitiva favoriter hör nätmelon med parmaskinka och parmesanost.

Vilket är ditt bästa smakminne?

Jag besöker årligen Nyslotts operafestival. När det begav sig fick jag, utöver den vackra musiken, njuta av ångfartyget S/S Heinävesis nystekta mujkor. Fartyget seglade under många år i Punkaharjus storslagna landskap. Seglatserna i sällskap med trevliga människor och god fisk etsade sig fast i mitt minne. S/S Heinävesi seglar inte längre, men den som suktar efter välsmakande mujkor i Nyslott kan navigera till exempelvis restaurang Majakka.

Ditt framgångsrecept är stensoppsrisotto. Varför risotto?

Risotto är en hederlig rätt, men tillagningen kräver tålamod och passning. Hemligheten bakom lyckad risotto är att man slår i vinet före hönsbuljongen.

Text Marina Ahlberg, foto Otavamedia